2020-10-14 voice-over en enkele films

Verslag Filmgroep Zoetermeer 14 oktober  2020

Ton opent de avond en heet iedereen welkom. In verband met de COVID19 regels hebben wij het advies gekregen om om 22.00 te sluiten en na 20.00 geen alcohol te schenken.
Vanavond behandelt Ton een presentatie hoe maak je een goede voice-over.

Ton verzorgde het programma voor de pauze met een powerpoint presentatie én voorbeeldfilmpjes met als thema de voice-over en technische ondersteuning van Jan de Bloois (die aan de knoppen zat). Een onderwerp dat ieder filmenthousiast ná aan het hart ligt.  Aan de orde kwamen o.a. Het stemgebruik, oefeningen om de stem “los” te krijgen, zorgen dat je ontspannen bent vóórdat je (liefst staand)het inspreken gaat starten. Ook werden de diverse microfoons belicht. Een volgende keer zal Ton wat verder ingaan op de technische kant van het verhaal, zoals: op welke instellingen je moet letten e.d. De leden zullen per mail informatie over audacity ontvangen, een gratis audio-bewerkingsprogramma, waar een ieder zijn of haar voordeel mee kan doen.

Jan de Bloois heeft in het verleden een tutorial “voice-over” gemaakt. Hij stelt deze aan de leden ter beschikking. Beide heren zijn dank verschuldigd voor deze leerzame bijdrage aan de - ondanks coronatijd - gezellige avond. (tekst bijdrage Leo Scheen)

Na de pauze laat Leo Scheen een video zien die hij heeft gemaakt tijdens een korte vakantie in Drenthe, genaamd “Rood met witte stippen”. 

    De vliegenzwam

Samen met zijn vrouw heeft Leo een boswandeling gemaakt en gefilmd met zijn action camera. Mooie rustige beelden door een bos dat nog net niet zijn herfstkleuren liet zien maar wel een schat van paddenstoelen, elfenbankjes, zwammen, boleten en natuurlijk de vliegenzwam (rood met witte stippen)


Rien laat een video zijn over het ontstaan van Drenthe. De tweede ijstijd heeft de definitieve loop van onze rivieren bepaald. Door de stuwing van het ijs uit het noorden werd een enorme hoeveelheid van rots en puin meegevoerd dat uiteindelijk “De Hondsrug” heeft gevormd. Beelden van openbaar media en eigen beelden heeft Rien een leuke documentaire gemaakt.

Hans van Woerkom laat de video “Schenkenveld Tomaten” zien. Een reportage van het proces hoe een tomaat wordt geplukt, gewogen, verpakt en verzendklaar gemaakt. Een goed stuk is hoe uit een plat stuk karton een doos werd gevouwen, geplakt en stapelbaar gemaakt. Stapelbaar tot 20 dozen hoog en dat maal 6 op één palet. Leuk dat Hans met Motion de tekst Schenkeveld Tomaten heft gemaakt en “geplakt” op een vrachtwagen die wegrijd maar de tekst staat gefixeerd.
In het laatste deel wordt nog het kweekproces en de onkruid bestrijding, onder meer door hommels getoond.
Goede documentaire.

Inmiddels is het 22.00 uur geworden. Ton sluit de avond en bedankt alle aanwezigen. Volgende week (21 oktober) is een FCPX avond verzorgd door Jan de Bloois. 

© FVCZ.NL