2019-10-23 PC avond

Verslag Filmgroep Zoetermeer 23 oktober 2019 PC avond

Clubavond 23 oktober 2019

Ton en Floor verwelkomden de clubleden (14 leden m/v). Na een korte samenvatting van het overleg van ZH 12 die Floor en Ton hadden bezocht op 17 oktober had Ton een aantal punten die voor de voortgang van de club belangrijk zijn. In een aparte mail komt Ton hier op terug.

Tine probeert een samenvattende handleiding te maken van een jury oordeel die doorgaans bij wedstrijden wordt gehanteerd. Wij kunnen dan elkaars video beter beoordelen en de maker of maakster met opbouwende kritiek laten groeien in het maken van video’s. actie: Tine

Leo Scheen, net terug van vakantie uit Zuid Spanje, liet zijn video “2019 Ayamonte” zien. Leuk suggestief begin. Het horen dichtslaan van een autoportier, een animatie vlucht naar Faro en met auto naar het hotel. Een dag naar Sevilla en een wandeling van anderhalf uur naar het favoriete restaurant van Leo en zijn vrouw Goed videowerk vanaf een laag standpunt, geeft een aparte belevenis van gebouwen en toeristen.
Leo kreeg goede kritieken waarvan er een belangrijk was: maak twee video’s. Een voor de familie en een voor de club (buitenstaanders). 

Eddy toonde een video over Palenstein. Gemaakt voor het Historisch Genootschap Oud Soetermeer. Het ging hier om het slopen van een aantal oude flats. Goede opnamen van een grijpkraan, die op een dinosaurus leek.
De video begon met een gedicht. Leuk idee van Eddy.

Leo van Dijk had een video gemaakt met een (niet zijn eigen) drone van het villawijk Hollandse Hout in Lelystad. De opnamen lieten een huis aan het water zien met op de achtergrond de Oostvaarders Plassen en het Markermeer. Het waren ruwe beelden die Leo nog gaat monteren samen de beelden die hij heeft van het huis. Uiteindelijk moet het een video worden voor zijn dochter die daar nu woont.

Rien had een filmpje met als titel “het koffertje”. Een estafette film van zijn vorige filmclub. Twee personen ontmoeten elkaar, geven elkaar de hand en gaan weer verder met het koffertje van die andere persoon. Totaal hebben vijf groepjes de film gemaakt voortbordurend op wat de vorige groep had gemaakt.
Op zich een leuk idee! Alleen deze film duurde te lang en de clou was niet zo sterk.

Zijn tweede film was een tochtje door Giethoorn, Prachtige opnamen met een briljante voice over, iemand van zijn filmclub. Het deed ons denken aan de filmpjes uit de jaren 70 van de vorige eeuw van John Schelfhout, Ontdek je plekje.
We zagen Giethoorn van vroeger en nu, stukje geschiedenis. Stukjes film van Bert Haanstra’s film “Alleman”. Maar ook het wapen van Giethoorn en we hoorde over haar geschiedenis.

De eerste vermelding van Giethoorn dateert uit 1225. Flagellanten worden vaak vermeld als stichters van Giethoorn. Gait L. Berk schrijft erover: "Als dat waar is, is het fantastisch. Stel u voor, een troep haveloze dwepers die zich al maar geselen en uitzinnig ronddolen om dan voorouders te worden van een degelijk gekleed en kalm ploeterend volk. Berk legt ook een verband met het klooster dat in Giethoorn-Noord gestaan heeft. Deze pioniers zouden veel geitenhoorns gevonden hebben van door de stormvloed van 1170 vanuit de Zuiderzee omgekomen geiten. Volgende deze verklaring zouden zij hun nederzetting Geytenhorn genoemd hebben. Later werd dat Geythorn, en dankzij het dialect is het Giethoorn geworden. De geitenhoorn is terug te vinden in het wapen van Giethoorn. Volgens taalwetenschappers heeft "hoorn" echter de betekenis "in het water uitspringende hoek land", hetgeen de vorm "Gethorne" (1230) ook laat vermoeden. (Wikipedia) 

Al met al was het weer een gezellige en leerzame avond.
Ton bedankte iedereen voor de inzet en wees nog even op woensdag 30 oktober. Die avond worden de  koffiefilmpjes vertoond.
Er is een prijs mee te verdienen!

© FVCZ.NL