2014-09-10 NoPro filmisch

cultuur lokaal 2013

"Zoetermeer has got talent" was het thema van Cultuur Lokaal 2013. Ben Verbeek had samen met enkele clubleden opnamen gemaakt van het sluitingsoptreden in het Stadstheater. Hiervoor waren 5 camera's ingezet alsmede nog apart geluid. Volgens Ben is het een dramatisch project geworden, veelal vanwege de benodigde correcties van het beeld. Uiteindelijk is hij helemaal opnieuw begonnen, waarbij de twee camera's aan de zijkant werden weggelaten. Wat we zagen gaf toch wel een mooi beeld van het geheel, met soms enkele mooie fragmenten zoals het vioolspelende meisje. Het primaire doel van de laatste montage was een registratie van de avond en daarin is Ben toch wel geslaagd. Dat de invulbeelden wat weinig gebruikt zijn komt met name door te weinig tijd en het veelvuldig aanpassen van de kleur. Het is een compliment voor Ben dat het project toch is afgerond, ook als is het niet geworden wat eerst voor ogen stond. De conclusie van Ben voor dit soort projecten was "Keep it simple voor dit soort opnamen" of werk met multicam en proxy technieken. De bestanden waren nu wel erg groot geworden.

Jan de Bloois liet ons zijn film zien "Koken zonder sterren", bedoeld voor het thema voedsel. De film kon niet via onze player worden afgespeeld, zodat werd uitgeweken naar de laptop van Jos waar VLC voor de oplossing zorgde. Het idee is goed, de uitwerking wat minder. Voorgesteld wordt om de film over te maken met gebruik van meerdere camera's. Nu moest de cameraman, alias kok, zich teveel in bochten wringen voor de juiste opname. Jan heeft wel een idee wat hij nog kan maken. 

Fietsen door de Bollenstreek kun je altijd, Er bestaat zelfs een officiële fietsroute van 32 km. Fietsen en het maken van opnamen kan zeker in het hoogseizoen ook mooie plaatjes opleveren. Jacques van Herten kennen we als maker van mooie plaatjes en als fietser, dus "Flowerpower" werd geboren. Mooi camera werk en afwisselende kleurrijke beelden. De overal aanwezige toeristen spelen ook een passende rol in deze film. De leuke lage standpunten en close-up's voegen wat extra toe aan de opnamen.

ort umgebung1

"Herfst langs de Moezel" van Jacques van Herten was gebaseerd op ca. 250 foto's en gemaakt met een fotocamera. De omgeving van Pünderich an der Mosel is altijd wel aantrekkelijk, maar zeker in de herfst als de bladeren een bont geheel aan kleuren geven. Met mooi weer is de herfst er om te genieten, zeker tijdens een wandeling over de wijnhellingen. Het geheel is een verhaal met foto's geworden.

Zo'n 2500 foto's van Haagse ooievaars spelen een rol in "Frans schmit, het verhaal achter de mens", eveneens van Jacques. Frans is schrijver van het boek "De Haagsche ooievaar", waarin allerlei gevelstenen worden beschreven. In dit in twee talen uitgegeven boek worden in 131 pagina's 339 kleurenfoto's getoond. Zoveel foto's kregen we in de film van Jacques niet te zien. Daarvoor was de tijd van opnemen (2 1/2 uur op eerste Paasdag ook te kort. 
Wat we wel zagen was een mooi verhaal over een niet bij iedereen bekend onderwerp.

De avond werd besloten met een film over de "Oldtimerdag Zoetermeer" van 17 mei 2014, eveneens van Jacques. Het onderwerp was wel bekend, mede door een paar eerder vertoonde films over dit onderwerp. Toch was het ook nu leuk om naar te kijken en mede door de leuke interview momenten kwam het goed over. Dat het camerawerk mooi is weten we inmiddels van de maker. Toch blijft het bij dit soort registraties moeilijk om er een verhaal in te verwerken.


© FVCZ.NL