2014


2014-12-17 Slotavond

De tijd gaat best snel. Nog net voor de kerstdagen onze slotavond van het seizoen 2014. Een mooie opkomst en ook aardig wat films van verschillend pluimage. 
Begonnen werd met een film van John Riegen over "United Cheers", een dansgroep uit Zoetermeer en bekend van het optreden van de oudste groep bij ADO Den Haag. Inmiddels zijn hun wensen om internationaal te gaan,  zoals in de film uitgesproken, ook al uitgekomen.

De beste wensen werden uitgebracht door Ben Verbeek in zijn "Flight Simulator kerstboodschap". Leuk gevonden om op deze manier een boodschap te kunnen overbrengen en tevens zijn inleiding op de volgende film "Yellow Wings, "Vlucht over Pampus". Een vlucht over Pampus met een Boeing 737 simulator van Yellow Wings in Zoetermeer. Captain is Mariette van Leeuwen en co-piloot Robin Paalvast, wethouders van de gemeente Zoetermeer. Op uitnodiging van Yellow Wings Rob van Viegen en ZoetermeerActief Mark Neissel. . Er is een fragmentje muziek gebruikt van John Denver Fly Away uit 1975.

Mooi om deze inmiddels via de lokale pers al bekend geworden activiteit ook eens in het echt te zien. Dat het maken van opnamen in zo'n cockpit niet eenvoudig is hadden we al eerder vernomen. Daarom echt complimenten voor deze uitvoering. Voor de wethouders zal het beoogde doel " Training in communicatie en samenwerking" wel zijn gehaald.

Met Theo Loomans zakten we af naar Zuid-Afrika om op zoek te gaan naar de "Big Five". Een paar weken terug zagen we al een eerste hermontage van een film uit 2008. Dat de vijf niet gehaald werd was voor de regelmatige bezoekers van de clubavond inmiddels wel duidelijk. Theo had nog wat aan het geluid gedaan waardoor het allemaal wat beter past. Ook het eerdere discussiepunt over walvissen of orka's had hij nu vermeden.Jan de Bloois had zijn film "1:43" meegebracht over het repareren van Dinky toys. Het blijft nog steeds een mooi stukje werd over een hobby die niet bij iedereen bekend is, ook al hebben vroeger velen van ons weleens met deze kleine autootjes te maken gehad.

QN 01John Sterk is nog steeds geïnteresseerd in een kleine hoogwaardige camera en heeft meer dan normale belangstelling voor de Sony RX100 MD. Via een Amerikaanse kennis kreeg hij een daarmee gemaakte film over de "Quantum of the Seas", een wat uit de kluiten gewassen  cruise schip, voorzien van onvoorstelbare luxe. Een paar weken verblijf is dan eigenlijk nog te kort om alle mogelijkheden te kunnen benutten. De film zelf toonde wel de goede mogelijkheden vamn zo'n camera.

Met Harry van der Burgt bezochten we "Rio de Janeiro", vanwege de voetbalactiviteiten van het WK nog vers in ons geheugen. We gingen met de lift naar de top van het suikerbrood voor een uitzicht over de stad, het strand en de baai om vervolgens per trein naar de top van de Corcovado te gaan met het bekende Christusbeeld. Via de sloppenwijken kwamen terecht op het wereld bekende strand van de Copacabana. Wat kan het daar druk zijn. De aanwezige Braziliaanse schonen en handelaren gaven een beeld van de dagelijkse gang van zaken. De schonen hadden volgens enkelen nog wel meer in beeld mogen zijn.
De avond werd besloten met een film van Harry over "Barcelona", waarbij veel bekende en ook wat minder bekende bezienswaardigheden in beeld werden gebracht. De kunst speelde daarbij een grote rol en natuurlijk kon Gaudi daarbij niet vergeten worden. Een wandeling over de bekende Ramblas deed ons kennis maken met veel levende standbeelden en kunstenaressen. Na Parc Guell, de Sagrada Familia en de oude binnenstad met vele kunsthandels sloten we af met fraaie beelden van het bekende aquarium van Barcelona.
Precies op tijd om op de normale tijd de avond te kunnen besluiten.


