2019-09-25 Mocha

Verslag Filmgroep Zoetermeer 25 september 2019

Floor heette iedereen welkom. Arthur Hoppener had zich wegens ziekte afgemeld. Met 13 clubleden waren wij aanwezig om te gaan kijken en luisteren wat John Sterk ging vertellen over Mocha.
Anthoni Buitelaar was jarig geweest en daarom waren de drankjes in de pauze voor zijn rekening. Anthoni nogmaals gefeliciteerd!

Clubavond 25 september 2019

Ton had nog een paar mededelingen:

 • Woensdagmorgen hebben John Sterk en Ton een interview gehad met een journalist van het Magazine “Mijn Zaak”. De bedoeling is om de Filmgroep Zoetermeer te profileren in en rond Zoetermeer. Binnenkort worden er ook nog foto’s gemaakt van de clubavond. De leden krijgen hier nog een bevestiging over wanneer dat zal plaatsvinden. (allemaal komen)!
 • De website moet worden bijgewerkt. De verslagen worden nu al geplaatst maar ook andere informatie kan worden aangeleverd.
 • Eigenlijk moet er een mooi logo komen van Filmgroep Zoetermeer. Twee inzendingen zijn al binnen. Wie is er vaardig met het potlood? Het hoeft alleen maar een schets te zijn, de uitwerking wordt geregeld.
 • Kunnen wij een kort en dynamisch filmpje maken over de activiteiten van de groep. Kort 2 à 3 minuten. We kunnen dit misschien op de website plaatsen maar anders ook aan andere (bezoekende) clubs vertonen.

John Sterk had zich voorbereid op een presentatie over en met het programma Mocha. 

https://borisfx.com/products/mocha-pro/

Mocha is een Track & Replace programma dat stand alone werkt en kan worden geïmplementeerd in FCPX, de Windows software Magix en Pinnacle en Linux.
De volgende punten worden behandeld.

 • wat is tracking, punt- en vlak tracking 
 • waar gebruik je het voor
 • uitleg van het programma Mocha Pro
 • demo hoe het programma geïnstalleerd kan worden
 • praktische toepassingen zoals ongewenste objecten uit een clip verwijderen
 • meedraaiende tekst aan een object plakken, enz.

 John had een paar mooie en goede voorbeelden meegenomen.

 • Een pan opname van een toren draaiend naar de zee. Op de punt van de toren werd een tekst “geplakt”. De tekst bleef aan de toren kleven terwijl het shot verder naar zee ging.
 • Een shot van een landschap waar ineens een fietser door het beeld reed en nog zwaaide ook. Door deze fietser te kaderen en de achtergrond eveneens te behandelen als ware één plaatje, kun je fietser laten verdwijnen.
 • Hetzelfde zagen we met een opname van een wandelaar die achter een lantarenpaal liep. Ook hier met tracking & removal was de wandelaar uit beeld en de lantarenpaal bleef zichtbaar.
 • Een opname van een printer. Daarop werd een clip “vastgezet” de opname draaide naar rechts en de clip bleef op de printer en verdraaide mee met de opname.

Een geslaagde presentatie door John!

Na de pauze werd een filmpje van Ton gepresenteerd. Het waren foto’s van een vakantie uit 2013 in het dorp Sarteano, in Toscane. Het was een rechttoe rechtaan filmpje met een stukje muziek eronder. De vraag van Ton was kan/moet ik dit verbeteren, sprankelender maken, moeten er sfeergeluiden bij?
De antwoorden waren divers; Jacques: een voice-over maar het blijven dia’s, Ferd een vrolijker stukje muziek, Hans meer beweging in de beelden. Kortom huiswerk genoeg voor Ton.

Wim Bey liet zijn film “Murals Street Art Heerlen” zien. Een impressie van muurschilderingen op gevels van huizen en gebouwen in Heerlen. Het is een “verbeterde” versie. Enkele wazige beelden zijn vervangen. Ook deze keer was men onder de indruk. De muziek komt van de EP Mind Heist van Zack Dempsey.

Jacques is weer druk in de weer geweest en kwam met twee video’s.

Reddingsoefening op Vlietland. Jacques liet in deze video zien wat er allemaal bij komt kijken als een duiker in moeilijkheden komt als hij in het water is. Deze oefening was een pilot van de samenwerking van Reddingsbrigade Leidschendam en duikvereniging Sub Marine Stars eveneens uit Leidschendam.

De tweede video Rastaplas. Een sfeerimpressie van 14 juni jongstleden, van "Rastaplas 2019", het tweedaagse Reggaefestival dat ieder jaar op het strand van recreatiepark Noord Aa in Zoetermeer wordt gehouden. Het weer was niet optimaal maar een goede montage (wat we gewend zijn van Jacques) van de artiesten afgewisseld met dansende en plezier makende bezoekers.

Tot slot had John Sterk nog een vraag over het houden van een meerdaagse cursus voor FCPX gebruikers. De cursist hoeft alleen zijn eigen laptop mee te nemen. De ruimte waar het wordt gehouden heeft een beamer en je kunt je laptop daar achterlaten.

Ton sloot de avond af en iedereen kon naar huis. Het regende niet meer!

Actiepunten voor de komende tijd.

 • De presentator of cursus leider is soms moeilijk te verstaan. Hij is bezig met zijn toetsenboard of probeert iets op het scherm te wijzigen. Hierdoor valt zijn stem weg of hij mompelt. Er moet een headset aanwezig zijn die je kunt aansluiten op het mengpaneel. Iets voor Jos en Dick.
 • Cursus “gebruik van de camera”. Op de algemene avond
 • Uitnodigen van andere Videoclubs.
 • Voortgang van Historisch Genootschap Oud Soetermeer (HGOS) actie Gerrit.


© FVCZ.NL