2013-06-26 Slotavond

Alhoewel het weer daar geen directe aanleiding toegeeft, was dit alweer de slotavond van het voorjaar en de overgang naar de vakantieperiode. Gelukkig brachten een paar vertoonde films ons toch wel een vakantiegevoel bij.We begonnen echter wat dichter bij huis en keken naar "Mij stadstuintje" van Jacques van Herten. Ongelooflijk wat je met (veel) geduld kunt bereiken van een onderwerp wat zo dicht bij huis is. Je kreeg wel het idee dat enkele vogeltjes gedresseerd waren, zogoed speelden ze hun rol in de film. Volgens Jacques was het ook wel een kwestie van de camera neerzetten, opnemen en daarna weggooien van de beelden waarbij niets gebeurde.

Dat je er soms wat meer voor moet doen liet Gerrie Kierdorff zijn bij haar film van de "7e Zoetermeerse rolstoelvierdaagse". De echte deelnemers zitten dan wel in een rolstoel, maar als filmer loop je ook een groot deel van de route mee. De opname van het eerste deel waren gemaakt met een compactcamera, omdat op dat moment nog geen videocamera voorhanden was (het idee voor een film wellicht ook niet). Toch kregen we een mooi beeld van zo'n activiteit en de aandacht die hiervoor is. 

Jan de Bloois liet ons zijn film "1:43" zien, omdat niet iedereen de laatste versie hiervan had gezien. Voor de buitenstaander gaat het hierbij om opnamen van de activiteit van Hans van Kuijk, nl. het restaureren van kleine Dinky Toys. Jan vertelde dat hij enkele opnamen wil overmaken omdat hij hiervoor nu betere mogelijkheden heeft. 

kokerboom

Van geheel andere aard was de film van Gerrit van Doornen over "Discovery Namibië".Voor enkele leden was deze uit 2001 stammende film nieuw, voor anderen een hernieuwde kennismaking met dit dunbevolkte land. We brachten aan bezoek aan Dead Vlei, de Deap River Canyon en het Edosha wildpark. En natuurlijk mocht een bezoek aan de Himba meisjes niet ontbreken. Je zou bijna vergeten dat de kokerbomen dan zo oud kunnen worden.Gerrit heeft inmiddels bijna zijn gehele collectie films (en dat zijn er veel) over gezet op een Medi8ter en ingedeeld naar jaartal en andere kenmerken. In de komende weken willen we zoiets ook doen met onze reeds gedigitaliseerde archieffilms.

02.Trinidad (59)


Met Theo Loomans besloten we onze avond door een bezoek te brengen aan "Cuba" (2013). De film was eigenlijk bedoeld voor het reisgezelschap. Toch kregen we een mooi beeld van het land door onze korte bezoeken aan Santiago de Cuba, Trinidad (op de werelderfgoedlijst van de UNESCO) en Quamara. Opvallend veel oldtimers en natuurlijk overal muzikanten. Gezien de lengte van de film konden we deze niet tot het eind toe bekijken, maar Theo heeft toegezegd een speciale versie voor de club te maken.
© FVCZ.NL