2014-11-19 Reis om de wereld

Onderwerp van de avond was "Reis om de wereld in 120 minuten".  Dit doel werd slechts ten dele gehaald vanwege het geringe aanbod van films. Toch kregen we een afwisselend programma te zien, alleen was de wereld wat dichter bij huis.

Ruurlo houtzaagmolen Agneta

Van Jos Maessen zagen we " Van dik hout", een film over een oude in 1851 gebouwde molen, die in 1914 werd omgebouwd tot houtzaagmolen. Jos heeft lange tijd gewerkt aan deze film over molen Agneta in Ruurlo, waarbij ook enkele andere films ontstonden die nu gebruikt worden voor informatie aan bezoekers.
We kregen een goed uitgewerkte film te zien vanaf het halen van bomen uit het bos met een mallejan, tot het gereed komen van enkele balken. Goed verhaal en een prettige stem zorgen voor een boeiend geheel.

Theo Loomans had een montage gemaakt van aangeleverde beelden v oor Meve, een door jonge vrijwilligers gerunde kledingbank in Zoetermeer. 
Gedurende de openingstijden van de winkels staan de enthousiaste vrijwilligers klaar om de klanten te helpen bij het uitzoeken van de kleding. Een probleem waarmee Jos te maken had gekregen was het onherkenbaar maken van een bezoeker van de kledingbank. 

Jos Maessen had een film gemaakt over de "MBS Haaksbergen Boekelo", een stoomtrein geheel met vrijwilligers onderhouden en in bedrijf gehouden, Mooie en afwisselende beelden gaven ons een goed overzicht over deze activiteiten. Aan de montage van de beelden en de afwisseling in beelden was veel aandacht besteed. Hiervoor had Jos wel enkele keren een rit met de trein moeten maken en tevens met een auto op een wat ongewone manier opnamen moeten maken vanuit een met de trein meerijdende auto.

sagrada

Harry van der Burgt had zijn film over de "Inwijding van de Sagrada Familia"  nog wat aangepast en hiervoor beelden gebruikt van het NOS journaal. Hierdoor speelde nu ook de paus een rol in de beelden en was het meer dan mooie beelden van het interieur van deze im posante kerk.nepal

Met John Sterk maakten we er dan toch een wereldreis van door zijn film "Trekking in de Himalaya". We volgden John en zijn metgezel door de niet alledaagse omgeving en wandelden mee over de rotsige paden door soms wat onherbergzaam gebied. Op de tocht naar 5400 meter hoogte kwamen ondermeer in Kathmandu, Pokhara, Rahughat, Takuche en Marpka. Onderweg een mooie natuur, maar ook de nodige stoepa's en gebedsrolletjes.

Een mooie en afwisselende avond.
© FVCZ.NL