2015-01-28 NoPro


Onze NoPro avonden zijn met name bedoeld problemen te kunnen bespreken zonder verstoring van een programma. Door omstandigheden vanavond een combinatie van technisch en filmisch. Helaas kunnen niet altijd alle problemen worden opgelost en bleef ook nu het antwoord uit op de problemen van Theo met het verdwijnen van bestanden in Pinnacle. De overige gebruikers van dit programma konden hierop geen antwoord geven omdat zij dit probleem nog niet hadden ervaren.

Wieliczka-saltmine-kinga

Van willem Koelewijn zagen we een film "Sole Wieliczka" over een oude zoutmijn in Polen. De film was nog niet klaar en nog niet echt gemonteerd. Toch kregen we een goed beeld van de mijn, die sinds 1978 op de werelderfgoed lijst staat van de Unesco. De mijn is beter bekend als de "Poolse Ondergrondse Zout kathedraal". We zagen veel beelden van zout en zelfs de kandelaars zijn van steenzout gemaakt.
Op nevenstaande foto zien we beelden van de kapel van St. Kinga.
In deze oude mijn zien we veel figuren uit de historie en de bijbel en natuurlijk mag een standbeeld van de Poolse paus  niet ontbreken. 
We wachten met belangstelling de eindmontage af, omdat een dergelijk niet alledaags onderwerp een leuke film kan opleveren. Aan de soms wat te donkere beelden moet nog wel iets gedaan kunnen worden.


Met Theo Loomans trokken we naar "Egypte". Theo had de beelden van deze reis uit 1997 herwerkt. De film was oorspronkelijk opgeslagen op SVHS, daarna overgezet op DVD en nu weer van DVD ingeladen. De beelden waren best nog van goede kwaliteit. We bezochten met Theo de Mohamed Ali moskee met het zeer fraaie interieur, het koptische klooster van St. Joris, de dodenstad, Gizeh en Memphis met de beelden van Ramses II. Na een vliegreis naar Luxor en het Aswan tempelcomplex, bezochten we Abu Simbel en maakten een boottocht op de Nijl.
De reis werd besloten met beelden van het Sint Catharina klooster bij de berg van Mozes in de 
Sinaï.

St CatherinesPanorama

Vervolgens zagen we twee versies van "Schaatsen met de kleinkinderen" van Jan de Bloois. De commentaarstem werd door de computer gedaan in een Nederlandse en Engelse variant. Met name deze laatste versie was niet goed te verstaan.

Met Harry van der Burgt maakten we vervolgens een tocht door het Braziliaanse Amazone gebied met "Reis door het gebied van de Amazone". Mooie beelden van een niet alledaags avontuur, waarbij gebruik werd gemaakt van twee verschillende camera's (Hi8 en DV) hetgeen in enkele beelden was terug te zien. De commentaarstem was onderdeel van discussie omdat deze wat onwerkelijk over kwam. De bewerking was minder goed uitgevallen, maar deze als proef gemaakte tekst zal later nog worden ingesproken.

Een tweede film van Harry ging over "Ouro Preto", een oude mijnstad in de Minas Gerais. Beelden van het dagelijkse leven in deze oude mijnstad, die oorspronkelijk de hoofdstad was van de deelstaat. Deze titel ging later over naar Belo Horizonte, waardoor de stad stil bleef staan in haar ontwikkeling. Voor de toerist is dit echter een voordeel omdat we nu nog kunnen genieten van de oude koloniale stad.


© FVCZ.NL