2014-02-05 Vakantiefilms van leden

Vakantie kun je op verschillende manieren beleven. Ook de gemaakte films zijn erg verschillend, maar dat maakt het tegelijkertijd ook weer verrassend en daardoor boeiend.We begonnen met "Een lang weekend in Lüdenscheid" van Jan de Bloois, opgenomen in 2003 en nog gemonteerd in iMovie. De film werd gedraaid vanaf de HDV camera met HDMI aansluiting, waardoor de al oudere beelden het aanzien nog zeker waard waren. We zagen een leuke sfeerfilm met uiteraard veel winterse beelden en een deels besneeuwd landschap. Het was een van de eerste films van Jan na de overstap van diaseries en dat was aan de vaak fraaie beelden ook goed te zien. Jammer dat een voice-over ontbrak, maar de leuke sfeermuziek maakte weer veel goed.
Van geheel andere strekking was de film van Willem Koelewijn over
"Auschwitz".  

399px-Birkenau gate

Auschwitz was een verzameling van concentratie- en vernietigingskampen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door nazi-Duitsland nabij de Poolse stad Auschwitz (Pools: Oświęcim) werden opgezet. Het was het grootste van alle Duitse concentratiekampen en bestond uit Auschwitz I (Stammlager of basiskamp), Auschwitz II-Birkenau (Vernichtungslager of vernietigingskamp), Auschwitz III-Monowitz (een werkkamp) en een aantal subkampenEen met zorg samengestelde documentaire over dit Duitse vernietigingskamp met veel aanvullende informatie en oud fotomateriaal. Duidelijk werd hoe mensen als vee werden behandeld en bij onbruikbaarheid werden vergast of na marteling gefusilleerd. Het werd een indrukwekkend geheel en de beste waardering kreeg Willem door de stilte na afloop van de film. Het had op allen een diepe indruk achter gelaten en de boodschap "dit niet te vergeten" was bij eenieder goed overgekomen.

Geen echte vakantiefilm, maar wel een reis over de wereld in een paar minuten, was een film gemaakt met alleen iPhones (en aanvullende apparatuur) ter gelegenheid van 30 jaar Mac.

Rijstvelden Myanmar 2006

Met Rinus Vollebregt gingen we "Fietsen in Myanmar" (2011, ca 20 min.). Als kijker zagen we niet alleen fietsen maar kregen we ook een indruk van het dagelijkse leven in dat arme land. Wel een schat aan oude paleizen en tempels, zoals o.a. in Bagan. De tocht naar 1300 meter hoogte was niet voor iedereen fietsend weggelegd, omdat het neer kwam op het echte Hollandse "bikkelen". In zo'n land lijkt de tijd te hebben stilgestaan, wel glooit er een klein beetje hoop. De onder de film geplaatste muziek was zeer passend en gewoon gehaald in de bibliotheek met geleende CD's.

"Costa Rica" van Hans van Woerkom kregen we te zien in een wat aangepaste versie waarin eerder gemaakte opmerkingen waren verwerkt. De tekst ontbrak nog, maar de beelden waren uitermate fraai en scherp. Opvallend waren de details en CU's gemaakt zonder statief. We bezochten o.a. Tortuguero en Los Quetzales. Mooie natuurbeelden en veel exotische dieren en planten, ondersteund door mooie muziek. Nu de tekst nog en Hans heeft opnieuw een mooie film gemaakt.


© FVCZ.NL