2020-09-23

Verslag Filmgroep Zoetermeer23 september 2020

Ton opent de avond om precies acht uur!Er zijn op dat moment 9 personen, exclusief de voorzitter en Floor. Tijdens de opening komen er nog twee leden binnen.

Vanavond staat op het programma ‘Laat zien wat je hebt’.

Dus: heb je een film of filmpje ‘in de steigers’ staan, en je komt niet verder of je wilt advies over muziek, voice-over, of wat dan ook: neem het mee, laat het zien, dan praten we er over!

Het eerste filmpje wat vertoond wordt is van Jan de Bloois en gaat over het in elkaar zetten van een kast. Men vond de muziekkeuze prima, en er waren geen opmerkingen over de montage. Was je er niet bij deze avond? Dan kun je het filmpje ook hier zien: https://youtu.be/PPR9mrCRrskHet tweede filmpje heet ‘D 27’ en is van Ton. Het gaat over het grootste hunebed in Drenthe. Het is een ruwe opname, met drie soorten muziek, bedoeld om uit te vinden welke van de drie het beste bij de beelden past.De meesten vonden het tweede stukje muziek het meest geschikt.

Ook had Ton een vraag over de eindtitel, met als achtergrond een close-up van een van de stenen. Wit, grijs, geel of groen? Jan deed de suggestie wit met een klein zwart randje. Het derde filmpje was ook van Ton, en ging over Kamp Westerbork.

Ook hier een vraag over de muziek. Het moet natuurlijk droevige muziek zijn.

Een van de door Ton voorgesteld muziekstukken zou zeker geschikt zijn. Jan deed ook nog een suggestie, namelijk ‘The funeral of Queen Mary’, te beluisteren op https://youtu.be/OeYJPRzZH2g 

Het vierde filmpje was van Just. Gefllmd met zijn nieuwe drone. Het ging over de sloop van de flat aan de Diederik van Teilingenlaan. De gekozen muziek was te kort, maar met behulp van Audacity heeft hij dit vrijwel onhoorbaar verlengd. Jan legde nog uit, dat met behulp van markers in Final Cut een stuk muziek makkelijk te timen is, waardoor er ook makkelijk op de maat van de muziek gemonteerd kan worden, maar ook verlengd of ingekort.De beelden van Just, maar dan met muziek die er door Jan de Bloois bijgeplaatst is, zijn te zien op https://youtu.be/yUmjaoJqjcg

Het vijfde filmpje was van ons Drentse lid Rien. De titel is Selamat Datang en gaat over Bali, ‘de parel van Indonesië’. Een mooie reisdocumentaire, met een opvallende goede voice-over. De teksten zijn goed, en de muziek, voornamelijk ter plekke opgenomen, is mooi. 


Na de pauze ging Gert-Jan Tates verder met zijn film over een amateur band die aan het oefenen is in een geluiddicht gemaakte container. De Band wordt gevolgd vanaf de oprichting tot en met de generale repetitie. Een leuk onderwerp, en een leuke montage. 

Het tweede filmpje van Gert-Jan ging over Sail 2015. Een sfeervol filmpje met als muziek ‘Sailing’ van Rod Steward. Een leuke sfeerimpressie.Hierna was Hans van Woerkom aan de beurt. Hij maakt altijd mooie reisfilms, en deze keer liet hij de film zien van zijn reis naar Peru. We hebben met plezier naar de lange versie van deze film gekeken, de korte versie is te zien op het Vimeo-kanaal van Hans, https://vimeo.com/238469077
Hiermee kwam een einde aan een avond vol met leuke en/of mooie films. Het was wat later geworden dan anders, maar dat vond niemand erg. Voor herhaling vatbaar dus!

Opgetekend door Jan de Bloois

© FVCZ.NL