2013-11-06 Reis om de wereld

Nederlanders zijn een reizend volkje en de leden van onze club maken daarop geen uitzondering. Het maken van een rondreis om de wereld is met films dan geen probleem.

Onze reis werd begonnen met "Korfou" (20 min) van Gerrit van Doornen (sept. 2007). We zagen veel bekende dingen voor de lens als strand, mooie villa's langs de kust, veel oude dorpjes, olijfbomen en typisch op toeristen gemaakte werkplaatsen en ruime winkel. Het branden van een kaarsen bij een muziek aan een klooster brengt ons dan weer dichter bij de mens. Alles bij elkaar een mooi verhaal met duidelijke informatie. Jammer dat de muziek wat overheerst en sommige beelden een stop minder hadden mogen worden belicht.

Corsica3

Met Theo Loomans bezochten we "Corsica, Sardinië en Elba"
(16 min)
 . De aankomst met de boot op Corsica was een ervaring, temeer als je dan de gelegenheid krijgt om het wegslepen van een truck te verfilmen. Als de oplegger dan weer losschiet is het feest compleet. Daarna zagen we een spectaculair berglandschap en Ajaccio  de geboortestad van Napoleon. Natuurlijk staat zijn geboortehuis dan op de agenda. Fraai waren ook de opnamen van Corte, de oude hoofdstad van Corsica. Na een bezoek aan de vesting in Bonifacio en een reis per boot langs de krijtrotsen met hun grillige vorm, werd per ferry koers gezet naar Sardinië. Daar zagen we ondermeer het winnen van kurk en de verwerking daarvan. Ook hunebedden van 2000 jaar voor Christus werden bezichtigd. Terug naar Elba bezochten we Villa San Martino waar Napoleon verbleef tijdens zijn verbanning. Na de oversteek naar het vasteland verbleven we nog even in Voltera bij het klooster van de nonnetjes. Een mooi reisverslag en goede informatie.

Naar de andere kant van de wereld gingen met "Rio" (9 min) van Harry van der Burgt en maakten kennis met de bezienswaardigheden van deze miljoenenstad. Per helikopter werd een deel van de stad vanuit de lucht bekeken, waarna met een kabelbaan de Pao de Azucar werd bereikt. Een bezoek aan de Corcovado met het wereldbekende beeld van Christus de Verlosser werd per trein gemaakt, kronkelend door het Tijuca woud. Nog bekender dan het Christusbeeld is bij velen het beeld van de sloppenwijken. Het strand van de Copacabana is bij velen bekend en het kan er erg druk zijn. Wel een mooie plaats om van al het moois te genieten. Afgesloten werd met een bezoek aan een Samba show. 

De watervallen van "Iguazu" (6 min) op de grens van Brazilie en Argentinië waren het volgende onderwerp van Harry. Over een lengte van 3 km storten veel watervallen met donderend geraas een 80 meter diepe kloof in. Een bezoek per boot naar de onderkant van de watervallen kan worden aangeraden. Wel is een nat pak onder de plastic hoes bij de prijs inbegrepen. Ook de natuur in dit park is overweldigend.

Met Rinus Vollebregt gingen we naar "Japan, land van de reizende zon" (15 min). Met fraaie beelden maakten we kennis met de gewoonten van de Japanners, de mooie natuur en de mensenmassa's waarom Japan bekend staat. Het was een echte trektocht door Japan, een land waarmee Rinus bijzondere bindingen heeft. Het commentaar was duidelijk en informatief. De beelden zoals van Rinus bekend goed verzorgd.

Utopia texel

Als laatste landenfilm bleven we wat dichter bij huis, alhoewel ook daarvoor een bootreis nodig was. Met Jacques van Herten bezochten we "Texel" (19 min) in september 2013. Volgens de maker was het een weekendje uitwaaien op dit eiland. We volgden de fietsers op hun tocht over het eiland aan de hand van een knooppunten kaart. Regelmatig werd een stop gemaakt voor het bewonderen van het landschap, maar natuurlijk ook voor het maken van film en foto. We zagen o.a. Eierland, eens verbonden met Vlieland en nu onderdeel van Texel. Ook de waddenparel Utopia, een 28 ha groot natuurgebied werd bezocht. Het Utopia-project is van Natuurmonumenten. Het is een gebied met veel water en variaties in hoogte waar weide- en waadvogels graag zullen nestelen. Het ligt aan de binnenkant van de dijk vlakbij het kweldergebied de Schorren.  Mooie beelden en een goed commentaar met veel informatie.

Aan het eind van de avond werd nog even stilgestaan bij het overlijden van oud-lid Joe Toet. Van deze filmvriend had Jacques een herdenkingsfilm gemaakt, waarbij de film "Clear water" weer inbeeld kwam. Ook de tijdens het huwelijk gemaakte opnamen waren een mooie herinnering aan Joe. Een Joe zoals Jacques en ook veel andere clubleden hem willen herinneren. Een mooi verhaal en veel emotie.© FVCZ.NL