2014-12-10 Codecs etc

We hebben er allemaal mee te maken, ook al staan we daar wat minder bij stil. Zonder compressie zouden onze films en met name de opname en bewerking er heel anders uitzien.
Aan de hand van een powerpoint presentatie nam Harry ons mee door de verschillende codecs en bijkomende aspecten.

Met de huidige computersystemen is het wel eenvoudiger geworden ten opzichte van de oude Super-8/Dubbel-8 systemen, VHS en andere bandsystemen waarbij omzetten naar digitale informatie niet zo eenvoudig was. Ingegaan werd op het ontstaan van compressietechnieken, waarbij voor amateur gebruik de start lag rond 1984 met de H.120 compressie en vooral ontwikkeld voor videoconferenties ed.
Verlieshebbende en verliesloze compressie werden besproken en met name de invloed daarvan op de omvang van de bestanden. Het verschil tussen de eerste bekendere techniek als MPEG-1 en de huidige H.264 gaf duidelijk de ontwikkeling aan van de ontwikkeling van het comprimeren.

Wij kennen allemaal begrippen als AVI, Mov etc. maar vergeten dan vaak dat het gaat om containers waarin beeld, geluid en overige informatie over het optekenen is opgenomen. Diverse containers en de verschillen werden aan de hand van een tabel besproken. We zagen daarbij de verschillende voor- en nadelen van oude containers als het door Microsoft ontwikkelde AVI (stamt uit Windows 3, wie kent het nog?) en het veel modernere MP4. Natuurlijk kwamen ook het van Apple bekende MOV en het bij velen bekende AVCHD aan de orde, Daardoor kon niet voorbij gegaan worden aan begrippen als Intraframe (o.a. ProRes) en Interframe (o.a. MPEG-2 en H.264).
Voor en nadelen hiervan bij de montage werden besproken, waarbij Intraframe voordelen heeft. De noodzaak van een zwaar systeem is dan kleiner. Met de huidige zware computersystemen zijn de nadelen van Interframe wel kleiner geworden en bij gebruik van RAW materiaal hebben we ook daar meer mogelijkheden zonder extra compressie en decompressie.
Voor opslag is het moderne MP4 formaat het meest universeel en kan vrijwel altijd worden afgespeeld of worden gebruikt voor verdere bewerking.
Tenslotte werd nog kort ingegaan op de mogelijkheden van TouTube en Vimeo aan de hand van een eerdere presentatie van Jan de Bloois.


2014-12-03 NoPro filmisch

Bij deze NoPro filmisch avond begonnen we met "het aanleggen van een nieuw gasnet" op een vakantiepark, een film van Jos Maessen. De opnamen werden gemaakt in 7 draaidagen, maar bij de montage ging het nodige mis. Zelfs waren de beelden plotseling helemaal zoek. Uiteindelijk kwam het nog weer enigszins op zijn pootjes terecht, of beter weer op de tijdlijn. Wat we zagen was een eerste montage, waaraan slechts voor een deel muziek was toegevoegd en het opgenomen geluid was bewerkt. We zagen daarom nog veel herhalingen van beelden, met name bij het graven van de sleuf. Wat we ook konden zien was dat er voldoende details waren opgenomen, zodat een duidelijk ingekorte film een goed beeld kan geven van de werkzaamheden. Kunst zal echter wel zijn om de vaart in de film te houden, maar Jos heeft nog een paar maanden voor de gewenste vertoning.

Kruger Park Elephants 2

Wel reeds ingekort was een film opgenomen in Zuid-Afrika. Theo Loomans had een reeds gemonteerde film van DVD ingeladen en opnieuw gemonteerd met nu de nadruk op "De big five", buffel, olifant, neushoorn en Leeuw. Nummer vijf (het luipaard) had men helaas niet kunnen vinden, maar daarvoor in de plaats zagen we een paar cheetah's met een hoog knuffel gehalte. Dat hij deze opnamen heeft kunnen maken is toeval, maar brengt wel iets extra bij deze vakantie herinneringen. Aan het eind zagen we ook nog wat struisvogels, krokodillen nijlpaarden bij een boottocht op een meer. De pinguïns tenslotte hadden volgens de tekst als grootste vijand de walvissen, maar vanuit de kijkers werd opgemerkt dat dit toch wel orka's zullen zijn geweest. Leuke hermontage van een oudere film.

caodaisme

"Caodaisme", eveneens van The Loomans was een film met opnamen uit 2011 in Zuid-Vietnam. Mooie beelden van een samenvoeging van religies. Met name de getoonde tempel had aller bewondering. Ook de uitleg van Theo van het Caodaisme voegde het nodige toe aan de film.

