2013-06-19 Vakantiefilms

Over de inhoud van reisfilms of vakantiefilms kun je uitgebreid discussiëren zonder het eens te kunnen worden. Voor de een is het een verslag van een reis, inclusief overnachten en de voorkomende etentjes.
Voor een ander is alles wat je tijdens een vakantie filmt ook een vakantiefilm.
Los van deze discussie zie je wel de meest uiteenlopende landen voorbij komen.
Zo ook deze avond.
We begonnen in de Sinai, een film van Gerrit van Doornen (2000). Naast veel woestijn kregen we ook de fraaie kleuren te zien van kloven en rotsformatie, beklommen we een berg om de opkomende zon te zien en zagen we ook zo nu en dan een rondzwervende bewoner van het gebied. Daarnaast werden we op de hoogte gebracht van de relatie van de Sinai en het uit Egypte trekkende Joodse volk.

SunseekerLE

"House Boat", eveneens van Gerrit van Doornen, bracht ons naar de andere kant van de wereld. Met de familie van Doornen werd een house boat gehuurd op het Shuswap Lake en maakten we de belevenissen van dichtbij mee. Eens wat anders dan met een caravan of camper op een camping. Aanleggen op een verlaten strandde en daar barbecuen, je mee laten slepen in een tube of proberen op een waterskie in het spoor te blijven van een meegenomen speedboat. Natuurlijk slaap je dan aan boord, zorgt zelf voor het eten et. Nadeel is wel dat je alles moet meenemen en wat over is ook weer mee terug naar huis. Echt een belevenis. Voor het merendeel van de clubleden was het ook de reden om deze film te laten meedoen met het Regio reisfilm festival.

Eveneens op het Amerikaanse continent zagen we "Timeless Yellowstone", een door Gerrit van Doornen in 2003 gemaakte film over dit bekende park. Overweldigende natuur en fraaie geisers. Daarbij kregen we de nodige achtergrond informatie over het park, de bosbranden en het herstel van de natuur.Als intermezzo keken we naar een korte film van Jacques van Herten "Maak je geen illusie", thuis opgenomen met de huishond en een muisje in de tuin. Mooie spanningsopbouw en veel details.

Aan het onderwerp reisfilms voldeed zeker de film "Weekje Andalusia" (2012), eveneens van Jacques van Herten. Fraaie beelden van de natuur, leuk commentaar gemengd met ter plekke opgenomen stem.Natuurlijk zagen we ook het nodige van Andalusia en bezochten we Granada met de moorse wijk, het Alhambra en maakten we een uitstapje naar het skigebied van de Sierra Nevada en het beschermde berggebied van El Toreal.

Als laatste film hadden we "Ruiterkampen Sint Jan" van Jan Boelhouwer, waarbij we de leerlingen van dat college op ruiterkamp gingen. Mooie tochtjes door de natuur, voorafgegaan door enige basistraining voor wat minder geoefende ruiters. Een al wat oudere film, gezien het vrij gebruik van rookwaar en bier tijdens de vrije uurtjes. Voor Jan een leuke herinnering aan deze actieve periode als leraar.


© FVCZ.NL