2016-06-15 Clubavond: Films

Weer een goed gevulde avond met een grote verscheidenheid aan films.

corte-fm

Begonnen werd met Theo Loomans "Corsica, Sardinië, Elba", een reisverslag uit 2013 van een bezoek aan deze eilanden. Begonnen werd op het bergachtige en dunbevolkte Corsica met een bezoek aan Corte, de oude hoofdstad in de periode van de onafhankelijkheid van het eiland. En natuurlijk mocht Napoleon niet worden vergeten. Na een bezoek aan Bonifacio en een boottocht langs de fraaie kustlijn met haar krijtrotsen, werd per ferry de oversteek gemaakt naar Sardinië. Daar bezochten we onder  meer een bedrijf voor de verwerking van kurk met een mooie toelichting over de mogelijkheden daarvan.
We zagen het maken van kurken voor flessen, de verwerking tot vloeren en wandbekleding, alsmede het beplakken met potten met kurk. 
Op het volgende reisdoel Elba bezochten we het verblijf van Napoleon op dit eiland. Een fraai verblijf, maar voor Napoleon toch niet goed genoeg gezien zijn ontsnapping van Elba. Met een bezoek aan Toscane op het Italiaanse vasteland werd de reis besloten. Een mooi geheel met een door Theo op zijn bekende manier ingesproken verhelderende commentaar.

Just Vecht had een korte film van de "Gouwe familie estafette", een impressie van een zwemwedstrijd voor jong en oud. We zagen erg fanatieke vaders, maar ook piepjonge kinderen met drijvertjes.

Van Harry van der Burgt  zagen we "La danse des porteurs",  een afstudeer onderwerp van zijn dochter.  Hiervoor had hij de opnamen gemaakt. Daarna een film over Barcelona "La Rambla" met  veel aandacht voor de artiesten en kunstenaars op deze bekende promenade. Tot slot de film "Sagrada familia" over de inwijding van deze bekende kerk door paus Benedictus in 2010.
Beelden afkomstig van verschillende films en opnamen van o.a. de NOS. Het geeft goed de grootte en schoonheid van deze kerk weer, waaraan al meer dan een eeuw werd gewerkt en die pas rond 2025 klaar zal zijn.

Van Hans van Woerkom zagen we een film over de "Lente in Zoetermeer" (2015) met veel lentebloesem en jonge dieren. Een bewijs te meer dat de onderwerpen ook dicht bij huis zijn te vinden. Dat het omzagen van een boom ook moeilijk kan zagen we in het daaropvolgende filmpje. Compleet met politie en een tweetal brandweerauto's voor het omzagen van een boom van ongeveer dertig centimeter dikte. Vervolgens bezochten we de "Orchideen Hoeve" (2014)  met fraaie kleuren en hier en daar een vlinder".
"Taj Mahal" uit 2012 gaf een mooi beeld van het tempelcomplex met een duidelijke toelichting over het ontstaan en de culturele achtergronden. Ook de stem van Marga Verbeek droeg zeker bij aan het geheel. Uit 2010 stamde de film "Cuba", en voor de vaste bezoekers van onze avonden waren er duidelijk herkenbare zaken. Onlangs zagen we nog de film van Theo over zijn bezoek aan Cuba. Veel herkenbare zaken, maar toch ook een andere benadering. 

© FVCZ.NL