Cao Dai of Caodaisme is een relatief nieuwe syncretistische en monotheïstische religie, officieel tot stand gekomen in Tay Ninh, Zuid-Vietnam in 1926. Đạo Cao Đài is de korte naam, de volle naam is Đại Đạo Tam Kỳ Phổ Độ. Het is een poging om de ideale religie te creëren van de Noord- en Zuid-Vietnamese religies voor de hereniging. Het resultaat is een kleurrijke mengelmoes van Boeddhisme, Islam, Confucianisme, Taoïsme, Vietnamees spiritualisme en Christendom. "Cao Dai" betekent letterlijk "hoge toren"; op deze manier wordt er verwezen naar God

Dichter bij huis bleven we met de film "Nuts FM" van Jacques van Herten, gemaakt in de studio van Midvliet TV van een techniekdag van de Nutsschool Wassenaar, groep 8. De jongens en meisjes leerden verschillende facetten kennen van een omroep en werkten in teamverband aan het maken van reportages voor radio en tv. 

Ook greenscreen  en interviews werden niet geschuwd. Uit de interviews met een aantal leerlingen bleek wel dat ze het een fantastische dag hadden gevonden. Als kijkers naar de film kunnen we dat echt wel begrijpen.

"Zeearend in slow motion", eveneens van Jacques van Herten, liet ons een demonstratie zien met deze vogels in de Gaia Zoo.
Regelmatig worden door roofvogel shows gegeven met een toelichting van kenners. De arend werd mooi in beeld gebracht, al was de film met ca 70 sec wat aan de korte kant. Genoeg echter om de arend tweemaal een vlucht te zien maken. Voor degenen onder de kijkers die het niet zo goed hebben gezien is de film nog te zien bij Midvliet TV uitzending gemist.

Een klassiek concert, opgenomen met vier camera's en geluidsrecorder werd via multicam techniek verwerkt in een film over het "Berlage Saxaphone Quartet" van Jacques van Herten.
Twee dames en twee heren leerden elkaar kennen op het Conservatorium in Amsterdam en bij het in opdracht samenspelen ontstond een klik. Zij besloten samen doorgegaan en met succes. 
De opnamen werden gemaakt van een uitvoering van 30 november 2014 in de serie “Concerten op de Zondagavond“ in de  Yi Jun Memorial Church, (voorheen de katholieke Gedachteniskerk Paus Johannes XXIII). Dit gebouw is door zijn akoestiek en intieme karakter uitermate geschikt voor klassieke muziek die wordt uitgevoerd door kleine ensembles en solistisch optredende musici.
Het eerste stuk van Geert van Keulen sprak niet iedereen even goed aan. Wat zwaar op de hand. De interviews waren een leuke afwisseling.
Muziek van geheel andere aard was te beluisteren in de volgende film van Jacques over het "ONK Dweilorkesten" in Leidschendam, waarbij de muziek van minder belang was, maar het vooral ging om uitstraling en vermaak.
Met namen als "gespleten klomp", "Flierefluiters" en "Eigenwijs" zal de aard van de muziek ook wel duidelijk zijn. Volgens de jury moet je het publiek vermaken en moet dat liefst in beweging komen. Dat met enthousiasme gespeeld werd konden we wel zien door de afwisselende shots. 


