2015-01-21 Reis- en vakantiefilms

Next


Reis- en vakantiefilms zijn altijd een geliefd onderwerp. Wel is niet altijd duidelijk welke omschrijving daarbij gegeven moet worden, vandaar een wat vrije invulling van dit onderwerp.

Twickel Delden 001

We begonnen met "Kastelentocht Twente" van Jacques van Herten, waarbij na een start in Rijssen zes kastelen werden bezocht. Zo zagen we ondermeer de Havezate Oosterhof, Korenmolen de Halle, Het goed Warmel;o in Diepenhei, het Huis te Diepenheim en het Landgoed Twickel bij Delden. Met name kasteel Twickel, gelegen in een prachtig landgoed van 4000 ha kan gerekend worden tot een van de mooiste van Nederland. In fraaie beelden zagen we een afwisselend landschap, bestaande uit zacht glooiende akkers en weilanden. Daartussen slingerende beken en houtwallen. Ook dichtbij kun je een mooie reisfilm maken.private-tour-classical-bologna-walking-tour-in-bologna-147958

Wat verder van huis was de "Vakantie Italië" van Jan de Bloois. Deze in 2009 gemaakte camperreis bracht ons via het Lac de Genval naar Saarburg en Ulm, om tenslotte te belanden bij het Lac de Resia in Italië. Gasthof Steiner was het verzamelpunt van de groep campers en caravanners.Een van de belangrijkste doelen was de stad Bologna, waar een bezoek werd gebracht aan de oude stad met de bekende scheve torens en de zeven kerken groep.Niet voor niets werd de stad in 2000 nog uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa. We kregen een mooi beeld van de stad, waarbij het commentaar wat meer informatie gaf over hetgeen wij te zien kregen. Dat de groep uiteindelijk verder trok naar Umbria en belandde in Castigliano dei Lago voegde eigenlijk weinig toe aan de beelden, maar maakte het verslag van de reis wel compleet.

Met Jan de Bloois bleven we wel erg dicht bij huis voor "Schaatsen met de kleindochters in het Silverdome"
We zagen de kinderen hun rondjes maken op de bovenbaan en kregen een toelichting van de computerstem van Xander. Wel duidelijk, maar niet altijd met de juiste intonatie.

tn Canterbury09-9136 7 8

Met Jacques van Herten trokken we de Noordzee over om een bezoek te brengen aan de kathedraal van Canterbury. De film werd gebracht als een muzikale impressie van de uiterst fraaie beelden van deze kathedraal.Met de mooie beelden en de muziek probeerde Jacques de kijker mee te nemen in de beleving zoals hij die had ervaren bij zijn bezoek aan deze kathedraal. We zagen fraaie beelden van het interieur en veel glas in lood ramen. Er werd veel gebruik gemaakt van stills, die met overvloeiers werden gepresenteerd omdat gebruik van een statief niet mogelijk was. De mooie, rustige en sfeervolle muziek was van de "Windsong" van Aeoliah.
Nooit gedacht dat je meditatie- en yoga muziek op deze manier in een film kunt verwerken. 

Eveneens van Jacques was de film "Castlefest kasteel Keukenhof", gemaakt tijdens zijn bezoek aan deze happening op 1-3 augustus 2014. We gingen terug naar oude tijden waarbij groepen lieten zien hoe het leven in de middeleeuwen eruit moet hebben gezien. We zagen een kopie van schilder Vincent van Gogh, levensecht met rode baard. Hij speelde het levensecht, omdat ook hij leefde van het geld van zijn broer Theo. De deelnemers aan zo'n happening stappen uit de wereld van alledag en spelen een geheel andere rol. Zo was er ook een echte chirurgijn, die bepaalde behandelingen niet meer kon uitvoeren omdat deze niet meer vergoed werden uit de ziektekosten verzekering. Volgens nevenstaande foto werd het "aderlaten" nog wel vergoed. Het Motto van zo'n happening kan goed worden samengevat met "Imagion, Create en Enjoy".

Niet zo zeer een reisfilm maar meer een "Vakantiefilm" was "Fritz Kahlee". Dit optreden was ook een gezellig uit zijn en genieten, dus in zekere zin ook vakantie beleving.

Tijdens het Festival Voorschoten Jazz Culinair werden deze beelden opgenomen en op geheel eigen wijze met wipes verwerkt tot een film. Het idee was best aardig, maar het gevoel daarbij wat wisselend omdat de beelden zonder overgangen dan weer als brekend werden gevoeld. Als geheel een afwisselend geheel met mooie beelden en passende muziek© FVCZ.NL