2016-04-13 FCPX

Voor de pauze.

Ivm. de afwezigheid van John Sterk, nam Jan de Bloois de honneurs waar, door het geven van een verhandeling over geluid, aan de hand van een Keynote -presentatie.

Een groot aantal technische termen kwamen voorbij, voor sommigen gesneden koek en voor anderen abacadabra. 

Hier volgen er een aantal:

Het verschil tussen analoog en digitaal geluid

Bij digitaal geluid bepalen de samplingrate  en bitdiepte de kwaliteit (hoe groter het getal des te beter)

 

Bron:http://tweakheadz.com/16-bit-vs-24-bit-audio/


Bitdiepte quantiseren is afronden

Sample rate in kHrz. B.v. 44.100 kHz 16 bit voor een CD.
Aliasing is vervormen bij te lage sample frequentie. Hoe meer bits hoe beter de golfvorm wordt benaderd, dus meer afronding. Bij 4 bit is maximaal 16 niveaus mogelijk. Bij 16 bits 65000 niveaus. 

Bij 24 bit miljoenen afrondingen

Geluid op een Apple

Hierna namen we kennis van de manier waarop het Apple-systeem omgaat met het geluid; hoe en waar je het instelt en welke in- en uitgangen voor het geluid er zijn. Dit verschilt per computer. (Hoe nieuwer de (Apple-) computer, des te minder geluidsaansluitingen)

Voor sommigen van ons is dit aantal ingangen te weinig. Dit kan worden verholpen, door via de USB een een microfoon en/of mixer aan te sluiten. Mixers zijn verkrijgbaar van simpel tot zeer complex. Zie hiervoor het internet.https://www.google.nl/search?q=usb+mixer&biw=1495&bih=948&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwi4tbqylazMAhVMDMAKHXdcDH8Q7AkIZQ

Mensen met een Mac Pro, zijn voor een goed geluid aangewezen op een externe geluidskaart., al dan niet met mix-mogelijkheden.

Een mogelijkheid (m.i. voor gevorderden) om intern het ene geluidsprogramma met het andere te verbinden dmv. een virtuele aansluiting met het programma Soundflower.

USB microfoons

Verder werd een aantal USB-microfoons vergeleken en (volgens Jan) de beste getoond. Ook gaf hij enkele mogelijkheden van diverse Zoom-microfoons/recorders. 
Hiervan hebben een aantal mensen bij onze vereniging een exemplaar, tot volle tevredenheid.

Welke maatregelen moet je treffen bij een buitenopname met veel wind? Noise reduction aanzetten, Windjammer gebruiken of op een andere dag filmen bij beter weer.

Geluidsweergave

Verder besteedde Jan aandacht aan de geluidsweergave

Aan de orde kwamen hoofdtelefoons; open of gesloten systeem; oordopjes; actieve luidsprekers (met ingebouwde versterkers); passieve luidsprekers  (zonder versterking)

Voor zowel de microfoons als de hoofdtelefoons en luidsprekers geldt dat ze verkrijgbaar zijn in de prijsklassen van heel goedkoop tot heel duur.

Hierbij werd nog een KRK RP5 met een prijs €149 (per stuk) genoemd, die een goede prijs/kwaliteit biedt. Hierbij moet je wel in geachten houden waar hij voor gebruikt moet worden, hoe is de acoustiek van de ruimte waar je hem gebruikt. Is hij voor studiogebruik of gewoon voor in de huiskamer etc.


Links naar behandelde onderwerpen in de presentatie van Jan:

Samplefrequentie en bitrate: https://www.youtube.com/watch?v=zC5KFnSUPNo&feature=youtu.be

USB-Microfoons: http://www.toptenreviews.com/computers/peripherals/best-usb-microphonesUSB-microfoons: /

Luidsprekers: http://ehomerecordingstudio.com/best-studio-monitors/

De beste kop;telefoons in UK: http://www.pcadvisor.co.uk/test-centre/audio/20-best-headphones-of-2016-uk-new-3265130/


Een link naar de hele presentatie van Jan de Blooijs:  


Na de pause.

Na de pause nam Jaques van Herten het voortouw, door de filmpjes te verzamelen, die gemonteerd waren met Jacque's materiaal van het kasteel Lembeck.

Hier bleek dat sommigen de nadruk legden op het kasteel en anderen op de omgeving van het kasteel

Jan's filmpje kasteel Lembeck: https://vimeo.com/162362299
Jan was dicht bij de Apple gebleven en had een duitstalig verhaal laten inspreken door Petra, een van de duitse stemmen van Apple. 

Jos Houdijk had een primeur! Op de pas door onze club gekochte Macbook Pro, monteerde hij met Final Cut Pro zijn eerste filmpje  op de Mac. Een hele prestatie met een aardig filmpje,waar alles er op en er aan.zat. En dat in zo'n korte tijd alles leren!

Hans van Woerkum liet voornamelijk kasteelopnamen zien, die stonden als een rots (alle beelden gestabiliseerd).

John Riegen had meer de nadruk gelegd op de techniek dan een afgemonteerd geheel en had  keywords gebruikt om het materiaal te sorteren, waar hij nog vragen over had.

Wim Beij liet een mooie film zien met een goed verhaal en een mooie commentaarstem.

De filmopbrengst overtrof Jacques verwachtingen en er was zelfs tijd tekort om alles te kunnen weergeven. Daarom worden de overgebleven filmpjes op de volgende bijeenkomst (Koningsdag woensdag 27 april) vertoond.

Al met al een zeer geslaagde avond!

John Riegen


© FVCZ.NL