2014-11-05 Nopro filmisch

Bij een avond Nopro filmisch kun je van alles verwachten. 
Zo maakte Gerrit van Doornen voor het HGOS een film over "Reclame in Zoetermeer-Zegwaart" uit de dertiger jaren. Hij gebruikte hiervoor een oude folder met alleen reclame en gaf daar een eigentijds geheel aan door in gesproken tekst een link te leggen met het heden. Bestaan deze voor ouderen zo bekende namen nog of hebben ze het veld moeten ruimen voor hun modernere soortgenoten?
Voor het HGOS een waardevolle aanvulling voor hun collectie.

Jan de Bloois nam ons mee naar het Zoetermeerse Stadshart voor zijn versie van "Halloween"

Vrijdag 31 oktober, Halloween! Tijd om je engste kostuum uit de kast te halen en op zoek te gaan naar de schminkdoos. Voor het eerst trok ook in het Stadshart de Halloween Parade vol griezels en monsters voorbij, met vele verschillende deelnemers. Zo waren er de zombie dansgroepen, halfdoden van Circus Nevermind die hun kunsten lieten zien, voertuigen met allerlei griezels en monsters en gladiatoren die zo uit de hel leken te komen. Lekker griezelen dus voor Jan en zijn kleinkinderen in het Stadshart, waar ook vele toeschouwers zich zo eng mogelijk hadden uitgedost.
De kinderen joegen de winkeliers de stuipen op het lijf met hun 'trick or treat', wat altijd wel wat lekkers opleverde!

Met Harry van der Burgt gingen we naar Barcelona voor een schepping van de beroemde architect Gaudi. Enkele jaren geleden had hij een film gemaakt over wat wel de bekendste schepping van Gaudi mag worden genoemd, de Sagrada Familia. Hij liet eerst deze versie zien om een beeld te geven van de bouw en de omvang van deze monumentale kerk. In de tweede film zagen we beelden van de inwijding van de kerk door paus Benedictus in 2010. Een happening waarbij 6500 bezoekers in en om de kerk getuige waren van de officiële inwijding. De plechtigheden werden opgeluisterd door 1100 zangers en zangeressen, waaronder het fameuze Monserrat koor.

De-Meervaarder-André-Bijkerk

John Riegen nam ons mee aan boord van de "Meervaarder" voor een tocht door de polders. Op deze manier konden wij kennismaken met de open gebieden rond Zoetermeer, waarbij ook een toelichting werd gegeven door de gids. Ondanks het minder mooie weer kregen we toch een goede indruk van de omgeving en zin om zelf zo'n toch eens te kunnen meemaken. 

Naar aanleiding van de activiteiten rond Halloween liet Gerrit van Doornen ons zien hoe in Canada "Halloween" wordt gevierd en kregen we informatie over de achtergronden en het ontstaan van dit volksvermaak op 31 oktober, ofwel de dag voor Allerheiligen.

De avond werd besloten met een film "Big Island", eveneens van Gerrit van Doornen. We zagen de belevenissen van het echtpaar van Doornen op dit vulkanische eiland van Hawaii, extra in het nieuws door de recente uitbarstingen van een krater op het eiland. Een mooi gebied met fraaie natuur, maar ook de dorheid van de lava velden.
Al met al een afwisselende avond.


© FVCZ.NL