2020-01-29 Camera instellingen

Verslag Filmgroep Zoetermeer 29 januari 2020

John Sterkt geeft uitleg over camera-instellingen.


Ton opent de avond die in het teken zal staan van het opnemen van een discussie tussen Just Vecht en Leo van Dijk.

Er is veel enthousiasme onder de leden voor dit onderwerp. Een aantal mensen hebben zich afgemeld. Arthur, Jan Boelhouwer, Willem Koelemij, Rien en Harry maar al met al toch 18 leden m/v.

Bijdrage van Jan de Bloois:

Woensdag 29 januari 2020 was er weer een werkavond bij Film en Videoclub Zoetermeer. Onder de bezielende leiding van John Sterk werden eerst diverse aspecten van de videocamera behandeld, en met name de handmatige instellingen. Wat is witbalans, en hoe stel je dat in? Waar zit de handmatige scherpstelling van je camera? Hoe kun je de interne microfoon(s) handmatig instellen op het juiste niveau? Staat de datum van je camera goed ingesteld, en zo nee, hoe corrigeer je dat? 

Iedereen werd gevraagd de juiste instellingen op zijn of haar camera in te stellen. Als ik zo om mij heen keek, was dit voor een aantal mensen een bijna onmogelijke opgave. Uiteindelijk waren er voldoende mensen zo ver klaar hiermee, dat er gefilmd kon worden. Onderwerp was het filmen van een tweegesprek tussen Just en Leo van Dijk.


 

Just en Leo wachten af tot het moment “ACTIE”

John Sterk legde eerste nog het doel en gebruik van de filmklapper uit. Iedereen moest eerst inzoomen op de filmklapper en de camera laten draaien. Ook de audio opname werd gestart. Daarna werd de filmklapper gebruikt, en kon iedere cameraman zijn brandpuntsafstand weer terugbrengen naar de afgesproken waarde. Na het woord ‘action’ konden de twee heren met hun gesprek beginnen. Na een minuut of 10 kon er met filmen gestopt worden. 
Het filmmateriaal werd verzameld, en Jos zorgde er voor, dat iedereen die thuis de Multicam montage wilde maken het materiaal op de meegebrachte USB stick meekreeg. De audio opname is gemaakt op een iPhone 7 met twee lavalier microfoons, om precies te zijn de Mobile interview kit SC6-L van Røde,

De opname van het geluid was de taak van Jan de Bloois, die tijdens de opname zijn handen vrij had om met zijn iPad wat rond te lopen en te filmen. 
Deze beelden zijn gemonteerd, en voorzien van het geluid van deze twee microfoontjes. Een enkele keer is alleen het originele iPad geluid gebruikt. Het verschil is duidelijk te horen. Hoort u dit niet, dan heeft u echt een probleem met uw oren, vrees ik!

De opname kun u zien en horen via deze link. De film is ‘verborgen’ op YouTube, dus alleen als je deze link hebt kun je het filmpje bekijken. 

https://youtu.be/O14jzYs1aHc

Ik ben heel benieuwd naar de Multicam montages. Degenen die met FCPX werken zijn hier duidelijk in het voordeel, want geen ander pakket heeft zo’n goede Multicam faciliteit. Sneu voor alle anderen, maar het is echt zo. 

Tot zover de bijdrage van Jan.

Uiteraard is er ook tijd voor het vertonen van video’s.
Leo Scheen, net terug van vakantie heeft een video bij zich over de Yellow Submarine. Een rondvaart in een onderzeeër die tot 31 meter diep dook. Je hebt een prachtig uitzicht op de flora en fauna onder water.
Dit alles werd omlijst door een liedje van Paul van Vliet
“Mij kan niks gebeuren”.
Een beetje nerveus liedje.

Jacques heeft, in het kader van 75 jaar bevrijding een video over de Molen “De Salamander” in Leidschendam. 

Molen de Salamander in Leidschendam (foto molendatabase.nl)
De molenaar vertelt over de molen die tijdens de Tweede Wereldoorlog veel onderduikers verborgen heeft gehouden. In de rondleiding die wij zien kunnen wij ons dat voorstellen. Zoveel hoekjes en planken, ja daar kan makkelijk iemand verborgen hebben gezeten.
Maar ook de werking van de molen werd verteld. De stand van de wieken geeft aan of er vreugde of droefenis is. Maar in de oorlog werden de wieken ook zo gedraaid dat de stand een bepaalde code was.
Jacques heeft gebruik gemaakt van “rechtenvrije muziek”. Een goed gekozen muziekthema dat deed denken aan de paukenslagen van de aankondigingen van Radio Oranje.
Zijn tweede video is een impressie van
Glow 2019. Hoe Eindhoven letterlijk en figuurlijk werd omgetoverd tot “Lichtstad”.
De camera instellingen, gewoon automaat, zonnetje stand en uit de hand gefilmd.
Weer goed gedaan Jacques.

Hiermee werd de avond gesloten. We hebben veel geleerd en over een paar weken zien wij de resultaten van de multicam opnames.

© FVCZ.NL