2013-05-29 Hoe maak ik een vakantiefilm ?

Deze avond werd verzorgd door Jacques van Herten, bij veel leden bekend als een reislustig persoon en tevens bezeten filmer.
Hij begon de avond met de stelling:
"Elke vakantiefilm is een heel persoonlijke beleving, dus wat is nu eigenlijk een vakantiefilm".


Het begrip is enerzijds duidelijk, anderzijds ook vaag. En toch is het het meest gemaakte type film. Ook op onze club zien we regelmatig films die gaan over vakantie of tijdens een vakantie zijn gemaakt over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Jacques had aan de hand van zijn eigen films een 10-tal categorien benoemd. Allereerst de groep films als bijproduct bij een vakantie, bijv. fietsen of wandelen. Een tweede groep is de films van mensen die op vakantie gaan om een film te maken. Een derde en veel voorkomende groep is op vakantie gaan ,filmen en er vervolgens niets meer meedoen. Een vierde groep noemde hij de professionele films zoals van reisprogramma's (veel mooie films waar we verlekkerd naar kunnen kijken).
Van de overblijvende groepen had hij een selectie gemaakt van 5 fragmenten. Het betrof hier stukjes uit een een veel langere vakantiefilm. Voor enkele leden was dit niet helemaal duidelijk, waardoor deze een begin-middenstuk-einde misten, of graag wilde weten waar het was. Jacques had echtyer stukjes genomen om de sfeer te proeven en te laten zien wat mogelijk was bij een vakantiefilm.


Aan bod kwamen: Verslag van een complete vakantie / Mooie plaatjes en sfeer verhogend / Films met een rode draad /Vakantiuefilms met muziek en commentaar / Onderdeel uit een vakantiefilm / Film als korte samenvatting op muziek.
Hoewel de indeling niet altijd scherp was konden de meeste aanwezigen zich hierin wel vinden. We kregen diverse landen te zien, waarbij de mooie plaatjes wel echt uitnodigden om er ook eens heen te gaan.
Uitgangspunt van Jacques is een mooie en sfeervolle herinnering te maken aan de vakantie. Hij maakt geen film voor een filmclub.
Toch waren de getoonde beelden ook voor een filmclub de moeite waard. En als we dan wat moeten leren van de getoonde beelden dan is het toch wel dat je het geduld moeten opbrengen om mooie plaatjes te maken en er later ook een film van te maken.© FVCZ.NL