2014-11-26 NoPro technisch


De nopro technisch avonden zijn bij uitstek geschikt voor technische problemen, waarbij onder leiding van John Sterk naar een oplossing wordt gezocht. Zo werd stilgestaan bij het probleem dat opnamen vanaf video niet zonder meer in het gewenste formaat konden worden opgenomen. Het probleem daarbij was wel de gebruikte vorm van overspelen, waarbij gewerkt werd met een composite verbinding en de daarbij behorende resolutie en formaat. Software matig was wel een oplossing beschikbaar.
Nieuwe ontwikkelingen op technische gebied waren niet echt te melden. Wel krijgen we te maken met de volgende stap in de serie: analoog - SD - HD - 4K. Daarbij levert de laatste prachtige plaatjes op die zich ook nog laten monteren met de betere pakketten. Wel werd even gediscussieerd over de zin van deze ontwikkeling voor de amateur sector. Voor gebruik in bioscopen staan de voordelen buiten discussie, voor amateur en huiskamergebruik is, zelfs met geschikte afspeelapparatuur en monitoren, het voordeel beperkt. Een andere ontwikkeling is tegenovergesteld aan wat wij nu zien als filmen met een fotocamera. De moderne 4k camera's leveren een perfect beeld dat ook door fotografen wordt gebruikt. Eenvoudig alles opnemen en later het perfecte beeld selecteren. Maar is dat nog wel fotograferen?

green-screen-21

Het grootste deel van de avond werd besteed aan het onderwerp "Green screen" en de mogelijkheden daarvan.
Chromakey (ook wel kleurwaarde of, kleurspecifiek, Bluekey, Bluescreening, Greenscreening en Greenkey) is een techniek die vaak wordt gebruikt binnen de filmwereld. Hierbij wordt vooreerst een onderwerp gefilmd tegen een groene of blauwe achtergrond. Daarna kan men met kleurfilters, of tegenwoordig met computers, die achtergrond doorschijnend maken zodat het gefilmde personage of object voor een andere achtergrond geplaatst kan worden. 

Allereerst werd gekeken naar een film van filmmaker 1Q over de historie van deze techniek. Het voorbeeld van de film "Vier hoofden zijn beter dan One"  van Georges Melies uit 1898 had onze grote bewondering. Zo zagen we ook de ontwikkeling van black screen, blue screen etc om tenslotte te belanden bij de moderne technieken van de computer. Leuk om deze film nog eens te bekijken? Dat kan op vimeo bij http://vimeo.com/70304814. 


Nederlandse vertaling van de titel: Hollywood's Geschiedenis van het vervalsen | De evolutie van Greenscreen. 

Maar wat moeten we van de moderne bioscoopfilms nog als echt zien en wat met de computer gemaakt?

De chromakeytechniek kan een aantal problemen opleveren. Het onderwerp voor de blauwe of groene achtergrond mag niet blauw respectievelijk groen zijn om goed zichtbaar te zijn - personen moeten dus kledij aantrekken in andere kleuren. Tevens moet de belichting zo ingesteld zijn, dat er geen schaduwen vallen op de achtergrond, anders maakt de computer de schaduw niet doorschijnend. Daarom moet een object op minstens drie meter van het scherm staan en moet er ook belichting van de achterkant zijn. Wapperende haren vormen een groot probleem, ze zijn vaak te dun om waar te nemen door de computer, waardoor vaak de haren wegvallen. Die haren worden meestal met de computer later ingevoegd, maar dat levert niet altijd de gewenste resultaten op.
De kleuren blauw en groen hebben de voorkeur voor chromakey, omdat deze kleuren niet veel voorkomen in kleding en de huid of haren. Wanneer men bijvoorbeeld niet beschikt over achtergronden van die kleuren, kan ook een andere kleur worden gebruikt, zoals rood of paars.

Verder liet John wat mogelijkheden van green screen zien bij gebruik van een computerprogramma.
Hij maakte daarbij gebruik van FCPX en Mocha. Daarnaast wat mogelijkheden van Cinema4D.
Duidelijk werd dat we er ons niet te gemakkelijk vanaf moeten maken, maar op een aantal zaken als reflectie en schaduwen moeten letten. Als de schaduw niet klopt lijkt de film niet echt.

Conclusie: Als je het doet moet je het goed doen. Anders is het knullig !


2014-11-19 Reis om de wereld

Onderwerp van de avond was "Reis om de wereld in 120 minuten".  Dit doel werd slechts ten dele gehaald vanwege het geringe aanbod van films. Toch kregen we een afwisselend programma te zien, alleen was de wereld wat dichter bij huis.

