2013-05-01 Montage met Gabriel de Leeuw

Veertien dagen geleden maakten we met Cursusleider Gabriel de Leeuw allerlei camerabewegingen. Deze avond stonden we met hem stil bij het monteren van beeld en geluid, met als subtitel "De kunst van het weglaten".Met zijn 25 jaar ervaring als editor kon hij ons best wat bijbrengen. Uitgangspunt daarbij was: "Monteren is het belangrijkste van de hele film. Monteren is ook de kunst van het weglaten". Doe weg wat je niet nodig hebt is gemakkelijk gezegd, maar wat moet je dan weglaten. Om hierop een antwoord te hebben moeten we weten wat belangrijk is in een film: kop - midden - staart. Van belang is eveneens: inhoud, verhaal structuur en filmische vormgeving (camera, montage, geluid). Belangrijk is ook om voldoende aanloop te hebben waardoor de film niet er ineens in gaat knallen.

GdL foto bew

Een titel is ook een visitekaartje van de film. Dus geen slordige begintitel (te grote letters, verkeerde lettertype, verkeerde kleur etc).
In 80% is een witte letter het beste, dan geel en vervolgens een andere kleur. Kleur op kleur is verwarrend. Een roltitel kan wel aan het einde van de film, maar beter niet aan het begin.
Bij de montage moeten we zorgen voor een goede opvolging van scènes: niet teveel totalen achter elkaar, maar voldoende afwisseling met CU en half-totalen.
Ook het geluid is een punt van aandacht. Zorg voor voldoende "set noise", ook wel live geluid. Dit moet echter niet storend zijn en kan dan later nog worden gebruikt.
Muziek moet passen bij de beelden en moet met grote zorgvuldigheid worden gekozen. Wees niet te vlug tevreden.

Gebruik bij verschillende onderdelen van de film verschillende muziek. Muziek bepaalt de sfeer van de film, maar denk ook eens aan een verrassingsmoment. 
Veel meer tips werden door Gabriel besproken en alle leden hebben inmiddels per email een samenvatting daarvan gekregen. Na de pauze zagen we in fases de opbouw van de montage van door Gabriel gemaakte beelden. Al met al een onderhoudende en leerzame avond. 


© FVCZ.NL