2019-12-04

Verslag Filmgroep Zoetermeer 4 december 2019

Clubavond 4 december 2019 Jan de Bloois vertelt over Chroma key en Keyword editor.

Ton opent de avond en heet iedereen welkom.
Leo van Dijk, Jacques, Gilbert en Jos hebben zich afgemeld. Arthur wilde ons niet aansteken met een verkoudheid en bleef thuis. Al met al 11 clubleden aanwezig. 

Op het laatste moment heeft John Sterk zich afgemeld. Jan de Bloois wist, met zijn schat aan ervaring, de avond toch in te vullen.

Als eerste laat Jan zijn uitwerking zien van een “green screen” oftewel Chroma-key oefening van een tijdje terug. Wat er is gefilmd met een groene achtergrond is een arm, die een tube pakt. Thuis heeft Jan dit in zijn keuken gesitueerd, waarbij de arm door een muur lijkt te komen. Een spannend muziekje en een geluidseffect maakte het geheel af. 

Het resultaat is te zien op https://youtu.be/HeGdCtqkAys

Dan gaat Jan in op een vraag van Wim Beij over de Keyword editor van Final Cut Pro. Dus werd de Apple laptop aangesloten op de beamer en werd Final Cut opgestart, met het “gast-account”, want John Sterk is de beheerder van deze laptop. Alleen met zijn wachtwoord kan er nieuwe software worden geïnstalleerd. 

In de Final Cut omgeving waar Jan wel bij kon, stond zeer weinig filmmateriaal om wat mee te kunnen doen. Dan maar foto’s importeren om daarmee te demonstreren. Maar het bleek, dat het “gast-account” totaal geen toegang had tot de “Foto’s App”. Ondanks al deze tegenslagen kon Jan toch wel iets vertellen over de Keyword opties. In feite wordt hiermee een database aangelegd van trefwoorden, waarmee je een bepaalde clip of clips snel kunt vinden. Ook kun je een clip, of zelfs een deel van een clip als “Favoriet” aanmerken. Simpel met de F-toets. Je kunt dan de clipbrowser instellen op toon alleen de favoriete clips en die zet je daarna in de tijdlijn, dat wordt globaal je film. 

Omdat de “Keyword” demo wegens gebrek aan materiaal een beetje de mist in ging, hier een Engelstalige tutorial, waarin dit goed wordt uitgelegd. Ook komen hier de “Smart Collections” aan de orde. Deze “slimme verzamelingen” kun je zelf aanmaken, en vullen zichzelf automatisch aan de hand van één of meerdere Keywords, en bepaalde voorwaarden die je daaraan verbindt. Je kunt bijvoorbeeld een Smart Collection maken waarin de clips komen, die je “Favoriet” hebt gemaakt, het keyword “dag”, “Rome” en “fontein” bevatten. Zodra er een clip is, die aan deze drie voorwaarden voldoet, komt hij in de lijst. 

https://youtu.be/i_dIncG465A


Hans liet na de pauze zijn film Costa Rica zien. Een vakantie natuurfilm op het eiland Costa Rica. Goed gefilmd de juiste muziek en een prachtige voice over stem van Pamela van der Wal.

Rob Alewijnse heeft twee films:
De eerste is
Allerheiligen Wasserfälle in het Zwarte Woud. Mooie beelden van de hoogste en mooiste waterval van het Zwarte woud. Vanaf drie rotstoppen stort deze waterval langs 7 cascades zich 90 meter naar beneden. Muziek uit de film The Piano van Michael Nyman.

Allerheiligen Wasserfälle

De tweede film van Rob is leuke montage van een treinreis met de Schwarzwald Hochbahn.

Rob heeft met beeld-in-beeld montage de reis anders in beeld gebracht. Een klein beeld geeft bijvoorbeeld aan het vertrek terwijl het grote beeld de trein in zijn volle lengte ziet. Leuk gedaan misschien iets te veel is een reactie uit de zaal.

Rien is weer in zijn archief gedoken en komt met film Annechien een film uit 2003. Een klein meisje wordt op school gepest en vertelt dit aan oma. Om haar beurt is vroeger ook gepest en geeft Annechien een goede raad.
Rien heeft toen ter tijd een oproep in de plaatselijke krant wie er een verhaal op één A4 kon schrijven. Dat is Johanna Jong Spaan. Haar verhaal is door Rien uitgewerkt. Samen met amateur toneelspelers en een kinderschool is het een speelfilm van 16 minuten geworden.

Ton sluit de avond door iedereen te bedanken. Woensdag 11 december is de avond van Dover Castle. Een opdrachtfilm waarbij ruw filmmateriaal van Jacques door iedereen kan worden gemonteerd op zijn of haar manier.


Keyword onderwerp is aangeleverd door Jan de Bloois.

© FVCZ.NL