Ruurlo houtzaagmolen Agneta

Van Jos Maessen zagen we " Van dik hout", een film over een oude in 1851 gebouwde molen, die in 1914 werd omgebouwd tot houtzaagmolen. Jos heeft lange tijd gewerkt aan deze film over molen Agneta in Ruurlo, waarbij ook enkele andere films ontstonden die nu gebruikt worden voor informatie aan bezoekers.
We kregen een goed uitgewerkte film te zien vanaf het halen van bomen uit het bos met een mallejan, tot het gereed komen van enkele balken. Goed verhaal en een prettige stem zorgen voor een boeiend geheel.

Theo Loomans had een montage gemaakt van aangeleverde beelden v oor Meve, een door jonge vrijwilligers gerunde kledingbank in Zoetermeer. 
Gedurende de openingstijden van de winkels staan de enthousiaste vrijwilligers klaar om de klanten te helpen bij het uitzoeken van de kleding. Een probleem waarmee Jos te maken had gekregen was het onherkenbaar maken van een bezoeker van de kledingbank. 

Jos Maessen had een film gemaakt over de "MBS Haaksbergen Boekelo", een stoomtrein geheel met vrijwilligers onderhouden en in bedrijf gehouden, Mooie en afwisselende beelden gaven ons een goed overzicht over deze activiteiten. Aan de montage van de beelden en de afwisseling in beelden was veel aandacht besteed. Hiervoor had Jos wel enkele keren een rit met de trein moeten maken en tevens met een auto op een wat ongewone manier opnamen moeten maken vanuit een met de trein meerijdende auto.

sagrada

Harry van der Burgt had zijn film over de "Inwijding van de Sagrada Familia"  nog wat aangepast en hiervoor beelden gebruikt van het NOS journaal. Hierdoor speelde nu ook de paus een rol in de beelden en was het meer dan mooie beelden van het interieur van deze im posante kerk.nepal

Met John Sterk maakten we er dan toch een wereldreis van door zijn film "Trekking in de Himalaya". We volgden John en zijn metgezel door de niet alledaagse omgeving en wandelden mee over de rotsige paden door soms wat onherbergzaam gebied. Op de tocht naar 5400 meter hoogte kwamen ondermeer in Kathmandu, Pokhara, Rahughat, Takuche en Marpka. Onderweg een mooie natuur, maar ook de nodige stoepa's en gebedsrolletjes.

Een mooie en afwisselende avond.
2014-11-12 Filmen met iPhone ed.

kwaliteit camera

Het maken van video-opnamen is al enige tijd niet meer gebonden aan het hebben van een videocamera of camcorder. Het gebruik van andere middelen als smartphone, iPad en fotocamera's neemt hand over hand toe. Door het gebruik van een grote sensor is het al normaal dat we filmen in full HD, echter het maken van 4k opnamen is al niet meer zo vreemd. De nadelen kunnen al grotendeels worden opgevangen door het toevoegen van op ruime schaal verkrijgbare hulpmiddelen als externe microfoons, audiorecorders en LCD schermen. Compleet met een steady-cam ziet het er ook erg professioneel uit.

De verschillende mogelijkheden werden door Harry van der Burgt weergegeven in een powerpoint presentatie, toegelicht met een aantal films.
De presentatie is te vinden onder de rubriek presentaties.


2014-11-05 Nopro filmisch

Bij een avond Nopro filmisch kun je van alles verwachten. 
Zo maakte Gerrit van Doornen voor het HGOS een film over "Reclame in Zoetermeer-Zegwaart" uit de dertiger jaren. Hij gebruikte hiervoor een oude folder met alleen reclame en gaf daar een eigentijds geheel aan door in gesproken tekst een link te leggen met het heden. Bestaan deze voor ouderen zo bekende namen nog of hebben ze het veld moeten ruimen voor hun modernere soortgenoten?
Voor het HGOS een waardevolle aanvulling voor hun collectie.

