Verslag 11 december 2024

Aanwezig (A…Z): Rob Alewijnse, Wim Beij, Dick ten Broek, Jan de Bloois, Wim Dijkman, Jos Houdijk, Hans IJdo, Willem Koelewijn, Theo Loomans, Ton Smit, John Sterk, Hans van Woerkom, Arnold Mitgenberg (gast).

Afwezig: Kees Huisman, Tine Markies, Leo Scheen

Jan opende de avond om enkele minuten over acht. Leo had vorige week al verteld dat hij een generale repetitie had voor de video-opname van een evenement. Tine heeft me gebeld, ze was bijna weer helemaal opgeknapt, en hoopt er volgende week weer bij te zijn.

John Sterk was helemaal klaar om een demo te geven met de Black Magic camera app, maar eerste hadden we het nog over onze inzendingen voor het CineFleur Filmfestival. We hebben besloten nummers 1 en 2 van de clubwebstrtijd van 14 februari in te zenden, aangevuld met de film over de nieuwe hoeven voor het paard Cootje, van Willem Koelewijn.
Dit worden de films die we gaan inzenden:

Hierna begon John zijn presentatie. Via een verkoopkabeltje van USB-C naar HDMI kon het beeld van zijn iPhone 15 Pro op de beamer vertoond worden.
Met de gratis BlackMagic Camera App verandert je Smartphone in een videocamera met professionele instelmogelijkheden, zoals ISO waarde, sluitertijd, witbalans, scherpstel mogelijkheden, stabilisatie en nog veel meer.

De App was er eerst alleen voor het iPhone OS, maar sinds enige tijd is er ook een Android versie. Uiteraard worden er wel een aantal eisen gesteld aan de hardware en de software. De App is gratis, en te vinden op:
https://www.blackmagicdesign.com/products/blackmagiccamera

Hieronder wat informatie over de technische eisen voor Android toestellen. De Blackmagic Camera-app voor Android heeft specifieke eisen voor compatibiliteit, voornamelijk gericht op high-end smartphones met sterke hardware en Android 13 of nieuwer. De app is ontworpen voor professionele videoproductie en biedt geavanceerde functies zoals focus- en belichtingscontrole, ondersteuning voor meerdere monitoren, en integratie met Blackmagic Cloud.

Ondersteunde toestellen:

De app werkt op een selectie van recente modellen van merken zoals Samsung, Google Pixel, OnePlus, en Xiaomi. Enkele ondersteunde modellen zijn:

  • Samsung Galaxy: S21, S22, S23-serie, S24-serie.
  • Google Pixel: Pixel 6-serie, Pixel 7-serie, Pixel 8-serie.
  • OnePlus: OnePlus 11, OnePlus 12.
  • Xiaomi: Xiaomi 13 en 14-serie.

Functies:

  • Werkt alleen met Android 13 of hoger.
  • Ondersteunt geavanceerde beeldbewerking zoals het toepassen van 3D LUT’s en ruisonderdrukking.
  • Biedt functies voor focusovergangen met vooraf ingestelde focuspunten.

Het is belangrijk om een toestel te gebruiken dat expliciet ondersteund wordt, aangezien de app op niet-compatibele toestellen mogelijk niet werkt of niet beschikbaar is via de Play Store. Voor meer informatie kun je de officiële productpagina of de Play Store bezoeken. .

Er zijn geen video-opnames gemaakt van de uitleg van John, maar als je de Engelse taal machtig bent (en je kunt natuurlijk ook de ondertiteling of automatische vertaling aanzetten), dan kun je een heel goede uitleg vinden in onderstaand filmpje.

Na de pauze was er een tutorial van Jan, naar aanleiding van een vraag van Jos: hoe kun je bij twee PAN shots met een scheve horizon dit zodanig corrigeren, dan je bij een dissolve de horizonnen op dezelfde plaats krijgt.

Jan liet op diverse manieren zien. Het is handig, als je hierbij een soort referentie-kader over je beeld kunt leggen. In Final Cut doe je dat, door in het View venster de Horizon Overlay te kiezen. Door het beeld te roteren en indien nodig te vergroten en verplaatsen kun je de horizon krijgen waar je hem hebben wilt. Als de horizon beweegt, kun je de rotatie keyframen. Het verdient in dat kader aanbeveling om beide clips eerst te stabiliseren.

Voor deze demo had Jan zijn eigen SSD meegenomen, met alle FCP Libraries. Wat Jan vergeten was, is dat er op sommige Clips een camera LUT was toegepast, vanwege de gebruikte instelling op zijn DJI Osmo Pocket. En die LUT staat ergens op Jan’s computer, maar niet op de club computer. Dus kwam er een foutmelding. Door bij de betreffende clips de LUT uit te schakelen was het probleem verholen.

Hieronder de onbewerkte en de bewerkte versie van deze oefening.

Na de demo van Jan was het tijd voor Deel 3 en Deel 4 van de Engelse tuinen reis van Wim Beij en zijn reisgezelschap. Wederom mooie foto’s en filmbeelden, met aangename en passende muziek. Jan merkte op, dat er wel een beetje ‘doorgeschoten’ was met het op de tel wisselen van de beelden. Veel mooie foto’s zag je zo nog korter dan een halve seconde.

Hierna was het al weer tijd. De uitleg over de variabele timing van een Clip bewaart Jan voor volgende week.

Scroll naar boven