2015-10-07 NoPro technisch

Als eerste vroeg Ben Verbeek aandacht voor de verschillen in kleur bij gebruik van verschillende camera's bij het opnemen van een uitvoering als Cultuur Lokaal. Naast een vooraf afstemmen van de witbalans van de camera's blijft er tijdens de opnamen weinig mogelijkheden over. Vooral het spelen van het belichtingen team is daarbij een groot probleem. Zij spelen graag met kleuren en gooien soms een spot op een blank gezicht, waarop de camera onvoldoende kan anticiperen. Alleen achteraf wat aanpassen blijft over.
Ben liet ons ook opnamen zien van een Hindoestaanse groep, waarvan de beelden later ook gebruikt werden voor een uitzending van de Hindoestaanse omroep.

Just Vecht vertelde op deze technische avond wat over zijn zelfbouw voorbeelden en hoe deze waren ontstaan. Daarnaast liet hij voorbeelden zien van met de statieven gemaakte films. Zijn constructies zijn even eenvoudig als doeltreffend, gemaakt van plastic pijpen en daardoor geen te hoge belasting tijdens zijn opnamen van waterpolo wedstrijden. Zodra de foto's beschikbaar zijn zullen we deze toevoegen aan het artikel. 

En natuurlijk was ook het fenomeen van de maan van het weekend volop onderwerp van gesprek. Enkelen waren er zelfs voor wakker gebleven om er opnamen van te maken. Van John Riegen is bijgaande foto van de maan.


Naast de technische aspecten was er ook ruimte voor films. Met Jacques van Herten kregen we een reisje aangeboden met de "Brockenbahn", een toeristisch evenement in de Duitse Harz waarmee ook de hoogste berg van dit gebied kan worden bereikt. Kies je voor een open wagon heb je het beste uitzicht en de beste mogelijkheden voor het maken van filmopnamen. Nadeel is dat je ook wel eens last krijgt van de soms zwarte rook van de kolen gestookte locomotief. Het mooie uitzicht maakt dan weer veel goed.

Dichter bij huis was het "Vliegerfestival Scheveningen", eveneens van Jacques. Mooie opnamen van verschillende vliegers en de enthousiast vertellende eigenaren daarvan. Ook de grootste vlieger viel te bewonderen en door het geschikte weer zelfs vliegerend te zien.

Eveneens niet te ver weg was een film van Jacques over een "Zomerwandeling Meyendel". Mooie beelden van een prachtige wandeling door dit duinengebied, de basis voor ons drinkwater van Dunea. Natuurlijk mocht ook de hond en echtgenote hierbij een belangrijke rol spelen als rode draad om leverancier van een gewenste toelichting.

Een door Jacques in het thema zomeritems gemaakte film was "Verhalen bij de sluis". Velen van ons kennen de sluis bij Leidschendam, hetzij als toeristische attractie, hetzij als opstopping in vroeger tijden. Leuk verhaal en mooie beelden van passanten per boot of zomaar gebruik makend van de aanwezige terrasjes. Met mooi weer is het dan extra mooi. 
Dat een uitnodiging van je electriciteits leverancier nog niet zo verkeerd is zagen we in de film "Blijdorp", eveneens van Jacques. Mooie opnamen van dieren, leuke vormgeving. En het weer moet je dan maar op de koop toenemen.

En dan die montage van beelden op de muziek. Voor iemand die zelf zegt geen muzikaal gevoel te hebben een mooie prestatie.
© FVCZ.NL