2015-02-11 NoPro

Van Jos Maessen zagen we deze NoPro avond een film met de titel "Kroniek van een gasnet". Jos had een eerdere versie van deze film al een s eerder vertoond, maar had de film verder bewerkt. Er is nog 32 minuten overgebleven van de paar uur opnamen. De film neemt ons mee naar een vakantiepark waar een gasnet wordt aangelegd. De muziek wordt na verloop van tijd wat eentonig, zodat wat meer variatie goed zou zijn. Jos had veel gebruik gemaakt van tussenshots waardoor we het richtinggevoel wat kwijt raken. Een tussenshot gaat wel, maar meerdere tussenshot binnen een opname is wat teveel van het goede. Voor de werknemers betrokken bij de aanleg is het natuurlijk een mooi stuk werk. Voor buitenstaanders wat aan de lange kant.

We hadden op een eerdere clubavond al gemerkt dat John Sterk veel interesse had in de Sony RX100 foto/filmcamera. Hij liet destijds opnamen zien gemaakt tijdens een cruise van een kennis op een super-de-luxe schip, de Quantum of thé Seas.Vanavond liet hij ons de camera zien en de vele mogelijkheden. Ongelooflijk hoeveel techniek in zo'n kleine camera past. We zijn benieuwd naar de resultaten van John met deze camera in de praktijk.

Van Jan Boelhouwer zagen we een film met als onderwerp een interview met Henk Oskam over de sloop van de oude gasfabriek van Zoetermeer in 1937. Dat ging toen heel anders dan nu. Destijds werd het geheel afgebroken en werden stenen en hout opnieuw gebruikt. Sloop was met 3 man en twee kruiwagens. Geen wonder dat het wat langer duurde.
Een mooi eerbetoon aan een vlot verteller die op hoge leeftijd zich nog veel wist te herinneren. Vorige week is deze bekende Zoetermeerder op 98-jarige leeftijd overleden.Van Jacques van Herten zagen we de film "50 jaar Top 40 in Museum Rockart". Een mooi stukje nostalgie met veel bekende, inmiddels wel oudere, artiesten en schrijvers uit de periode van de zeezender Radio Veronica. Vooral de ouderen kennen nog wel de bekende hitlijsten van Veronica. Een mooi stukje culturele historie en mooie beelden en goed geluid.

Eveneens van Jacques was de film "Broodje Koe verhalen Stompwijk". Vertellen van verhalen op verschillende plekken, soms denkend aan de bekende broodje aap verhalen. Waar of niet waar, maar steeds wel boeiend. Nu opgenomen in de polder tussen de koeien, vandaar de titel van de film. Ondanks de matige lichtomstandigheden in de stal kregen we toch een goed beeld van deze happening.


© FVCZ.NL