2014-05-07 Films van leden

Allereerste een paar films gemaakt van activiteiten in Zoetermeer tijdens dodenherdenking en bevrijdingsdag.

Van Gerrit van Doornen en Dick ten Broek zagen we een verslag van de Dodenherdenking bij het monument in het Wilhelminapark. Probleem bij het maken van dit type films is dat je niet direct weet wat er gaat gebeuren. Zo was de kranslegging bij de oude kerk wat onverwacht, waardoor duidelijk geïmproviseerd moest worden. Verder blijkt dat het filmen met twee camera's eigenlijk te weinig is. Je bent gebonden aan een vrij vaste opstelling en moet hopen dat een van de camera's wel het gewenste beeld heeft. Voor dit soort activiteiten is eigenlijk meer voorbereiding nodig.  De makers hadden alle scènes van de twee uitgeschreven inclusief de gesproken teksten. Daarna werd een keuze gemaakt van uitspraken die er zeker in zouden moeten. De vraag werd gesteld welke afspraken we vooraf we willen of eigenlijk moeten maken. De montage kan worden vergemakkelijkt door te zorgen dat de klok van beide camera's gelijkstaan. Jammer dat het kwaliteitsverschil tussen de twee camera's te groot was, vooral door het gebruik van een daarvoor onvoldoende geschikte voorzetlens.

De bevrijdingsdag van 5 mei werd gefilmd door John Riegen. Het belangrijkste moment werd goed in beeld gebracht. De opening van de festiviteiten en het aansteken van het bevrijdingsvuur waren aanwezig. Het aansteken van het vuur was moeilijk te filmen door een fotograaf die zonodig ervoor moest gaan staan. Met wat kunstgrepen bij de montage kon hiervoor een afdoende oplossing worden gevonden, Dit was niemand opgevallen en zo hoort het ook. Verder kwamen de verschillende kinderspelen, een kleurwedstrijd en het optreden van verschillende muziekbands goed naar voren. Mooie impressie van een lange dag (link naar film).


Van geheel andere aard was de verfilming door Jan de Bloois tijdens de Paasdagen van het "Mittelalterfest Goch". Op de lokatie van klooster Graefenthal werden historische gebeurtenissen uit de middeleeuwen nagespeeld. De muziek van de band Viesemate werd veel als achtergrond gebruikt met mooie inserts. Wel gaat na enige tijd de indringende muziek een overheersende rol spelen. Jan had ook enkele montage trucs gebruik om de kijker op een dwaalspoor te brengen. De nog wat aangepaste film is inmiddels te zijn op Internet (link naar film).Met Jos Maessen trokken we naar Haaksbergen voor een reportage over de lokale stoomtrein, volledig verzorgd door vrijwilligers. Deze trein rijdt regelmatig van Haaksbergen naar Boekelo. Gedurende een paar dagen waren opnamen gemaakt en door elkaar gemonteerd. Zo kregen we een goed beeld van de trein, maar ook van het omringende landschap. Veel oog voor details en een mooie montage. Een aansporing om dit ritje ook eens te maken. 

"De gereedschaps slijper" van Jos Maessen liet ons het machinaal slijpen zien van gereedschap. Een mooie film met prachtige beelden en veel aandacht voor details. In de hoofdrol een oud-leerling. En stukje reclame voor de steeds minder in de belangstelling staande techniek.

Onder het motto "Old=Cool" werden in de achter ons liggende weken opnamen gemaakt door Ben Verbeek, John Riegen en Jan de Bloois. Doel van het project was jeugd en oud met elkaar in contact te brengen en kennis te laten maken met elkaars denkwereld en zangkunst. Zo vertolkt een koor van ouderen bewerkte rap muziek en rappen de jongeren op de muziek van oude liedjes als bijv. Oude Jacob voor het raam. Van drie dagen werden fragmenten vertoond op de slotavond in het CKC. Ook hiervan zijn opnamen gemaakt die gebruikt zullen worden in een afsluitende film voor belanghebbenden en sponsoren. Een heel andere manier om als filmers ergens bij betrokken te zijn.© FVCZ.NL