2020-10-21 voiceover in de praktijk

Verslag Filmgroep Zoetermeer 21 oktober 2020

Ton opent de avond, een FCPX avond, een verwelkomt de 8 aanwezige clubleden.
Jan de Bloois zal de avond verzorgen en natuurlijk is er ook ruimte voor het bekijken van video’s van de leden.

Jan gaat nog door op de presentatie van Ton van vorige week over voice-over. Hij laat zien dat het ingebouwde programma van FCPX, Logic, veel hulp biedt om de stem te verbeteren. Een video van een kort verblijf op een camper standplaats in Sotteville-sur-Mère in Normandië dient als voorbeeld. https://www.youtube.com/watch?v=YZlpUWt0Tyc&feature=youtu.be

Jan heeft een tekst op zijn scherm staan en gaat deze inspreken met een USB microfoon en laat zien hoe je een en ander moet instellen zodat het signaal niet wordt overstuurd. De opname is goed en Jan gaat compressie toevoegen. Dit is het versterken van zachte passages en het afzwakken van harde passages. Het signaal wordt in zijn totaliteit sterker. Daarna past Jan equalizing toe. De hoge- en lage tonen kun je hier nog aanpassen. (in de geluidtechniek wordt éérst equalizing toegepast en daarna compressie als het om voice en vocals gaat, Ton) Jan gebruikt ook nog een limiter en je ziet het signaal clippen!

Jan gaat aan de slag om de tekst in blokjes te knippen en de oneffenheden, zoals een smekje en te veel ademhalen, eruit te halen om vervolgens de blokjes tekst onder de juiste video clips te zetten. Je ziet nu dat sommige tekstblokjes te lang zijn voor de video clips (je moet al bij de ruwe montage opletten hoe lang de scenes kunnen/moeten zijn).

Nog even een leuk trucje om drone beelden te laten zien die eigenlijk worden gemaakt met Google Earth en een screen recorder. We komen hier nog op terug met een tutorial.

Hier onder aanvullingen van Jan:

>>>

Mijn ‘voice-over’ demo heb ik gehouden aan de hand van een filmpje, een soort ‘review’ van een camperplaats aan de kust van Normandië.

Dit filmpje had eerste alleen een Engelse ondertiteling, zie https://youtu.be/YZlpUWt0Tyc

De Nederlandse tekst had ik bewaard. Om een tekst te schrijven voor een voice-over heb je geen uitgebreide tekstverwerker nodig, zoals Pages (Apple) of Word (MS). Elk simpel tooltje waarmee je een tekstje kunt typen volstaat. Zelf gebruik ik meestal de App Notities, omdat daarin eenvoudig categorieën zijn aan te maken.

Ik heb de tekst in een keer opgelezen. Zo verkreeg ik dus één audiobestand. Dit heb ik eerst verbeterd, daarna heb ik de tekst in ‘blokjes’ verdeeld, en op de juiste plek gezet. Dat is minder werk dan elke zin apart opnemen, en zin voor zin bewerken.

Om mijn stem c.q. de opname te verbeteren heb ik drie dingen toepast: de compressor, de limiter, en de equalizer. Deze zijn allemaal standaard in Final Cut Pro aanwezig. 

Ik geef hieronder enkele linkje naar YouTube filmpjes, waarin het gebruikt hiervan uitgelegd wordt. Ik hoop dat je voldoende Engels verstaat om dit te volgen.

De compressor:

https://youtu.be/yfDsJkxLVvk

Nog een aparte tutorial over de beste instellingen voor de Compressor:

https://youtu.be/72rtkuk9Gb0

En hier een tutorial van de befaamde Larry Jordan over de limiter:

https://youtu.be/KTGsxvUV6aI

FCPX werkt niet met starre sporen, zoals andere NLE’s. Alles mag in principe overal staan. Er is een ‘primairy story line, en hierin is alles gekoppeld. B-roll en titels staan in principe BOVEN die primairy storyline, audio fragmenten staan er onder. 

Bij een complexe montage, met veel muziek fragmenten, life geluiden, voice-overs en geluidseffecten kan e.e.a. er gauw onoverzichtelijk uit gaan zien. Er zijn daarom ‘Roles’ bedacht, een ‘laan’, bestemd voor een bepaald soort geluid. Afhankelijk van de ‘rol’ van een bepaald geluid, of videofragment.

Over het gebruik van ‘Roles’ en het nut er van kwam ik deze tutorial tegen:

https://youtu.be/lEf8Jv2LJDc

<<<

Na de pauze laat Hans van Woerkom een video zien uit 1989 over het fabricage proces in de fabriek van Brinkers aan de Bleiswijkse weg in Zoetermeer. De video begint met het komen aanrijden van een tankauto met vet vervolgens de ketels, het fabriceren van de plastic kuipjes het vullen van de kuipjes en in dozen doen en het wegrijden van de vrachtauto met de lading. Kortom een mooi stukje historie van een oude industrie die Zoetermeer rijk was. Hans vroeg zich af of er nu wel of geen voice-over bij moet. De meeste stemmen waren voor de voice-over.

Ton sluit de avond om 22.00 uur en bedankt Jan voor zijn presentatie en Hans voor zijn video.

© FVCZ.NL