2014-12-10 Codecs etc

We hebben er allemaal mee te maken, ook al staan we daar wat minder bij stil. Zonder compressie zouden onze films en met name de opname en bewerking er heel anders uitzien.
Aan de hand van een powerpoint presentatie nam Harry ons mee door de verschillende codecs en bijkomende aspecten.

Met de huidige computersystemen is het wel eenvoudiger geworden ten opzichte van de oude Super-8/Dubbel-8 systemen, VHS en andere bandsystemen waarbij omzetten naar digitale informatie niet zo eenvoudig was. Ingegaan werd op het ontstaan van compressietechnieken, waarbij voor amateur gebruik de start lag rond 1984 met de H.120 compressie en vooral ontwikkeld voor videoconferenties ed.
Verlieshebbende en verliesloze compressie werden besproken en met name de invloed daarvan op de omvang van de bestanden. Het verschil tussen de eerste bekendere techniek als MPEG-1 en de huidige H.264 gaf duidelijk de ontwikkeling aan van de ontwikkeling van het comprimeren.

Wij kennen allemaal begrippen als AVI, Mov etc. maar vergeten dan vaak dat het gaat om containers waarin beeld, geluid en overige informatie over het optekenen is opgenomen. Diverse containers en de verschillen werden aan de hand van een tabel besproken. We zagen daarbij de verschillende voor- en nadelen van oude containers als het door Microsoft ontwikkelde AVI (stamt uit Windows 3, wie kent het nog?) en het veel modernere MP4. Natuurlijk kwamen ook het van Apple bekende MOV en het bij velen bekende AVCHD aan de orde, Daardoor kon niet voorbij gegaan worden aan begrippen als Intraframe (o.a. ProRes) en Interframe (o.a. MPEG-2 en H.264).
Voor en nadelen hiervan bij de montage werden besproken, waarbij Intraframe voordelen heeft. De noodzaak van een zwaar systeem is dan kleiner. Met de huidige zware computersystemen zijn de nadelen van Interframe wel kleiner geworden en bij gebruik van RAW materiaal hebben we ook daar meer mogelijkheden zonder extra compressie en decompressie.
Voor opslag is het moderne MP4 formaat het meest universeel en kan vrijwel altijd worden afgespeeld of worden gebruikt voor verdere bewerking.
Tenslotte werd nog kort ingegaan op de mogelijkheden van TouTube en Vimeo aan de hand van een eerdere presentatie van Jan de Bloois.


© FVCZ.NL