2015-12-02 Vakantiefilms

Vakantiefilms zijn een speciale groep films warvoor altijd wel belangstelling is en waaraan velen wel willen meewerken. Zo ook deze avond. Het begrip "vakantiefilms" was bewust wat ruim gehouden.
We begonnen met een paar films van Jacques van Herten, waarbij het begrip vakantie beperkt was tot een dagtrip. De eerste film "Paleis het Loo 2015" had als onderwerp de parade van de zomerkoning. Veel vreemdsoortig geklede bezoekers/deelnemers voerden de hoofdtoon. Een mooie kleurrijke registratie van dit onderwerp met een goede mix van live geluid en inserts.

Nog kleurrijker was de tweede film "Bollemvelden in beeld" met beelden van mooie bloemen rond het kasteel Keukenhof in Lisse. Volgens maker was hij wel enkele keren terug geweest om aanvullende beelden te schieten. Een goed beeld van de bloemen, maar ook van de drukte eromheen.

De derde films "Castlefest" bracht ons weer bij fraai uitgedoste figuren, waarbij de interviews werden gedaan door Desi. Hierdoor kregen we een goed beeld van de motivatie achter deze verkleedpartijen. De maker kan iedereen aanraden om zo'n onderwerp ook eens te filmen.

Van geheel andere aard was de bijdrage van Just Vecht. Zijn vakantie en vrije tijd wordt veelal gevuld door waterpolo. Zo ook deze bijdrage van een Bedrijfs waterpolo toernooi bij de Gouwe in Waddinxveen. Naast de bekende beelden van poloërs in het water nu ook het voorstellen van de verschillende ploegen en ingelaste beelden van een gesprek via Skype van een van de initiatiefnemers in Thailand. Zelf kwam hij als gesprekspartner daarbij ook in beeld.

Na de pauze een via multicam-techniek gemaakte film  "Zee" over het optreden van twee zangeressen (Nel en Ineke, samen het duo "Wij van Fleur" vormende) op verschillende locaties. De beelden van de zee dienden daarbij als onderwerp, bezongen door het duo.
Het kwam fraai over, waarbij het ook een voordeel was dat in alle gevallen gezongen werd met een geluidsband.

De avond werd besloten met een tweetal films van Harry van der Burgt over zijn vakantie in Brazilie. De eerste film "Op bezoek bij Huub en Afra" had als onderwerp de hoofdstad Brasilia en het verblijf bij familie. Verschillende gebouwen, ontworpen door architect Oscar Niemeijer, die pas enkele jaren geleden op 104 jarige leeftijd is overleden, kwamen daarbij in beeld. Het is een zeer planmatig gebouwde stad die in de zestiger jaren van vorige eeuw in korte tijd werd gebouwd. Grote contrasten tussen de mooie ontwerpen van Niemeijer en de blokkendozen voor bouwers van de stad en ambtenaren.

De tweede film had als onderwerp "Salvador do Bahia" , een aan de oostkust gelegen stad met een zeer gemengde bevolking en in het verleden de hoofdstad van Brazilie. Ook begon hier de Portugese invloed.
De oude binnenstad staat op de werelderfgoed lijst van de Unesco en wordt in snel tempo gerestaureerd.
Al met al een zeer gevarieerd aanbod aan films met uiteenlopende onderwerpen.


© FVCZ.NL