2019-10-30 Koffiefilms

Verslag Filmgroep Zoetermeer 30 oktober 2019


En de winnaar is?

Floor en Ton opende de avond.

Anthoni was afwezig ter voorbereiding van zijn vakantie, Rob is met vakantie en Dick vierde de verjaardag van zijn zoon.
Al met al 18 clubleden (m/v) waren aanwezig.

Floor vertelde dat Harry donderdag zijn vierde chemo krijgt. Totaal moet hij er zes krijgen. Hij voelt zich naar omstandigheden goed en Floor en Ton gaan binnenkort Harry en zijn vrouw Thea bezoeken.

Deze avond stond in het teken van de 1 minuut video. Dertien clubleden hadden een video ingeleverd. Jos had het er maar druk mee!

Rien, Jos, Jan, Arthur, Leo van Dijk, Jacques, Just, Leo Scheen, Hans IJdo, Ton, Theo, John Riegen en Wim Beij waren de inzenders.
Video’s gemaakt van bestaand materiaal of afgeweken van de muziek. Video’s gemaakt met stills, van koffie drinken in de tuin tot het maken van sieraden van koffiecups en koffie met een Cointreau. Zelfs koffie malen met een hamer!
Iedereen had zijn best gedaan om een leuk filmpje in elkaar te draaien.

Maar de winnaars waren ex aequo Hans IJdo en Wim Beij!
Hans liet zien dat het koffie zetten niet eenvoudig is. De eerste machine kreeg hij niet aan de praat en de tweede was het zakje dicht geklapt waardoor er een vloeistof uit dat niet echt op koffie leek. Dus Hans nam maar een biertje!
Wim was nu niet aan het monteren maar zijn tuin aan het schoonmaken. Een aankondiging via zijn smartphone dat het koffie tijd is deed hem naar binnengaan. Even leek dit moment van rust tegen te gaan vallen maar met de techniek van Wim stonden plotsklaps de kastjes vol met pakken koffie. Helemaal gelukkig kon hij zijn kopje koffie drinken. 

Ton overhandigde twee flessen wijn aan de winnaars Hans en Wim.

Weer met beide benen op grond liet Wim de video zien Rijswijk Textiel Biënnale 2019. 

De video liet zien hoe kunstenaars uit diverse landen materiaal (met een verleden) opnieuw laten spreken. Op uiteenlopende manieren zagen we diverse stoplappen die  met diverse weefsels waren bewerkt tot ware kunstwerken. Uiteraard perfect gemonteerd op muziek.
Rien liet een video zien van een verslag van het zestig jarig jubileum (2005) van de bevrijding van Emmen, gemaakt door de leden van zijn oude filmclub Emmer Video Amateurs (EVA). Rien en zijn vrouw tekende voor de montage. Hoewel de video al veertien jaar oud is was het, met de vele herdenkingen die we anno 2019 beleven, een actueel onderwerp.

Jacques had, zoals altijd, voldoende materiaal om de clubleden weer lekker te maken.
Halloween Walk 2019.
Afgelopen vrijdag 25 oktober was het Halloween in het Stadshart van Zoetermeer. Jacques liet een goede compilatie zien van enge personages, mooie mensen en lopende skeletten. Er waren circus acts op het marktplein. Zo’n honderd duizend  bezoekers bezochten het feest. En passant vertelde Jacques dat Zoetermeer de Halloween stad van Nederland is.

Elfia Kasteeltuinen Arcen 2019
was de tweede video. Ook hier weer een leuke weergave van het grootste fantasie festival van Europa. Dit keer als thema: “You’ll never dream alone”.
Dames in prachtige kleding lieten zich van hun beste kant zien en waren enthousiast om in Arcen te mogen zijn, vertelden ze aan Desi, die weer goed interview werk deed.

De laatste tien minuten was er een video Excursie N3MP een rondleiding door de nieuwe Driemanspolder. 

Ton had tot slot nog een aantal punten van aandacht.

Voor de volgende weken zijn er een aantal projecten die de moeite waard zijn om te kijken en uit te voeren.


  • Jacques zal alle leden een door hem opgenomen video toesturen. Het is de bedoeling dat men dan uit dit ruwe materiaal zelf een nieuwe film gaat monteren. In een mail naar jullie zal hij precies uitleggen wat wel en wat niet mag.

Hij verstuurd de video per “we Transfer”.

  • 20 november is er een filmavond. We willen dan de film “Vlaardinger Vaart” vertonen. De film die in 2009 goud won. Voor veel nieuwe leden zeker interessant.
  • Diezelfde avond kunnen we de eerste video’s laten zien gemaakt van het ruwe materiaal van Jacques
  • 27 november is er een technische avond. Leo Scheen heeft een robot van ca. 25 cm hoog. Het leek hem een leuk idee om opnames te maken met een green screen. Thuis lekker bewerken met realistische beelden.
  • Naar aanleiding van de vraag van Jacques dat er in de PC groep leuke en mooie filmpjes worden vertoond, die de Apple gebruikers niet zien, moeten we eens bedenken hoe we dit kunnen oplossen dat iedereen elkaars werk kan zien.
    Misschien minder FCPX en PC avonden en wat meer algemene avonden waarbij de nadruk wordt gelegd op activiteiten en het beoordelen ervan.
    Ik ga een keer met Jacques en John daarover praten.
  • 6 november is John Sterk er met een FCPX presentatie. 
© FVCZ.NL