2013-11-13 NoPro filmisch

Allereerst werden wat technische problemen besproken. Aan de orde kwam onder meer het verschoven zijn van beeld en geluid bij het binnenhalen van een DVD in Pinnacle. Mogelijke oorzaken werden genoemd en voorstellen werden gedaan om te kijken of dit probleem blijft optreden. Een zwart-wit beeld i.p.v. kleur bij opnamen vanaf een decoder is niet wat we willen en kwam vroeger regelmatig voor bij gebruik van een verkeerde scant kabel. Aangezien het hier niet de kabel betreft (immers wel weergave in kleur bij andere apparaten) wordt voorgesteld eens te kijken naar de volgorde van aansluiten en opstarten, Een probleem met snoertjes in oude projectoren is volgens Gerrit te verhelpen door een snaartje te halen bij Slager automaterialen en dat met een schaar en 1 seconde lijm op de juiste lengte te maken.

Een veel moderner probleem liet Jos zien. Hij had filmopnamen gemaakt op de iPad en vervolgens naar zij laptop gehaald in Avid. Daarbij bleek het beeld op zijn kop te staan. Via Roteren en aanpassen rotatie 180 graden en grootte (moet 100% zijn) was dit wel te verhelpen. Mogelijk dat het hierbij gaat om een niet implementeren in Windows.

grouse mountain

Van Gerrit van Doornen zagen we de film "Een dagje uit met de familie naar Grouse Mountain" in Canada. Daarbij ging de ene helft van de familie lopend naar boven, het andere deel met een kabelbaan. Boven zagen we beelden van een vogelshow. Een groot deel van de film ging over een houthakkers manifestatie, waarbij we versteld konden staan van de capaciteiten op het gebied van hakken en zagen. Ook de komische noot werd hierbij niet vergeten. Gerrit wil deze film nog aanzienlijk inkorten (tot ca 1/3) en daarbij de problemen met snelle bewegingen proberen op te lossen. Hierbij zou volgens John Sterk sprake kunnen zijn van een interface probleem. Het beste zou zijn te werken met 50p, maar dat wordt dan weer niet ondersteund door blue-ray.

CheyFidel

Theo Loomans had een hermontage gemaakt van zijn reisfilm over "Cuba" en deze teruggebracht tot een lengte van 20 minuten. We bezochten veel plaatsen op het eiland, zoals Santiago de Cuba met het standbeeld van Velasquez. Mooie beelden daarbij van een pinda verkoper. Ook Trinidad werd bezocht, een koloniale stad en op de werelderfgoed lijst van de Unesco. Overal zagen we mooie plekjes, veel muzikanten en de alom bekende oldtimers. Overal op Cuba zien we nog de overblijfselen van de revolutie en op veel plaatsen zien we beelden van Che Chevarra en Fidel Castro.

Het met een oude legertruck naar een berggebied gaan om daar te wandelen is natuurlijk ook een niet te missen onderdeel van je vakantie. 
Samen met de mooie muziek en de uitgebreide informatie is het een plezier om hiernaar te kijken.

© FVCZ.NL