2015-03-25 Show and Tell


Deze avond NoPro filmisch, of met andere woorden "Show and tell". Laat zien waar je mee bezig bent of evt. nog hulp wil hebben.We begonnen met wat eerste experimenten van John Riegen, gebruik makend van Motion. Inspiratiebron hiervoor was een uitzending van Nickelodion. Als eerste een probeersel aansluitend bij zijn hobby "orgels". Combinatie van midi en bewegende toetsen, gemaakt in Motion.
Als tweede filmpje een animatie met als titel "Het spook en de danseres". Hoewel nog erg kort kon men wel waardering opbrengen voor deze al aardig geslaagde poging.

Van Jos Maessen zagen we een aangepaste versie van "Kroniek van een gasnet", inmiddels versie 4. De muziek was opnieuw toegevoegd en paste nu beter bij het geheel. Er is in de film veel gebruik gemaakt van parallel montage met veel korte afwisselende shots. Door terugkerende beelden komt dat wel eens verwarrend over. Een moeilijkheid bij deze film is het feit dat hij gemaakt is als een verslag van de werkzaamheden en vooral bedoeld voor direct betrokkenen. Voor een buitenstaander zou de film best wat korter kunnen zonder verlies van informatie. Hier ligt nog een grote uitdaging en mogelijk een weddenschap met zelf te kiezen inzet.

John Sterk speelde duidelijk in op het begrip "laat zien waar je mee bezig bent" en liet ons wat korte voorbeelden zien van greenscreen, gebruik van Motion, 3D mogelijkheden bij een titel en gebruik van een Realflow programma voor het laten stromen van water. 

Ook Just, te gast op deze avond, liet zien waar hij mee bezig is. Zo zagen we opnamen van een deel van een waterpolo duel tussen de dames van Z&PC De Gouwe en van het Goudse Donk.  Met behulp van een film, gebruikend makend van een greenscreen, liet hij ons zien met welk zelf gefabriceerd hulpmiddel hij de opnamen maakt. Gezien de actie in het zwembad en de snelle wisselingen is de "zoeker" op het frame een echte vondst. We hopen hiervan nog vaker wat te mogen zien.

Jacques van Herten liet ons een film zien van "Beeld en Geluid", gemaakt tijdens een bezoek aan dit museum. Mooie beelden, gemonteerd op de muziek. Gezien het ritme komen we bij benadering uit op zo'n 180 shots van ca. 1 seconde. Een mooie verwerking van beelden in een korte film.

Een tweede film van Jacques ging over "De Dorpsketting", een krantje in Stompwijk, door vrijwilligers samengesteld, dat al jarenlang de informatie verzorgt voor activiteiten en verenigingen in Stompwijk. Een goede toelichting van het verhaal door Petra en Leo Oliehoek, die vanaf de oprichting bij de samenstelling en het uitgeven waren betrokken.

"Weesfietsen project", eveneens van Jacques, was gemaakt n.a.v. NL Doet. In 7 minuten film liet de maker zien wat het project zoal betekent. Oude fietsen worden door vrijwilligers opgeknapt en weer bruikbaar gemaakt voor mensen die wel behoefte hebben aan een fiets, maar waarvoor de middelen wat beperkt zijn. Zo zagen we ook de commissaris van de koning zijn bijdrage leveren aan het weer bruikbaar maken van een fiets.© FVCZ.NL