2015-02-11 Clublid centraal

Het was alweer een hele tijd geleden dat we aan avond hadden met een clublid centraal, ook wel
show-and-tell. Het komt eigenlijk op hetzelfde neer. Een clublid vertelt over zijn of haar hobby "filmen". Vanavond was het de beurt aan Gerrit van Doornen, als oprichter van de club ook het clublid met de meeste dienstjaren.
Gerrit stelde eerst de vraag "Hoe kom je aan een hobby die ook nog zoveel van je leven in beslag neemt".
In de 45 jaar dat hij filmt zitten wel wat memorabele momenten. In 1970 begonnen met een geleende camera van Adams, in 1972 oprichten van de toenmalige Smalfilmklub Zoetermeer. Uit de beginperiode liet hij ons genieten van wat fragmenten uit zijn eerste films. Zoals velen begonnen met het filmen van de kinderen op het strand, moest de Saar worden gevolgd van Frankrijk tot het stromen in de Moezel (1972). Later het wat meer overdachte werk en zelfs een speelfilm als Colfosco (1975). Daarvoor moest wel een bezoek gebracht worden aan Colfosco en moest een puzzel worden gekocht bij Roos. Ook "sprookje in wol" was een bekende film uit die tijd en een echte animatiefilm. 

dubrovnik

Een film waarin de kinderen een rol speelden was ook "Een spelletje buut in Dubrovnik", een goed geslaagde poging om een vakantie en film te combineren. Dat was ook het geval met de prijswinnende film "Marktritme" (1978), beelden van een markt in Bardolino en gemonteerd op de muziek.Volgens Gerrit gaat een avond als deze niet alleen over films, maar gaat het ook over de tijdverslindende hobby. Hij haalde wat kenmerkende dingen naar voren over zijn hobby en de ontwikkeling daarin, hetgeen ook nog uitmondde in een eigen zaak "Van Doornen Innovision" (1984). Voor die tijd werd in 1981 geëxperimenteerd met breedbeeld film, toen een kunststuk. De opnamen werden gemaakt met een enorme bonk glas voor de lens (uit gehand filmen kon niet meer). Die zelfde wens werd ook weer gebruikt op de filmprojector. Zo werd 4:3 ook weer 6:3. Daarna kwam het afscheid van het analoge tijdperk. In 1983 de eerste ervaringen met VHS video, in 1984 Video-8 waarna in 1985 de stap kwam naar Super-VHS en Hi-8. In die tijd werd dat nauwelijks geaccepteerd door de hobby-filmers, laat staan binnen de NOVA. Gerrit kan worden gezien als een groot promotor van video binnen de NOVA (als je dat zo graag wil, organiseer je dat maar zelf. In 1996 kwam een belangrijk keerpunt: geen eigen zaak meer, tijd voor vakantie, tijd voor de caravan, een Casablanca en de komst van Digitale video.
Gerrit stond nog even stil bij de vraag "Wat is film". Bewegende beelden met audio (live geluid, voice-over en muziek). Maar wanneer is het een echte film? Een beeld zegt meer dan 1000 woorden.
Daarna een aantal opmerkingen over de voice-over. De vraag "wat, wie en hoeveel". Maar de voice-over maakt de film zoveel meer waard dan alleen de beelden en het live geluid. De vraag "wat is een goede tekst" is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Die over een slechte tekst veel beter: slecht is wanneer je commentaar hebt wat er niet toe doet, geleuter, slecht verdeelde tekst, geen goede aanvulling op de beelden en ook zeggen wat je toch al ziet.
Daarna zagen we beelden van de Sinaï  (2000), gemaakt als een documentaire na een reis.
Na de pauze stond Gerrit stil bij de verandering in de filmwereld. Wat is er veranderd mbt de techniek, de kijker, het gebruik van de beelden, de eisen aan een film, maar ook de filmhobbyist zelf. In zijn archief zit op video 75 uur film, alles op een harde schijf.
Maar hoe verander je zelf als ouder wordende hobbyist? Geen vakantiefilms meer, maar wel familie, wel onderhouden van een archief, wel activiteiten voor de HGOS. Maar wat doen je kinderen en kleinkinderen later met het materiaal? Maar ook de vraag hoe een Filmgroep Zoetermeer de toekomst in gaat met andere eisen en andere hobbyisten.
Vervolgens werd een film vertoond over "Fietsen rond de Meerpolder", nog niet klaar maar wel een globaal beeld en een globale voice-over. De nodige verfijningen moeten nog worden aangebracht, overvloeiers worden toegevoegd terwijl men ook nog wat interviews wil verwerken.
Met deze titel missen we nog wel wat fietsers, terwijl de knooppunten wel erg dominant aanwezig zijn. Voor fietsers met enige ervaring met fietsen rond de Meerpolder is het soms wel wat verwarrend. Maar daarvoor is het een eerste versie en kunnen reacties nog worden verwerkt.
Conclusie van de avond was dat deze benadering erg interessant is en zeker voor herhaling vatbaar. Het moet ook niet te vaak op het programma staan, maar eens in de twee maanden met een ander clublid is wel leuk.


© FVCZ.NL