2019-11-20 Vlaardingervaart

Verslag Filmgroep Zoetermeer 20 november 2019

Clubavond 20 november 2019

Ton opent de avond en heet drie nieuwe mensen welkom. Hermien Jansen, Gilbert Walter en Theo van Heijdoorn.
Floor heeft een probleem met zijn CV en zal later komen. Ton heeft bij Harry de sleutels opgehaald. Met Harry gaat het overigens goed. Hij krijgt donderdag 21 november zijn vijfde chemo.

Theo Loomans is weer terug van vakantie en Willem Koelewijn is mét vakantie. Ferd Grobben is ook weer aanwezig en Jacques moest verstek laten gaan.
Al met al 20 aanwezigen m/v.

Vanavond hebben we een drukke avond. Als eerste wordt de meest succesvolle clubfilm ooit vertoond: “Vlaardinger Vaart”. Deze won: “Goud” tijdens het NOVA Film Festival in Terneuzen. 

John Sterk vertelt vóór de vertoning hoe deze film tot stand is gekomen, en wat er allemaal bij komt kijken om een speelfilm van zo’n 70 minuten te maken. Een goed verhaal, acteurs, mooie locaties, goed geluid, goede inkadering van de beelden, en ook de montage. Bij deze film klopte alles. Helemaal GOUD. 

De jury zei over deze film: "Deze film verdient een plekje op het Werelderfgoed van de Amateurfilm". Meer over het winnen van deze prijs is terug te vinden op de website van onze club.

http://www.fvcz.nl/clubnieuws/nova-laureaat-voor-film.html


John Sterk (montage) en Mieneke Meij (regie) met de gewonnen prijs.
Na het vertonen van de film beantwoordde John nog enkele vragen uit het publiek.


Na de pauze vertelde Rob Alewijnse hoe te “Monteren op de maat van de muziek”. 

Aan de hand van een film (van een tentoonstelling, in het Museum Beelden aan Zee, van Nikki de Saint Phalle) waar hij nog mee bezig is liet Rob zien, hoe hij op de maat van de gekozen muziek zijn montage maakt. Rob gebruikt hiervoor het montageprogramma Final Cut Pro X. Met behulp van zogenaamde Markers noteert hij de momenten, waarop de beeldwisseling moet plaats vinden. Als je een ander stuk muziek kiest, dan liggen die tijdstippen natuurlijk helemaal anders. Het is dus knutselen met beeld en geluid. Het eindresultaat is geweldig om te zien. 

 Daarna was Wim Beij aan de beurt met zijn film “Sprezzatura”. Deze film gaat over de tentoonstelling 50 jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910), in het Drents Museum in Assen. Zoals we zijn gewend van Wim heeft hij weer een goed op-maat-van-de-muziek gemaakte film. Dit keer met rustige pianomuziek.

Jan de Bloois sloot deze filmavond af met zijn film “1 op 43”. Deze film heeft meer dan 126000 views op YouTube. Ook heeft Jan twee prijzen gewonnen met deze film. De film gaat over de hobby van Jan’s overbuurman: het restaureren van oude Dinky Toys.

Met bovengenoemde films hebben we de drie nieuwe mensen die er vanavond waren maar ook de leden die de afgelopen 1 à 2 jaar lid zijn geworden van onze club laten zien wat we collectief maar ook individueel kunnen.

Het was een gezellige avond, met schitterend filmmateriaal. Voor herhaling vatbaar. 

Ton sloot de avond en bedankte de leden die hun films hebben laten zien en Jos voor zijn inspanningen om het allemaal op het doek te brengen. Tevens herinnerde hij ons er nog aan dat volgende week, 27 november, een werkavond is. We gaan filmopnames maken waarbij we een green screen gebruiken en een robot. De beelden die we opnemen kunnen we thuis monteren met onze eigen beelden zodat er een leuk filmpje ontstaat.
Dus allemaal camera en statief meenemen. Jos zorgt voor de green screens.

Verslag: Jan de Bloois en Ton Smit

© FVCZ.NL