2019-10-02

Verslag Filmgroep Zoetermeer 2 oktober 2019

Ton heette iedereen welkom. Deze avond was Rien Kleijnenburg aanwezig. Rien is al jaren een filmer. Tot een paar jaar geleden was hij nog actief met het maken van filmpjes maar zijn gezondheid beperkt hem om actief bezig te zijn dus is Rien druk in de weer met het (her)monteren van oud materiaal. Voornamelijk HI8 video’s. Hij is lid geweest van de Emmer Video Amateurs (EVA) maar ook van de HAF. Welkom Rien!
Theo Loomans was, door een operatie en de daarop volgende therapie een aantal weken afwezig geweest, weer van de partij. Dit bracht het aantal m/v clubleden op 14! 

Ton heeft voor de clubavond van 16 oktober een aantal vragen en suggesties binnengekregen.

 • Hoe omgaan met witbalans, infrarood of nachtmodus.

  • Hoe kan ik bij slecht weer en ‘s-avonds laat toonbare beelden opnemen? (Hans IJdo)
 • Het in-/uit- schakelen van opname.

  • Mijn ervaring is een aantal malen opnames van de grond gemaakt te hebben met alleen audio, terwijl ik verondersteld had dat ik de camera had uitgeschakeld.
 • Scherpte diepte instelling.

  • Een close-up van een persoon of voorwerp scherp en een wazige achtergrond en dit langzaam laten verlopen naar een scherpe achtergrond.
 • Beeldstabilisatie op de Panasonic.

  • Jacques wil hier over vertellen.

Wim Koelewijn heeft een aantal cursussen aan Ton gestuurd. Die gaat bekijken wanneer en hoe we dit gaan presenteren.
Een ieder alvast bedankt voor de inbreng!

Jan Bloois was terug van zijn vakantie en verblijdde ons met een filmpje van een wandeling in Wolfsschluchts. Opgenomen met zijn Osmo Pocket. (Deze camera heeft toch een groot voordeel dat je met niet al te veel ballast zo’n tocht onderneemt). Een stevige wandeling met als hoogtepunt een mooi uitzicht op een meer. Het korte live verslag van Jan aan het einde van deze wandeling liet zien dat hij buiten adem was. Nep/echt. Als het echt is, werken aan je conditie!

         


Osmo Pocket Voor Jan


Ferd Grobben liet een filmpje zien: Minke’s Fotoshoot. Een weergaven van een foto opname van Ferd z’n kleinkind. Een professionele fotograaf maakte opnames van Minke. Ferd heeft dit gefilmd en de foto’s als eindproduct er tussen in gemonteerd. Leuk gedaan. De zelfde film nog een keer vertoond maar met een ander muziekje er onder.
Zijn derde film had als titel “Ondernemen met Emotie”. Een montage van bestaande, commerciële, filmpjes die de kijker moet beïnvloeden.

Rien Kleyenburg had twee filmpjes laten zien die hij samen had gemaakt met EVA. De eerste heette de vaas. Een clubfilm met een vaas in de hoofdrol. De vaas die een vrouw als cadeau kreeg maar deze niet mooi vond en terugbracht naar de kringloop. Later bleek deze vaas en een ander exemplaar als stel een marktwaarde had van 180 duizend Euro.
De tweede film “Second Life”. Een man koopt in een kringloop een videocamera stopt deze in een AH tas en laat hem aan zijn vrouw zien. Een film uit vijf delen met een leuke ontknoping.

Rien had nog meer filmpjes maar deze waren in AVI formaat. Het lukte onze technische staf niet om deze filmpjes weer te geven. Rien probeert deze om te zetten naar Mpeg4.

Tine Markies liet zien hoe zij met haar man Paul (inmiddels overleden) de oppas Opa en Oma waren voor haar twee kleinkinderen (4 en 7 jaar) in een weekend. Een leuk filmpje zoals velen met hun kleinkinderen menig dagje zijn bezig geweest en hebben doorgebracht. Voor Tine is zo’n filmpje een herinnering met emotie.
Haar tweede film Jong geleerd. Tine’s kleindochter uit de eerste film speelt de serveerster.
In een restaurant doet een jonge serveerster alles verkeerd. Azijn in plaats van  wijn. Vingers in de soep. Een haar bij het eten. De kok is boos, maar gaat toch vragen hoe het heeft gesmaakt. Als antwoord zet de klant het eten op de grond en zelfs de hond draait zijn kop om.

De tijd die restte hebben we besteed aan enkele clubfilms Het filmpje van een non die stopte met haar auto omdat de brandstof op was. Achter de bosjes deed ze een plas in een fles die ze even later in de brandstoftank leegde en de auto reed weer. Dit allemaal gade geslagen door twee moslim mannen. Een clubfilm van de musical Ester uit 2011 en een verslag van het 25-jarig jubileum van onze videoclub het was een boottocht op de Biesbosch. Deze video hebben we halverwege gestopt het was het aankijken niet waard.(punt)

Ton bedankte iedereen voor haar of zijn films.

© FVCZ.NL