2015-12-09 Oogst van het jaar

Previous

Alhoewel het begrip "Oogst van het jaar" wat anders bedoeld was. hadden we toch een avondvullend programma. We zullen maar aannemen dat de makers dit jaar met deze films bezig zijn geweest.

Allereerst zagen we een film van Jan Boelhouwer "1961-1963 Films van Opa Naves", een digitale versie van oude opnames op dubbel-8 filmformaat. De kleur en de scherpte was niet wat we nu gewend zijn, maar de herinnering aan deze periode was daarvoor des te groter. We zagen Jan in zijn jongere jaren, spelend met zijn opgroeiende kinderen, zoals velen van ons zullen herinneren van de eigen films. Een deel van de films was nog in zwart-wit, hetgeen niet iedereen direct was opgevallen.

lissabon

Met Theo Loomans gingen we naar "1972 Portugal", een rondreis per auto. Een film van bijna een uur was door Theo weer ingeladen vanaf een DVD en bewerkt tot een versie van minder dan 30 minuten. Ww zagen ondermeer beelden van Braga (met de bekende kathedraal), Porto met aandacht voor Portwijn, een brug van Eiffel (een van de twee door Gustav Eiffel ontworpen bruggen) en het standbeeld van Don Pedro IV.

Via de vissers van Nazare en het bezoek aan een wijnproducent, kwamen we terecht in bedevaartsoord Fatima. Theo gaf daarbij een korte uitleg over het ontstaan van deze Maria bedevaartplaats.


Via Cabo Espichel kwamen we in Lissabon en zagen ondermeer een replica van het bekende Christus beeld van Rio de Janeiro. De rondreis werd afgesloten in de Algarve.
Deze kortere montage kon door allen worden gewaardeerd.

Na de pauze begonnen we met een door Ben meegebrachte film, niet van hem zelf, maar wel met de vraag hoe dat gemaakt zou kunnen zijn. Het was een videoclip van Katie Melua en het lied "I cried for You". Naast de mooie stem was er ook aandacht voor de beelden. Na twee keer draaien kon men wel enigszins vermoeden hoe de film zou kunnen zijn gemaakt. Wil je de film nog eens zien dan kan dat bij onderstaande link:

https://www.youtube.com/watch?v=OGnNcLi5SmY

Van Ben zagen we ook fragmenten van Cultuur Lokaal 2015 en wel het gedeelte na de pauze. Daarbij kwamen de optredens in beeld van de turngroep van ProPatria, alsmede een optreden van de Cadenza Theateropleidings groep en een soliste.
Vanwege de tijd werd besloten om het restant mogelijk op een later tijdstip te bekijken.

Toch een avondvullend programma met zeer uiteenlopende bijdragen.


© FVCZ.NL