2019-06-19 Magix/Pinnacle avond

Verslag Filmclub Zoetermeer 19 juni 2019


Harry heette iedereen welkom op de Magix/Pinnacle avond. De opkomst was ook nu weer goed, 13 leden die allemaal iets hadden in te brengen was het geen filmpje dan was het wel een vraag.

Leo Scheen gaf een korte uitleg hoe je geluid kon splitsen van de videoclip in Magix. Dit naar aanleiding van een vraag van Leo van Dijk.

De uitleg is als volgt: ga op de clip staan, klik met de rechtermuisknop en een pop up scherm wordt zichtbaar. Klik audiofuncties aan en in het menu dat nu verschijnt wordt “Video/audio op aparte sporen” aangevinkt.
De shortcut is: ctrl+H (zie afbeelding 1)


 

 Afbeelding 1

Verder liet Leo voorbeelden zien hoe je titels in een film met effecten kon zetten door gebruik te maken van “key frames”. Leo is hiervoor zijn archief ingedoken om oude plaatjes, die hij ooit heeft gemaakt op transparante cells, te gebruiken. Uit het smalfilm (super 8) tijdperk!

Dit was een mooie gelegenheid om ook plaatjes en foto’s in het 16 : 9 formaat aan te passen. Je kunt dit doen door in de effecten database de functie zoom of crop te gebruiken maar het meest makkelijke is een vaste shortcut te gebruiken.

Ga hiervoor op de foto of tekening staan, klik met de rechter muisknop en een menu wordt zichtbaar. Klik nu met de linkermuisknop de regel  “automatisch beeldvullend uitvullen” en de foto of tekening wordt op 16 : 9 formaat uitgevuld. 

De shortcut is: alt+B (zie afbeelding 2) 


Afbeelding 2 

Houd er rekening mee dat de foto aan de boven- en onderzijde iets inlevert.

Tot zover het technische gedeelte.

Ton beet het spits af met een filmpje over “Katwijk aan Zee”. Het filmpje was een korte wandeling door het dorp Katwijk aan Zee. Ton had voor dit project een paar dagen uitgetrokken maar het weer gooide roet in het eten en uiteindelijk was er maar in een paar uur films geschoten en foto’s gemaakt. Te weinig om een compleet filmpje te maken. Een paar opmerkingen over de titel die niet horizontaal met de zee lijn meeliep, een zoom-in die eigenlijk niet paste in het geheel en nog enkele beelden die er wel uitkunnen. Huiswerk!

Theo is druk in de weer met Pinnacle 22 en poetst allerlei oude filmpjes op. Vanavond had hij een film uit 1991. Vakantie in een mobile home in de prachtige Ardèche. Het was een vakantie op een naturistencamping. Er werd gebarbecued, gezwommen, tochtjes gemaakt en natuurlijk gefilmd.

Na de pauze vervolgde Theo met een film over een ski vakantie in Oostenrijk. Er was weinig sneeuw, dan maar het zwembad in. Ondanks dat de vrouw van Theo haar pols had gebroken trok ze een aardig baantje. We zien Theo nog op de lange latten en afsluitend een bezoek aan “Kisslinger Kristallglas” in het stadje Rattenberg. Het kleinste stadje van Oostenrijk.

Leo Scheen liet ook iets zien uit de oude doos. In 2009 hebben Leo en zijn vrouw een treinreis gemaakt door Zwitserland. En wel in de Bernina Express. Een trein die bekent is door zijn panorama ruiten zodat je van een prachtig uitzicht van Zwitserland kunt genieten en dat allemaal onder het genot van lekker eten en drinken. Ondertussen zagen we Luzern, St. Moritz en de Matterhorn voorbij komen. De Matterhorn werd met de bekende Gornergratbahn gereden.

De tweede film van Leo was een onderdeel uit een film waar hij Canada en Noord Amerika heeft bezocht. Leo is bezig om deze film te hermonteren in “hapklare brokken”. Dit kijkt altijd wat makkelijker dan een film van bijvoorbeeld een uur.
De film begint met een overzicht van een vlooienmarkt. Fanatieke veilingmeesters deden hun uiterste best om spulletjes van eigenaar te doen verwisselen. We zagen ook een prachtige collectie van houten auto’s en molens. Planken vol met vingerhoedjes.
Vervolgens werd de Niagara Falls bezocht. Vanuit de Skylon Tower heeft men een prachtig uitzicht over deze immense waterval ook wel Horseshoe genoemd, naar de vorm van de waterval als een hoefijzer. (zie afbeelding 3)

Afbeelding 3

Leo en zijn familie konden niet genoeg krijgen van de grote hoogte en besloten de film met een tocht met een vliegtuigje over dit gedeelte van Canada.

In de pauze zaten Jan de Bloois, Leo Scheen en Ton nog te praten over het opslaan van media (video, foto’s, muziek en animaties) die gebruikt wordt voor het monteren van een film. Niets is prettiger dan alles bij de hand te hebben voordat je begint aan het monteren!

Ikzelf heb dit in mappen gezet onder de naam van het project. Je kunt in alle rust de voorbereidingen doen. De mooiste film clips, de beste foto’s. Muziek uitzoeken. Sfeergeluiden van de filmclips opslaan, eventueel verlengen maar ook wat je al in je archief hebt zitten toevoegen in de map. Je routekaart kun je opslaan in de map animatie_kaarten. Tussenmontages kun je opslaan in de map VWO. Speciale effecten of sjablonen die je van te voren hebt gemaakt sla je op in map Video hulp montage. Enzovoorts (afbeelding 4)
Je kunt als je tevreden bent met het eindproduct de hele map opslaan op een externe harde schijf. Zo heb je alles bij de hand als je over 10 jaar denkt bij de negende editie van nonexistent software pakket, ik ga eens lekker monteren!

Afbeelding 4


Zoals gewoonlijk sloot Harry de avond en bedankte iedereen in het bijzonder de leden met de filmpjes.

Volgende week 26 juni is de laatste avond van dit seizoen. Als je niet op vakantie bent, kom en breng een filmpje mee. Floor zorgt voor de bitterballen. ?

© FVCZ.NL