2020-09-09

Verslag Filmgroep Zoetermeer 9 september 2020


Ton opent de avond met de mededeling dat Ferd Grobben wegens drukte, onder andere MIDVLIET TV heeft besloten zijn lidmaatschap bij Filmgroep Zoetermeer op te zeggen. Nog even met elkaar een aantal ideeën besproken voor de agenda. Vanavond zijn er 10 leden aanwezig.

Gert-Jan Tates heeft een video (twee delen) over IJsland naar aanleiding van het 40-jarig huwelijk in 2018.

 

Een goede weergave van een mooi vakantieland. Erg goed is de dubbele voice- over samen met zijn vrouw. Erg knap gedaan is de intro titel met bewegende lijnen. En goede muziek/geluiden verhouding. Muziek die ook werd gebruikt in de reisprogramma’s van Floortje Dessing.


John Riegen heeft een video uit zijn archief gehaald: “Het Mentor Project”.

Het project zet zich in voor leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool. Het Mentorproject werkt met jongvolwassenen in de leeftijd van 18-23 jaar die, gedurende een heel schooljaar, één dag in de week, minimaal één uur door willen brengen met een basisschoolleerling. De bedoeling is dat de leerling in de mentor een grotere broer of zus vindt die met hem of haar leuke dingen gaat doen, een luisterend oor biedt, maar waar je ook een goed gesprek mee kan voeren. Hij wist niet meer met wie hij dit heeft gefilmd. (iemand?)
Zijn tweede film is een korte uitleg over scherpte diepte. Helaas viel de tekst weg waardoor het een beetje onbekend overkwam.

Ton laat zien dat je prachtige “dronebeelden” kunt maken met ….. Google Earth.
Met een screen recorder neem je het beeld van Google Earth op. Je kunt Google Earth met je muis besturen dus inzoomen en roteren.

Hij zal er nog een korte handleiding van maken. 

Leo Scheen liet op zijn laptop zien hoe hij met een oud plaatje op een cel (vroeger werden deze gebruikt om tekenfilmpje mee te maken) een leuke titel kan maken. Opmerking; beter is het plaatje te bewaren als een png file. Een png file blijft te allen tijde scherp als je deze gaat bewerken dit in tegenstelling tot een jpg file.

Rien sluit de avond af met de video “The Great Irish Exodus”.
De leefomstandigheden in Ierland rond het midden van de 19de eeuw waren bar en boos. De bevolking nam snel toe, maar dit was niet bepaald gunstig. Ongeveer driekwart van alle arbeiders zat zonder werk mede veroorzaakt door de industrieel revolutie.
De Ieren waren erg afhankelijk geworden van aardappels en dit werd pijnlijk zichtbaar tijdens de Ierse aardappelhongersnood van 1845. Een groot gedeelte van de oogst mislukte dat jaar door een aardappelziekte en tot 1849 zou geen enkele oogst slagen. Dit was het moment om te emigreren naar de Verenigde Staten. De gevolgen voor Ierland waren desastreus. Het land verloor in deze periode 2 miljoen inwoners; 1 miljoen aan de gevolgen van ziekte of ondervoeding en 1 miljoen aan emigratie.

Ton sluit de avond af.

 

© FVCZ.NL