2019-10-09

Verslag Filmgroep Zoetermeer 9 oktober 2019

Floor opent de avond

Floor opende de avond door iedereen (15 clubleden) welkom te heten. We kregen allemaal de groeten van Harry. Vrijdag 11 oktober aanstaande krijgt hij weer een chemokuur.
Vanuit de club wensen we Harry veel sterkte.

Ton had het in het kort over de voortgang van de club. Op dit moment zijn we meer een consumentenclub (Jacques). Er worden films van clubleden bekeken maar er zijn weinig opbouwende activiteiten. De één minuut films moeten vaker worden gemaakt. De clubleden moeten meer filmpjes meenemen, al zijn het maar half gemonteerde! Juist om meer opbouwende discussies te krijgen.
Voor dat de clubavond begon is er een fotoshoot geweest met John en Ton. Eind van de maand is alles terug te lezen en te zien in het huis-aan-huis blad
Mijn Zaak. Onder de kop:

BOEIENDE FILMS MAKEN, LEER JE BIJ FILMGROEP ZOETERMEER! 

John Sterk had zich weer helemaal ingelezen in een presentatie over HDR.

  • HDR video. Wat is het en wat kan je er mee.
  • Kleurweergave HDR video met Rec.2020 en HLG. 
  • Kunnen onze videomontage systemen met dit HDR format omgaan. 
  • Verschil tussen 24P 25P 30P 50P en 60P (beelden per seconde). 
  • HDR staat voor High Dynamic Range. 
  • HLG staat voor Hybrid Log Gamma. 


De High Dynamic Range-techniek (HDR) heeft niets te maken met fotografie. Eigenlijk is het de overtreffende trap van Dynamic Range en refereren wij naar de helderheid van de monitor.
Zoals we allemaal weten wordt helderheid uitgedrukt in Candela of Nits. Een kaars heeft de helderheid van 1 Nits. De oude (CRT) beeldbuis had een helderheid van 100 Nits.
De huidige generatie van onze LCD of OLED schermen heeft een helderheid van 1000+ Nits.
Opnamen die wij maken met 720P, 1080P of 2160P (4K) vallen allemaal onder de REC709 standaard. We lopen als het ware vast binnen de HD standaard. Een vel wit papier in de zon is even helder als de zon zelf. En dat op elk beeldscherm.
Het leuke is nu dat een videocamera een veel breder bereik heeft dan de eerder genoemde REC709 standaard. De truc is nu dat opnames die zijn gemaakt met een HDR camera die Dynamic Range kunnen behouden door het toepassen van compressie.
Meer is terug te vinden op:

Dubbel klikken!

Meer weten (en ik ook) John Sterk wil in de toekomst zeker nog terugkomen op dit onderwerp. (Ik heb hier niet elk onderwerp beschreven. Het zou een onvolledig verhaal geven aangezien je dit met voorbeelden moet zien en horen).

Na de pauze liet Rien de video Stap voor Stap zien. Een mooie film over De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella ook wel St. Jacobsroute genoemd. Rien heeft deze route samen met zijn vrouw Ria een aantal keren gelopen. Een zeventien minuten durende samenvatting is het resultaat.
Rien liet op een geheel eigen manier zien wat de wandelaars meemaken, ontdekken en beleven. Met mooie filmische rustpunten waar dan weer even werd stilgestaan bij de geschiedenis van deze St. Jacobsroute.

Jan de Bloois had zijn video over een wandeling door de Wolfsschluchts, Zuid Duitsland, opgenomen met zijn Osmo Pocket, meegenomen. De muziek, van Debussy, had Jan met Garageband “opnieuw gecomponeerd”. (Zie verslag 2 oktober 2019 over deze film).

De laatste minuten was een trailer van Behind the Scenes van de film 1917.
In vier minuten laat men zien hoe de filmopnames van een oorlogsfilm werden geschoten. Alsof het een “Long Shot” is.
De muziek die bij Behind the Scenes werd gebruikt is van Audiomachine.
Bekijk de clip: https://www.youtube.com/watch?v=ys_BZXi02yQ

Luister naar de muziek: https://www.youtube.com/watch?v=8BNT0gLa-A4

Ton sloot deze avond af door alle deelnemende clubleden te bedanken.

Let op aanstaande woensdag 16 oktober is er een technisch werkavond met als onderwerp: je eigen videocamera.
Er komt nog een email van mij wat de onderwerpen zullen zijn. Een aantal clubleden heeft vragen over het gebruik van de camera naar mij gestuurd en wij gaan proberen op deze vragen een antwoord te geven. 

Ton

© FVCZ.NL