Jan de Bloois nam ons mee naar het Zoetermeerse Stadshart voor zijn versie van "Halloween"

Vrijdag 31 oktober, Halloween! Tijd om je engste kostuum uit de kast te halen en op zoek te gaan naar de schminkdoos. Voor het eerst trok ook in het Stadshart de Halloween Parade vol griezels en monsters voorbij, met vele verschillende deelnemers. Zo waren er de zombie dansgroepen, halfdoden van Circus Nevermind die hun kunsten lieten zien, voertuigen met allerlei griezels en monsters en gladiatoren die zo uit de hel leken te komen. Lekker griezelen dus voor Jan en zijn kleinkinderen in het Stadshart, waar ook vele toeschouwers zich zo eng mogelijk hadden uitgedost.
De kinderen joegen de winkeliers de stuipen op het lijf met hun 'trick or treat', wat altijd wel wat lekkers opleverde!

Met Harry van der Burgt gingen we naar Barcelona voor een schepping van de beroemde architect Gaudi. Enkele jaren geleden had hij een film gemaakt over wat wel de bekendste schepping van Gaudi mag worden genoemd, de Sagrada Familia. Hij liet eerst deze versie zien om een beeld te geven van de bouw en de omvang van deze monumentale kerk. In de tweede film zagen we beelden van de inwijding van de kerk door paus Benedictus in 2010. Een happening waarbij 6500 bezoekers in en om de kerk getuige waren van de officiële inwijding. De plechtigheden werden opgeluisterd door 1100 zangers en zangeressen, waaronder het fameuze Monserrat koor.

De-Meervaarder-André-Bijkerk

John Riegen nam ons mee aan boord van de "Meervaarder" voor een tocht door de polders. Op deze manier konden wij kennismaken met de open gebieden rond Zoetermeer, waarbij ook een toelichting werd gegeven door de gids. Ondanks het minder mooie weer kregen we toch een goede indruk van de omgeving en zin om zelf zo'n toch eens te kunnen meemaken. 

Naar aanleiding van de activiteiten rond Halloween liet Gerrit van Doornen ons zien hoe in Canada "Halloween" wordt gevierd en kregen we informatie over de achtergronden en het ontstaan van dit volksvermaak op 31 oktober, ofwel de dag voor Allerheiligen.

De avond werd besloten met een film "Big Island", eveneens van Gerrit van Doornen. We zagen de belevenissen van het echtpaar van Doornen op dit vulkanische eiland van Hawaii, extra in het nieuws door de recente uitbarstingen van een krater op het eiland. Een mooi gebied met fraaie natuur, maar ook de dorheid van de lava velden.
Al met al een afwisselende avond.


2014-10-29 Muziek bij de film

Onderwerp van de avond was "Muziek bij de film", of meer in algemene zin toegevoegd geluid. Van deze presentatie is een pdf bestand gemaakt wat in de rubriek "Presentaties" is opgenomen. Voor een verslag van deze door Harry en John gemaakte presentatie verwijzen we ook daarnaar. Reeds enkele jaren geleden werd aandacht besteed aan dit onderwerp en werden items daaruit aangevuld met nieuwe informatie. Belangrijkste is dat hier toevoegen van muziek vooral "emotie" is. Smaken verschillen, maar er zijn bepaalde regels waaraan je moet voldoen omdat de kijker daar ook een mening over heeft. Spannende muziek bij een lieflijk onderwerp wordt door niemand geaccepteerd.

dwingelderveld

Na de pauze keken we naar enkele films waarin de makers op hun manier muziek hadden verwerkt in de film.

Met Gerry Kierdorff bezochten we het "Dwingelder veld". De muziekkeuze had zij gemaakt omdat het in haar ogen goed paste bij de beelden van het mooie en rustige landschap. De keuze was daarbij vooral gebaseerd op gevoelens.Opening Kopstukken03-

Jacques van Herten liet ons recente opnamen zien van "Koppen", een expositie van foto's in het museum Swaensteyn in Voorburg met uitsluitend portretten in allerlei vormen. 
Onderwerp van de expositie "Kopstukken" was de vraag
"Wie zijn de inwoners van Leidschendam-Voorburg? Bestaat er zoiets als een 'typische' Leidschendammer? Of een 'duidelijke' Voorburger? Een interessant uitgangspunt voor een fotoproject volgens fotografen Marina Peters (Leidschendam) en Jeffrey Grouwstra (Voorburg).
Door Jacques fraai in beeld gebracht en ook voor buitenstaanders leuk om naar te kijken.

