2019-05-29 Audacity en voice-over

Next

Verslag Filmclub Zoetermeer 29 mei 2019

Harry heette iedereen welkom. Mededeling dat Jacques was verhinderd door werkzaamheden en John Sterk nog genoot van zijn vakantie. Op de agenda stond de FCPX avond maar door afwezigheid van John gaf Jan de Bloois een presentatie over het audio software pakket Audacity.
De uitnodiging van Harry om ook als PC gebruiker aanwezig te zijn betekende een opkomst van 14 clubleden!


Allereerst heeft Jan het gehad over Audacity. Dit is een audio-opname programma, waarmee meerdere sporen aangemaakt kunnen worden. Het is een open source (iedereen kan en mag zijn of haar bijdrage met de software delen en verbeteren). Het programma is gratis, en beschikbaar voor Windows, Linux en Mac. Je kunt het downloaden via deze website: https://sourceforge.net/projects/audacity/
Elk spoor kan op vele manieren aangepast worden. Een belangrijke optie is het zogenaamde ‘normaliseren’ van het geluid. Het geluidsniveau wordt hierbij zodanig versterkt, dat het hardste niveau onder de 0 dB komt. 
Er is hierna een opname gemaakt met de ingebouwde microfoon van de MacBook Pro. Daar verwacht je niet veel van, maar het geluid was toch verrassend goed. Hierna is dezelfde tekst ingesproken met de digitale audio-recorder Zoom H2. Deze kan ook als USB microfoon gebruikt worden. De klank hiervan werd door de meeste aanwezigen toch als beter en warmer ervaren.
Hierna werd de ‘auto-ducking’ mogelijkheid van Audacity gedemonstreerd. Jan had dit met dit programma nog nooit gedaan, dus moest hij even uitvogelen hoe dit moest. ‘Auto-ducking’ is het automatisch zachter laten worden van de muziek als er bijvoorbeeld een ‘stukje’ voice-over afgespeeld wordt. In Audacity moeten de stukjes tekst ONDER het audiospoor staan, wat op gezette tijden zachter moet worden. 
Tenslotte liet Jan nog zien, dat er niet alleen een ‘golfvorm’ afgebeeld kan worden, maar ook een spectrale weergave. Dit laat de aanwezigheid van de verschillende frequenties in het signaal zien. Hiermee kun je beter ‘zien’ hoe een bepaald muziekstuk in elkaar zit, wat de ‘beat’ is, zodat je preciezer op de maat van de muziek iets kunt doen.

Hierna liet Jan een on-line auto-cue oplossing zien. Een auto-cue of teleprompter is een manier om een op te lezen tekst over een scherm te laten scrollen in een grote duidelijke letter. De scroll snelheid is instelbaar. De tekst kan ook gespiegeld afgebeeld worden. Als je dan filmt door een schuin opgestelde halfdoorlatende spiegel kan de persoon die de tekst moet oplezen recht in de cameralens kijken en toch de tekst oplezen. De website voor deze ‘tool’ is https://www.cueprompter.com/


Gebruik je een apparaat met een touch-screen, zoals een iPad, dan kun je beter deze site kiezen: https://zacue.com/

Zo ziet het scherm er uit.


Jan had flink uitgepakt met diverse microfoons en hulpmiddelen die hij tijdens zijn presentatie ook gebruikte. Door voor te lezen uit eigen werk, een artikel over “voice over” in het magazine “Digital Movie”, liet hij zien dat het eenvoudig is om tekst in te spreken op de computer. Hij liet achtereenvolgens zijn stem opnemen met de ingebouwde microfoon van de Macbook, een losse microfoon en nog een microfoon die was bevestigd aan een hoofdtelefoon. De akoestiek van de zaal gaf niet duidelijk een verschil welke microfoon beter was.

Tot slot van de presentatie liet Jan nog wat doe het zelf huiswerk zien. Een maand geleden ontving Jan een pakketje van de bekende Australisch microfoonleverancier RØDE. Jan had namelijk meegedaan aan een podcast wedstrijd en hij won zowaar een Mobile Interview Kit SC6-L. Een set met twee lavelier microfoons en een interface die op een iPhone kan worden aangesloten. Bekijk het product en Youtube filmpje. http://www.rode.com/microphones/sc6-lik
Voor voice-over doeleinden kan de microfoon beter dicht bij de mondhoek zitten. Jan had van een stukje koperdraad een beugel gemaakt, en die aan zijn koptelefoon bevestigd. 

De geknutselde microfoon beugel. Kortom een goede presentatie van Jan.

Ton is bezig met Dolby 5.1 en 7.1 technologie te implementeren aan het videogeluid voor thuisgebruik. Dit is een technologie waarbij het geluid van alle kanten op je afkomt. Bijvoorbeeld een trein die je achter hoort en dan vol je kamer inrijd. Voor onze leden kan dit allemaal op de software FCPX, Magix en Pinnacle.

De demofilmpjes die Ton had meegenomen kwamen niet uit de verf omdat de clubversterker geen geluid over het linker kanaal weergaf.
Doel van de demo was om te laten horen, dat zelf met twee luidsprekers een surroundgeluid mogelijk is! De demo houden we tegoed. Note van de webmaster: dit systeem wordt Dolby Atmos genoemd. Klik hier voor meer informatie 

Als je niet kunt wachten, klik dan hier: https://youtu.be/FkWEPjZUaGg
Meer over Dolby Atmos op https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Dolby_Atmos

Inmiddels is het dan half elf geworden en Harry bedankte de aanwezigen en Jan in het bijzonder voor zijn uitleg

(Opgetekend door Ton en Jan)

© FVCZ.NL