2020-01-15 met o.a. adjustment layer

Verslag Filmgroep Zoetermeer 15 januari 2020

Voorbereiding presentatie “adjustment layer” door John Sterk.

Ton opent de avond en heet iedereen welkom.

Een aantal leden heeft zich afgemeld. Arthur is Jarig, Leo en Dick zijn met vakantie, Tine is herstellende van haar pols operatie en Rien en Gilbert hebben ook een geldige reden.

Floor komt met de mededeling dat vóór eind februari de jaarvergadering moet plaatsvinden. We plannen deze in op 26 februari 2020.

Er is een goede opkomst, 1 dame en 22 heren.

Met Hermien en enkele anderen wordt er opnieuw ingegaan op een mogelijke samenwerking met het Historisch Genootschap. Hermien heeft het plan om een aantal mensen in Meerzicht, de wijk waar zij woont, te interviewen en die interviews te filmen en te monteren. Hermien heeft echter geen ervaring op dit gebied, en is van mening hier zonder enig plan aan te beginnen. John Sterk mengt zich in de discussie. Oud clublid Mieneke Mey, die onlangs haar man Simon verloren is, wil de draad, het filmen, weer oppakken. Zij is echter nu lid van de HAF. Ook John is van mening, dat filmers alles dienen te weten over cameravoering, inkadering, witbalans, enzovoorts. Mieneke heeft plannen om bij de HAF weer een film te maken. Misschien is er samenwerking mogelijk. John komt hier later nog op terug. 

Hierna gaat John iets vertellen over een aantal ‘technische’ zaken, zoals een ‘adjustment layer’ en de achtergrond techniek van 3D.

Via een ‘adjustment layer’ kun je bijvoorbeeld in één keer alle clips zwart/wit maken, of roder maken, of wat dan ook. Bij FCPX kan dit door alle clips samen te voegen in een Compound clip. Het lijkt dan één clip te worden.

Een andere manier is om in Motion een leeg tekst effect te maken en deze op te slaan bijvoorbeeld met de naam... adjustment layer. 

Die leg je in FCPX boven de gewenste clip. Daarna kun je in die laag aangeven, dat het beeld zwart/wit moet worden. Audio wijzigingen zijn niet mogelijk.

Hierna bespreekt John het ‘Built in/built out’ effect van FCPX. Alleen al bij de weergave van de letters zijn heel veel opties mogelijk. 

Ook gaat John dieper in op de ontelbare mogelijkheden van 3D letters. U snapt dat dit niet in dit verslagje even kan worden samengevat. 

Gelukkig hebben we internet. En YouTube. Zoek maar eens (liefst in het Engels) op ‘FCPX 3D titles’. Dan vind je er 10-tallen. Eén hiervan is van Larry Jordan, die heel goede tutorials maakt. Hier de link: https://youtu.be/XEIt9lCVVzc

Na de pauze was het tijd voor een aantal films

Wim Beij liet een filmpje zien over schilder Karel Willink en couturier Fong Leng. De beelden waren geschoten in een museum Kasteel Ruurlo. Zoals altijd had Wim hier weer een mooi stuk muziek bij gezocht, en de beelden waren gemonteerd op de muziek. Een plezier om naar te kijken.

Hierna liet Jacques van Herten een Multicam opname zien van een band in de oefenruimte van De Boerderij. Probleem was het geluid, vooral de zangeres klonk voor geen meter. Of dit nu door een inferieure versterker installatie kwam of door de opname.... we kwamen er na een verhitte discussie niet uit. 

Hierna vertoonde Hans van Woerkom een clubfilmpje, gemaakt in 2005. Het filmpje ging over een man die per trein naar Gouda ging met zijn ‘vrij reizen’ kaartje. Tijdens een wandeling door de oude haven ontmoet de weduwnaar een aardige dame, en samen wandelen ze verder door Gouda. Ze drinken samen thee. Hij vertelt dat hij zelf ook een bootje heeft liggen op de Reeuwijkse Plassen. Ze blijken niet ver bij elkaar vandaan te wonen. De vrouw is hier omdat haar vriendin in het ziekenhuis van Gouda ligt. Ongeneeslijk ziek. Ze spreken af om samen per trein terug te reizen naar de Veluwe, waar ze wonen. De vrouw gaat naar het ziekenhuis, waar blijkt dat de vriendin inmiddels is overleden. De man brengt zijn tijd door in Gouda, koopt gevulde koeken en een leuke trui voor de dame die hij net ontmoet heeft. Hij mist haar telefoontje, belt terug, en hoort het bericht wat de vrouw ingesproken heeft. Zij is heel verdrietig en gaat direct terug, alleen. Na drie dagen besluit hij haar te bellen. Dat lukt echter niet. Hij weet haar nummer niet (is dit een regiefout? Er bestaat toch nummer herkenning?). Hierna kwam de (zwarte???) aftiteling. Leuk gefilmd, maar helaas was het opgenomen geluid onder de maat. 

Ton sluit de avond en bedankt iedereen voor zijn aanwezigheid. 

Tekst: Jan de Bloois

© FVCZ.NL