2014-09-17 Reportagefilms


Het maken van reportage films niet voor iedereen weggelegd. Vaak zit er een tijdsdrang op, zeker als sprake is van het maken van een reportage in opdracht. Voor Jacques van Herten, de inleider van deze avond, was het aanvankelijk ook niet de bedoeling om reportages te maken. Zij interesse lag veel meer bij "Natuur gerelateerde" onderwerpen. Zo kennen wij hem ook als maker van films met mooie plaatjes en passende sfeervolle muziek. Zelf wilde hij graag "videoportretten" maken, maar bij contacten met Midvliet `tv rolde het balletje een andere kant op. De belangstelling is nu veel breder en inmiddels heeft hij zo'n 70 producties op zijn naam staan.
Leidraad voor deze avond waren de volgende vragen:
- Hoe is de film tot stand gekomen?
- Welke problemen moeten worden opgelost?
-Hoe was de aanpak?
- Wat vinden we van de uitvoering?
- Zijn er suggesties voor een alternatieve aanpak?
Opzet van de avond was: eerst kijken naar de film, dan praten over ontstaan en oplossen problemen en pas daarna "schieten op de films".

1. Leidse Hooidagen
Gemaakt voor het Zuid-Hollands Landschap.

Werkwijze is dan min of meer: er komt een vraag binnen, je gaat er naar toe en gaat aan de gang. Soms zijn op Internet vooraf wat gegevens te vinden, maar anders moet je ter plekke improviseren  Jacques vindt het werken met een interviewer erg fijn. Op deze manier krijg je ter plekke veel zinvolle informatie.
De Sennheiser wordt daarvoor vaak aangesloten op de camera. Het opnemen van setnoise is ook belangrijk. Als ook lokaal muziek gemaakt wordt is het fijn om dat volledig op te nemen en later te voorzien van inserts van beelden.

2. Koningsdag in Wassenaar

Een andere vorm van reportage is het filmen van activiteiten met een officiëler tintje, zoals het vieren van koningsdag. Daarbij is vaak sprake van een aantal vaste activiteiten, zoals het openen door de voorzitter van een Oranje vereniging of een speech van de burgemeester, compleet met keten. Veel activiteiten zijn een bron voor veel opnamen, maar het werken met een aantal interviews maakt het allemaal wat interessanter. Het filmen van kinderen is altijd dankbaar werk. Jacques gaat vrijwel direct bij aankomst aan de slag met opnemen, opnemen en nog eens opnemen, omdat je altijd beelden te weinig hebt


3. Stoom- en dieseldagen Valkenburg

Vrij onbekend, maar bij het Valkenburgse Meer vinden we het Smalspoor Museum. Een team van vrijwilligers zorgt voor het opknappen en onderhouden van locomotiefjes en ander stoom aangedreven materieel. Gedurende een tweetal dagen wordt alles in gereedheid gebracht voor een tripje met een oude trein langs het Valkenburgse Meer.
Veel treinen, locomotieven in allerlei vormen en kleuren.
Toch een leuk geheel om naar te kijken.


4. "De Salamander"

De opnamen van deze langs de Vliet gelegen houtzaagmolen werd gemaakt in het kader van de nominatie van deze molen voor de Molenprijs 2014 van de BankGiro Molenprijs.
Ook hier weer het gebruik van een interview.
Alle opnamen werden zoals altijd gemaakt op de automaat. Reden hiervoor is dat je direct opname bereid moet zijn en je dus vaak geen tijd hebt om een en andere te gaan instellen. Ook het werken met een statief is vaak hinderlijk en uit de hand ben je veel flexibeler. Wel wordt gebruik gemaakt van de steady-shot mogelijkheden.

5. Dwergauto Meeting DWAC 2014.

Als je op basis van een informatie ergens op af gaat om een reportage te maken ben je ergens op voorbereid. Anders is het als bij toeval ergens tegenaan loopt. Zo liep Jacques bij toeval tegen een bijeenkomst op van kleine auto's.Het bleek te gaan om een officiële bijeenkomst van leden van de DWAC in Varseveld. We zagen de meest uiteenlopende kleine auto's van o.a. Messerschidt, BMW, Isetta, Heinkel.
De meesten zo'n 50 jaar oud.
Leuke informatie over een onderwerp, waarvan de na de opnamen denkt of er wel iets van de maken is.

6.Parade van de Zomerkoning

Deze film was niet tot stand gekomen door toeval, maar op basis van informatie in de KRO Gids bewust als onderwerp uitgekozen. Het gaat hierbij om een avondcircus in de tuinen van Paleis het Loo op 6 augustus 2014, met leuke en kleurrijke acts.
De opnamen waren ondanks het regenachtige weer toch voldoende belicht, terwijl de vele kleurige paraplu's er een sfeervol geheel van maakten.  
Zes films met telkens een andere insteek, maar allemaal met het kenmerk van een mooi geluid, goede fotografie en veel aandacht voor details. Het gebruik van een interviewer (of in dit geval interviewster) is een belangrijke bijdrage aan het geheel. Al met al een interessante en leerzame avond. Je komt op deze manier nog eens ergens en bovendien leer je er ook nog wat van.


© FVCZ.NL