2017-10-18 Filmavond

Next

Na wat vragen en beantwoording hiervan, stond de verdere avond in het teken van films.

Het-sloopgebouw-heeft-nu-een-eigentijdse-uitstraling-Foto-Henk-Welink

We begonnen met een aantal opnamen van Just die hij emaakt had van het nieuwste kunstwerk in Zoetermeer, de straatart bij de Mandela brug. Zoetermeers kunstenaar Tobias Becker Hoff heeft, samen met een aantal andere kunstenaars,  van het voormalige “ De Hopman” gebouw een waar kunstwerk gemaakt. Mooie opnamen, maar voor een goede indruk van het geheel zijn nog wat aanvullende beelden nodig. Just kreeg wat tips voor wat andere standpunten, bijv. vanaf de brug, het perron, maar ook vanaf het plein aan de voet van het geheel. Het kunstwerk kent zoveel details die in de bestaande opnamen zouden kunnen worden toegevoegd. -We wachten graag op een vervolg.

Van Jan Boelhouwer zagen we een film van de opnamen die gemaakt werden van het interview met de bekende Zoetermeerder Henk Oskam. Uitgangspunt daarbij was de sloop van het gasfittershuisje, waarbij Henk een belangrijke rol speelde. We kregen een goed beeld van de werkwijze zoals die destijs gebruikt was. Tegenwoordig kunnen we daar geen voorstelling meer van maken.

1280px-Kraków - St. Mary Church 01

 
Met Willem bezochten we de Poolse stad Krakow. Niet bij iedereen zo bekend, maar een van de belangrijkste cultuursteden van Midden Europa. Het wordt daarom ook wel het Florence van Polen genoemd. Gelukkig kwam de stad als een van de weinige steden ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog, waardoor we veel oude gebouwen en kerken tezien kregen. Fraaie interieurs, veel beeldhouwwerk e niet te vergeten mooie opnamen van Willem. Hierddor kregen we een mooi beeld van deze stad, die,  niet voor niets, ook op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat.

Van geheel andere orde was de tweede film van Willem. Een bezoek aan het Jenevermuseum in Schiedam was mooi in beeld gebracht, goede aandacht voor details waardoor je bijna de verschillende jeneversoorten kon ruiken. Proeven was meer voor de bezoekers. En dan te denken dat Willem niet wist of hij deze film wel zou vertonen. Wij hebben er zeker van genoten.

© FVCZ.NL