2013-11-27 Low-light filmen

Wegens ziekte van de spreekster moesten we uitwijken naar een alternatief programma. Aangezien er plannen zijn voor het filmen van de Zoetermeerse kaarsjesavond werd aandacht besteed aan het filmen bij weinig licht. Iedereen kon hierdoor oefenen met de mogelijkheden van ieders eigen camera, omdat ook gezorgd was voor een paar kaarsjes.Vooraf gaf John Sterk wat mogelijkheden. In de professionele wereld worden avond/nacht opnamen veelal overdag gemaakt, omdat men dan over voldoende licht beschikt. Bij de bewerking wordt dan een avond of nachtsfeer door kleurcorrectie.Aan de hand van wat eigen opnamen werd getoond hoe dat in zijn werk gaat. 

screenshot 867

Bij het filmen bij weinig licht hebben we met enkele problemen te maken. Vaak wordt teveel versterkt, waardoor ruis in beeld ontstaat. Wat de beste methode is hangt ook weer af van de mogelijkheden van de camera. Bij spotlight is het verlichte object helder, de omgeving blijft dan donker. Speel wat met de mogelijkheden van de camera en kies een aanvaardbare belichting.

Een ander probleem is het scherp stellen. De automaat heeft hiermee veel moeite omdat er onvoldoende contrast in het beeld kan zitten. Kies voor handmatige scherp stelling. Zoom helemaal in, stel dan scherp en ga dan terug naar de gewenste uitsnede.

Na de pauze keken we naar een film over het comprimeren van video vanaf het analoge tijdperk tot het HD tijdperk van nu. Het digitale materiaal van nu is gemakkelijk te kopiëren zonder verlies in kwaliteit. In het analoge tijdperk werd met elke kopieerslag het beeld kwalitatief minder.

© FVCZ.NL