2019-06-05 Luma Fusion

Verslag Filmclub Zoetermeer 5 juni 2019

Harry heette iedereen van harte welkom en in het bijzonder Jan de Bloois die deze avond zal vullen met zijn ervaringen met LumaFusion en DJI Osmo camera.

Twee weken ervoor heeft Ton deze demonstratieavond via de plaatselijke media gemeld. Echter geen gasten vanavond maar wel een goede opkomst van onze eigen clubleden. Zestien leden wilden wel eens weten wat Jan allemaal had te vertellen.

Jan had een Power Point Presentatie gemaakt, bij Apple heet dit Keynotes. 

De software LumaFusion is gemaakt door ex-werknemers van Pinnacle en kan alleen worden gebruikt op een iPad en iPhone. Voor het gebruik van deze software op een MAC of PC moet men een emulator gebruiken.
Je kunt vier soorten iPad gebruiken: iPad mini, iPad, iPad air en iPad pro. En natuurlijk een iPhone. 

Kijk ook op https://www.apple.com/nl/ipad/compare/

Jan gebruikt bij de iPad een pencil. Deze pen werkt prettiger en nauwkeuriger dan de vinger. https://www.apple.com/nl/shop/product/MK0C2ZM/A/apple-pencil

Twee applicaties die standaard op de iPad zijn te vinden zijn: iMovie en Garageband. Een leuke gadget bij iMovie is “Trailer”. Je kunt hiermee met de films en of foto’s een leuk filmpje maken, trailer, dat ook nog wordt ondersteund door Epic-achtige muziek.
Tweede gadget is Jan’s favoriet: Garageband. Jan liet een stukje keukentafelvlijt horen het welbekende nummer Apache van The Shadows maar dan door Jan helemaal noot voor noot ingevoerd. Het klonk goed!

Luma Fusion

Na deze introductie begon zijn presentatie over LumaFusion. De huidige versie is 1.7 en is voor € 22,00 te downloaden. (Versie 2.0 komt deze zomer op de markt en kost € 30,00)

Het is een multitrack videobewerking en heeft 3 video- en 3 audio sporen. Het kan overweg met de meeste bestandsformaten behalve .MTS (ACVHD).
https://luma-touch.helpscoutdocs.com/article/5-what-types-of-media-are-supported-by-lumafusion

En kan bestanden importeren van iTunes, foto app en iCloud.
Nog een korte uitleg van diverse knoppen en voor hulpmiddelen voor foto’s, films en geluid. Dit is allemaal te vinden in Storyblocks. Dit is een rechtenvrije bibliotheek waar je video’s, muziek, animatie achtergronden, loops en geluidseffecten kan vinden en gebruiken.
Tot slot van deze presentatie over LumaFusion gaf Jan, aan de hand van een filmpje gemaakt in de Japanse tuin, enkele voorbeelden van een voice over en de knop ducking (het tijdelijk verlagen van de muziek als er een voice over inkomt).
Er werden titels ingevoegd, overvloeiers en dit allemaal met behulp van “key frames”.

DJI OSMO pocket

Het tweede deel van deze avond was een korte demonstratie van een ander speeltje van Jan: DJI OSMO Pocket, een kleine handheld videocamera van ca. 12 cm lang en zo’n 3,5 cm breed. De ingebouwde 3 assige  Gimbel zorgt ervoor dat je video’s kunt opnemen zonder dat je een beweging merkt als je met de camera loopt. Ook heeft het een soort locking-systeem dat een onderwerp of persoon, eenmaal is gefixeerd, het ook volgt.

Ook hier had Jan stilgezeten en een timelapse filmpje gemaakt van wolken die op deze manier snel voorbij schieten.

Diverse accessoires zijn beschikbaar zoals: wifi, onderwaterbehuizing en statiefaansluiting.

Zie: https://www.dji.com/nl/osmo-accessories?site=brandsite&from=nav

Voor meer informatie over de OSMO Pocket:

https://www.dji.com/nl/osmo-pocket

Om een presentatie van zo’n twee uur in een verslag samen te vatten heb ik enkele verwijzingen  toegevoegd om meer te weten te komen van de producten. Verder is de Keynote presentatie van Jan toegevoegd. Jullie kunnen dit allemaal op je gemak teruglezen. Het wordt toch geen zomer de komende dagen. Bestand is te vinden onder de kop Presentaties"

Toevoeging van Jan:

Aan het einde van de avond, na zijn verhaal over de iPad en LumaFusion liet Jan nog zijn nieuwste aanwinst zien: een minicamera, met een 3-assige gimbal: de DJI Osmo Pocket. Het merk DJI is met name bekend door zijn geweldige drones met camera.
Als je de Duitse taal verstaat kun je hier een uitvoerige (26 minuten) uitleg krijgen over wat deze kleine geweldenaar allemaal kan! Niet echt een speeltje, zoals eerder werd opgemerkt.

https://www.youtube.com/watch?v=APAQX-ZBE4o

© FVCZ.NL