2015-04-01 Documentaires

Deze avond stond in het teken van "Documentaires". Harry van der Burgt gaf een inleiding op dit onderwerp met behulp van een Powerpoint-presentatie. Allereerste werd stilgestaan bij het begrip documentaire. De organisatie “World Union of Documentary“ gaf in 1948 deze definitie aan een documentaire:

“Met documentaire film wordt bedoeld alle methoden van opname op celluloid van enig aspect van de realiteit door ofwel feitelijke filmopname ofwel door een integere en gerechtvaardigde reconstructie, om daarmee een beroep te doen op zowel verstand als gevoel, met als doel het stimuleren van het verlangen naar en het vergroten van menselijke kennis en begrip, en het eerlijk tonen van problemen en oplossingen daarvan op het terrein van economie, cultuur en menselijke relaties.”

Een omschrijving die je best wel een paar keer moet lezen om het te kunnen begrijpen. Behalve het gebruik van celluloid voor filmopnamen is deze definitie nog steeds van kracht. De soorten, vormen en genres van documentaires en de daarachterliggende bedoelingen lopen uiteen. Maar het voornaamste raakvlak dat verschillende soorten documentaires hebben is de weergave van de werkelijkheid. Deze werkelijkheid is een 'subjectieve constructie' die tot stand wordt gebracht door de schrijver, de regisseur, de filmploeg en de editor.

We zouden het begrip ook wat anders kunnen vertalen: Een documentaire is een non-fictiefilm of -radioprogramma, waarbij de maker een beeld tracht te geven van een aspect uit de realiteit, zoals uit de politiek, wetenschap, maatschappij, geschiedenis of van de persoonlijke belevingswereld van de documentairemaker. De maker heeft ook een boodschap.

Genoemd werden verschillende soorten documentaires met begrippen als Docudrama, docusoap, mockumentary, rockumentary, realityfilm, reisdocumentaireinteractieve documentaire, natuurfilm, mondo, etnografische film, docufictie, concertfilm, animatiedocumentaire

Ingegaan werd op het de verschillende fasen van een film: 

1. Ontwikkeling van je idee. Wat wil ik bereiken?

2. Pre-productie: Planning van de film, evt. draaiboek etc.

3. Productie: Maken van opnamen beeld en geluid

4. Post-productie: Montage van beeld en geluid. Alles op de gewenste plek en in de goede volgorde. Is het geworden wat ik voor ogen had? Uitvoer van de film op gewenst medium.

wildernis


Daarbij werden een paar instructiefilmpjes vertoond, alsmede trailers van een paar grote documentaire films, waaronder "De nieuwe wildernis" over de Oostvaardersplassen.

Daarna werden films van leden vertoond met een documentair karakter. We zagen achtereenvolgens "Ruiterkampen Sint Jan" van Jan Boelhjouwer, "Canal du Midi" van Ben Verbeek, "Chinees Nieuwjaar 2015" en "Ron van Etten" van Jacques van Herten.


© FVCZ.NL