2017-11-22 Ben Brinkel

Previous

Clubavond met films en bezoek oud clublid Ben Brinkel.

Na de opening en welkom aan onze gast Ben Brinkel, vertelde deze over zijn manier van werken met vooral kleine camera’s, zoals een JVC, een dashcam en een GoPro. Verder alles gewoon opgenomen, mogelijk zonder stabilisatie. Ook vertelde hij over zijn manier van opnemen van de voice-over, waaruit een geanimeerde discussie ontstond met tips over en weer. Als resultaat van zijn huidige filterij liet Ben ons een een film zien van zijn laatste vakantie naar Zuid=Afrika (2017). 

Het was een familievakantie naar Zuid Afrika, 16 juli - 6 augustus 2017. Bezocht werden Kaapstad, Hermanus, Heidelberg, Knysna, Addo, St Lucia, Mlilwane (Swaziland), Kruger, Thornhill safari lodge, Hazyview, Centurion, Johannesburg en Pretoria

De eerste film was Zuid-Afrikaanse muziek de basis. Bij de lengte van het door hem gekozen muziekstuk werden vervolgens beelden gezocht. Soms waren de shots daardoor wel aan de korte kant.

Bij de lange versie was de reis het uitgangspunt ee werd voorzien van een Voice-over. Het live geluid was soms wel erg overheersend. De apparatuur en montage software waren hier toch wel wat beperkende factoren. Met diperse gegeven tips was Ben wel blij omdat het niet altijd bekend was. In acht jaar afwezigheid is op dit gebied toch wel het nodige veranderd.

Na de pauze liet John Riegen ons wat oude opnamen zien uit de tijd dat Ben nog lid van de club was en wat beelden verzameld had voor een montageopdracht. Voor Ben een leuke verrassing.

Jan de Bloois had met zijn iPhone opnamen gemaakt van een concert van The Beach Boys uit Dublin in De Boerderij in Zoetermeer, Door de gebruikte camera waren de mogelijkheden beperkt, maar beelden en vooral het geluid waren verrassend goed. Natuurlijk had Jan ook weer wat kopen stoeien met het lettertype en zolang gezocht dat hij het door de Beach Boys gebruikte type had gevonden. Grappig was de aftiteling met de vermelding van “The Beach Boys from Dublin en opname door Jan de Bloois from (the) Netherlands.

Met Anthoni maakten we een ANWB Caravan verrassingsreis door Europa. Vooraf was wel tijd van de reis bekend maar niet waarheen. Zo kwamen we als verrassing op het circuit van Spa Francorchamps, bezochten Luxemburg en Nacy, om te belanden op het bloemeneiland Mainau in de Bodensee. Na een uitstapje naar Tsjechie ging het tenslotte weer huiswaarts. Een mooie vakantiefilm met goede dosering over alle activiteiten.

440px-Piet Mondriaan

Een verrassing was tenslotte de film van Rob Alewijnse over Piet Mondriaan. Beginnend met wat opnamen van in Den Haag in het kader van thema Mondriaan. Daarna een aantal opnamen uit de hele periode van Piet Mondriaan van Uden tot New York. Een leuk overzicht van zijn werk, dat veel verder gaat dan het overbekende Victory Boogie Woogie. Een mooie afsluiting van een gevarieerd programma.


© FVCZ.NL