2020-01-22 laat zien wat je kunt

Verslag Filmgroep Zoetermeer 22 januari 2020

Gezellige drukte op de clubavond 22 januari 2020

Het thema van vanavond is "laat zien wat je hebt en kunt met je video’s en ga voor verbetering".

Ton opent de avond en verwelkomt 22 vrouwen en mannen van de club.
Een aantal leden hadden laten weten dat zij afwezig waren. Arthur wilde ons niet infecteren met een Zoetermeers griepvirus, Wim Beij en Gilbert waren verhinderd en Rob Vrolijk moest voor zijn werkgever op pad.

John Sterk informeert ons over de avond van 29 januari. Het thema is dan “Beheers uw camera”. John wil daar een oefening aan vast knopen om te werken met meerdere camera’s, het zogenaamde “Multicam”. We gaan dan twee leden opnemen die een discussie voeren, vóór en tégen! Een onderwerp is er nog niet maar onze leden kennende komt er een leuk onderwerp.
Er komt nog een separate mail over deze werkavond.

Ton had nog een kort filmpje over trucs die waren gemaakt met het Magix Softwarepakket. https://www.youtube.com/watch?v=IlayG6YhWmk
Goed voorbeeld doet goed volgen?

Leo van Dijk laat een video impressie zien van camper reisvakantie in het zuidelijke deel van IJsland. De video is al teruggebracht naar 14 minuten maar kan volgens de andere leden makkelijk terug naar 8 minuten.
Punten ter verbetering: 

  • bij “pans” kan vaak het eerste gedeelte weg zodat de pan wat vloeiender loopt.
  • Veel scenes kunnen worden “schoon” geknipt. De beweging of iets dergelijks moet weg.
  • Als blijkt dat een “pan” te kort is aan het einde, maak van het einde dan een “freeze”, die kun je zo lang mogelijk maken
  • Diverse scenes lijken op elkaar maar zijn verspreid over de lengte van een onderwerp. Zet deze beelden bij elkaar!
  • De muziek van Enya past er zeker bij maar gebruik het incidenteel of alleen een thema. En laat de natuurlijk geluiden horen!

Theo komt met een video: “National Parks in Amerika”. De opnames zijn uit 1990, gemaakt met een camera met bandjes. Ze zijn al een keer op DVD gezet maar Theo heeft de moeite genomen om ze opnieuw te gaan monteren met nieuwe muziek en voice-over. Goed gedaan.

Ferd heeft een familie film meegenomen. Een treinreis door de Harz. Mooi gefilmd. Leuk en creatief zijn de scenes van het spoor, alsof de camera op de locomotief is gemonteerd. Ferd heeft de opnames gemaakt vanaf het laatste rijtuig en vervolgens bewerkt met zijn editing software in de mode terug spelen. Goed voorbeeld doet goed volgen?
Ferd laat de kleine oneffenheden, zoals sommige wazige beelden of het overschrijden van de lijn, in zijn film zitten.

Jan is even na de feestdagen met zijn familie gaan eten en heeft er een culinaire impressie van gemaakt. Met zijn Osmo Pocket en gemonteerd met LumaFusion.
Veel wazige beelden en niet goed te gebruiken bij de sfeerverlichting van het restaurant. 

Antonie laat twee montages zien van wintersportbeelden die zijn gemaakt door een familielid. Goed gedaan, zeker voor de familie. Misschien zijn er nog meer beelden, maak een leuke titel en een wintersport melodietje eronder en je hebt een leuke herinnering.
Leuk is ook zijn tweede bijdrage, Bloopers! Er gaat nog al wat mis als je op een snowboard staat.

John Sterk heeft toch nog een filmpje. Vanaf zijn smartphone (XR?) laat hij een stukje film zien van een boottocht, een soort watertaxi, in Thailand. Het aan komen varen van zo’n boot het aanleggen het af- en opstappen van de passagiers. John laat zien dat je elk medium kunt gebruiken als opslag en dat met een klein stukje interface/kabeltje op elk medium kunt afspelen. In ons geval de beamer.

Rien, als altijd kan putten uit een rijk videoarchief. Nu is het een filmpje met de titel “Doggy Bag”. Iedereen heeft een bepaalde emotie met stukjes film die zonde zijn om die weg te gooien. Rien heeft met veel kleine korte scenes een filmpje gemonteerd. Van het delven van een graf tot aan de uitvaart. De man met de hoed speelt een verbindende rol waar we een jong stelletje zien, vissersvrouwen die de aan land gebrachte vis op netten leggen om deze te laten drogen en een feestelijk ritueel van het uitbenen van een karkas.
Ook hier weer: Goed voorbeeld doet goed volgen? 

Ton sluit de avond en bedankt de leden voor het laten zien van hun video’s en wenst iedereen wel thuis.

© FVCZ.NL