Van Jacques van Herten zagen we vervolgens "Wandelen met een gids op zoek naar paddenstoelen". Onder leiding van een gids wandelden we door de duinen van waterbedrijf Dunea,  op zoek naar uiteenlopende soorten paddenstoelen. De oogst was geen record, maar toch werden respectabele aantallen soorten gevonden. 

orchideenhoeve luttelgeest

Hans van Woerkom nam ons mee naar "Orchideenhoeve Luttelgeest" en liet ons genieten van een bonte kleurenpracht. Mooie scherpe beelden in fraaie, soms wat harde kleuren. Zeker iets om op het lijstje van interessante onderwerpen te zetten.2014-10-22 Montagetechnieken

Jan de Bloois zou een presentatie verzorgen over de diverse montage-systemen die er bestaan.

Jan heeft zicht beperkt tot de professionele software.

Welke eisen mag je daar aan stellen, welke import- en export mogelijkheden hebben ze, hoe zit de grafische interface er uit, hoe duidelijk is de handleiding, wat kost het?

Zijn er fora op het internet waar informatie te vinden is, en waar je vragen kunt stellen. Enzovoorts, enzovoorts.

De presentatie van Jan was gebaseerd op het zeer uitvoerige verhaal van Sareesh Sudhakaran. Hier de titeldia van de Keynote presentatie.

Het hele verhaal van Sareesh, onderverdeeld in drie hoofdstukken, is te lezen op zijn eigen website:

http://wolfcrow.com/blog/the-best-video-editing-software-2013-part-one-the-beginning/


Jan is twee dagen met de presentatie bezig geweest, maar heeft helaas geen tijd gehad de Engelse teksten te vertalen.

Ook was er geen tijd de lange teksten dusdanig in te korten, zodat deze in een presentatie als deze beter tot hun recht komen.

In de test van Sareesh deden deze programma's mee:

2014-10-15 NoPro filmisch


Onderwerp van deze avond was Nopro filmisch en dus gelegenheid om films te laten zien die nog niet helemaal klaar zijn, met als belangrijkste doel het verkrijgen van tips en adviezen voor verbetering.

We begonnen met en film van Theo Loomans voor Jong & Vrijwillig. De beelden waren gemaakt door jongeren zelf en Theo heeft hiervan de montage gedaan. Het is op basis van de beschikbare beelden nog best een aardig geheel geworden. Binnenkort hiervan een vervolg.

Toekomstbeeld Maasvlakte 2 6 G tcm81-32533


Met Harry van der Burgt gingen we naar "Brasilia", waar naast een familiebezoek ook beelden te zien waren van deze moderne stad. Omdat de voice-over nog ontbrak was het niet duidelijk welke fraaie gebouwen en kunstwerken we te zien kregen. Harry zal nog werken aan commentaar bij deze film.
Jan de Bloois liet ons versie 3 zien van de film over "Voedsel". Hij had nog wat verbeteringen aangebracht.

Na de pauze gingen we met Jacques van Herten naar "Maasvlakte 2". Vanaf een boot werd de huidige status van de nieuwe uitbreiding van de haven van Rotterdam getoond. Mooie beelden en voorzien van een verklarende voice-over. 

Op 17 september 2014 is het 70 jaar geleden dat Operation Market Garden begon. Via een snelle opmars vanaf de Belgische grens en met de inzet van parachutisten moesten in het najaar van 1944 via land en over de lucht belangrijke Nederlandse bruggenhoofden worden heroverd op de Duitse bezetters, zodat kon worden opgerukt naar het Ruhrgebied - het hart van de Duitse oorlogsindustrie – en Berlijn. Maar het liep dramatisch anders.
Van de herdenking op de Ginkelse heide had Willem Koelewijn een film gemaakt die een goed beeld hiervan gaf.

Van geheel andere aard was de film van Jacques van Herten over een live optreden van Bas Paardekooper & thé Blew Crue in het  programma "Kakafonie" van Peter v/d Aar in de Midvliet studio. Via deze impressie kregen we toch een leuk beeld van deze muzikanten.© FVCZ.NL