2019-11-06

Verslag Filmgroep Zoetermeer 6 november 2019

Clubavond 6 november 2019

Ton opent de avond.

Rob Vrolijk is weer present. Rob Alewijnse is terug van zijn vakantie in de Bourgogne en John Sterk had zijn vakantie doorgebracht in het Zwarte Woud. Ook dit keer was de opkomst groot, 18 clubleden!
Naar aanleiding van de vorige keer dat een aantal clubleden het blad “Mijn Zaak” niet hadden ontvangen had Ton navraag gedaan bij de uitgever.  

Het blad wordt niet bezorgd bij brievenbussen met NEE/NEE sticker en de straten Meerzichtlaan, Kadoelerbos en Safarigeel. De overige adressen zijn bezorgd en Toverberg, Zijlberg en Nieuwswater heeft vertraging opgelopen in verband met de Herfstvakantie.
Floor liet weten dat er geen nieuws was omtrent Harry.

Jacques van Herten ondervindt wat problemen met het versturen van filmbestanden via WeTransfer. Jos gaat deze avond ter plekke de bestanden kopiëren naar USB sticks die de leden hadden meegebracht. De beelden zijn weer voor een clubopdracht. De video heet Dover Castle.

Jacques heeft iedereen een mail gestuurd met de voorwaarde waaraan deze videomontage moet voldoen.


John Sterk gaat deze avond verder verzorgen. Hij vertelt iets over zijn nieuwe videocamera, de Sony AX 700. 


Sony Camera FDR-AX700

Deze camera kan HDR filmen, dus een zeer groot dynamisch bereik.

Normaal wordt de dynamiek teruggebracht tot de REC 709 norm. 

Zie meer hierover op https://en.wikipedia.org/wiki/Rec._709


Probleem bij 4K is het scherpstellen. 

De bediening gaat niet via een aanraakscherm maar via een goed toegankelijke mini-joystick.

Een leuk kenmerk van deze camera zijn 10 programmeerbare toetsen waar je veel gebruikte functies onder kunt zetten.

Na een korte demo met de camera gaat John verder met Final Cut Pro. 

John vertelt over het monteren met zogenaamde B-roll opnamen. 

Dit zijn opnamen die je kunt gebruiken om noodzakelijke lassen in de A-rol (die term wordt eigenlijk niet meer gebruikt) te maskeren en om deze minder saai te maken. 

Een goed artikel in het Engels is te vinden op https://en.wikipedia.org/wiki/B-roll


Verder laat John de morphing dissolve zien. Als er door een montage een korte sprong in het beeld komt, is dit hiermee vrijwel onzichtbaar te maken. 

https://youtu.be/TwOol-GaUeU

Aan de hand van een korte filmclip die begint met een bronzen bordje van een school liet John zien hoe je hier een leuk begin van een film mee maakt, door delen te vertragen door middel van de zogenaamde speed-ramp en een stilstaand beeld uit de clip. 


Na de pauze liet Jan de Bloois in 5 minuten zien hoe je met het montage programma LumaFusion voor de iPad een gezicht of iets anders kunt ‘blurren’, wazig maken, zodat bijvoorbeeld een persoon of kenteken onherkenbaar gemaakt kan worden.

Jan, in vele markten thuis, liet zien en horen hoe je met GarageBand, een muziekprogramma voor de iPad, een Soundscape maakt met behulp van loops. De muziek die je op deze manier maakt is rechtenvrij en mag overal commercieel worden gebruikt.
Aan de hand van een oefening in een eBook had Jan dit gemaakt. Toen dit stuk muziek klaar was, vond hij het zonde om daar verder niets mee te doen. Met van het internet geleende beelden en enkele foto’s heeft Jan er dit van gemaakt: https://youtu.be/Ite3hr-MKRE


Rob Alewijnse had niet stil gezeten in zijn vakantie. Drie leuke filmpjes op zijn bekende en artistieke wijze gemonteerd. De eerste was Coda Paper Art in Apeldoorn. Papier is een fantastisch materiaal dat kunstenaars en ontwerpers al eeuwenlang inspireert. Kunstenaars en ontwerpers, afkomstig van vijf continenten creëerde Paper Art. Van ruimtevullende werelden tot verfijnde sieraden en van kartonnen animaties tot levensgrote papierknipkunst.

Zijn tweede film ging over Rijswijk Textiel Biënnale 2019. Kunstenaars uit diverse landen lieten materiaal (met een verleden) opnieuw spreken. Op uiteenlopende manieren zagen we diverse stoplappen die  met diverse weefsels waren bewerkt tot ware kunstwerken. Uiteraard perfect gemonteerd op muziek.
De derde film was de Koffietijd video. Precies één minuut duurde deze video. Je zag de koffiebonen aan de struik, het plukken van de koffiebonen, het branden, het malen van de bonen en uiteindelijk het genieten van een kopje koffie. Leuk gedaan Rob!


Hekkensluiter was Rien met een 30 jaar geleden gemaakt animatie filmpje ’t is niet te geloven. Het waren uit zwart papier geknipte figuurtjes, die door Rien beeld voor beeld tot leven waren gewekt. De muziek was een ‘smartlap’ over een kind die voor galg en rad opgroeide. Naar huidige maatstaven duurde de film erg lang, maar toch was het muisstil in de zaal. Het levenslied was boeiend genoeg, en de animaties waren knap gemaakt. Creatief werk van Rien en zijn vrouw Elly.
Een animatie uit de tijd dat men met Oost-Indische Inkt plastic cells bewerkte voor het maken van een Super8 filmpje. Je kon bij Annie Schouten van Filmclub Espresso in Den Haag deze cells bestellen.


Ton sloot deze succesvolle avond af door John en Jan te bedanken voor hun presentaties, Rob en Rien voor de films en Jos die Jacques uit de brand heeft geholpen door de Dover Castle video op USB stick te zetten. Ton zal de overige leden de video toesturen via We Transfer.

Jan de Bloois en Ton Smit

© FVCZ.NL